Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Nigdy nie myślałam, żeby tkaniny dekatyzować. Czytałam, że się powinno, ale sobie pomyślałam, kto, co dużo szyje robi to? Tym bardziej ja, co szyję w wolnych chwilach po pracy, po co mi to? No i przejechałam się jakiś czas temu. Uszyłam sobie koszulę z materiału cienkiego jak batyst, ale nie prześwitującego i była idealna... do pierwszego prania. Nie to, że się w nią nie mieszczę, ale nie jest pierwotnych rozmiarów, bo delikatnie się skurczyła
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Oj, to jedna z gorszych rzeczy - gdy już się uszyje, wykończy... i bum.
![]() ![]() Swoją drogą, już nie pamiętam komu się to przydarzyło, ale... ktoś uszył skomplikowaną spódnicę z podszewką, w której skurczyła się ta podszewka tak, że nie dało się w niej chodzić. To dopiero nauczka. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No to podszewka do wymiany - i nauczka na całe życie
![]() ![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
I obyśmy jak najczęściej uczyli się na cudzych błędach
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Trochę późno, ale może nie za późno. Trochę patchworków uszyłam i nigdy nie dekatyzowałam bawełny wcześniej. Dekatyzacja powoduje, że bawełna traci swoją sztywność i się gniecie (o siepaniu nie wspomnę, choć to zależy od bawełny), co później bardzo utrudnia równe zszywanie elementów patchworku. Możesz ją potraktować żelazkiem z dużą ilością pary. Jeśli boisz się farbowania to do pierwszego prania patchworku dodaj specjalne chusteczki (przy większym patchworku nawet dwie) i wszystko będzie dobrze.
Powodzenia i pokazuj patchwork. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
ikk, może to była bawełna z tzw. wyższej półki
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
ikk - to co piszesz, to miód na moje serce
![]() Dokładnie takie mam wrażenie: że bawełna straci fakturę. Może niekoniecznie że się gniecie, ale że te zagniecenia będą potem zawsze widoczne ze względu na delikatne rozjaśnienie na kantach. No i to siepanie... Wersja z żelazkiem znacznie bardziej mnie przekonuje, spróbuję w ten sposób. Dziękuję. Może jeśli się zbiegną to podobnie. ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Bawełny, których używałam były z bardzo różnych półek ![]() ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dekatyzuję wszystko jak leci (płaszczy nie szyję), po prostu wkładam d worka do prania bielizny i do pralki wraz z praniem.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja też tak robię ze wszystkimi materiałami z wyjątkiem bawełny przeznaczonej na patchworki ![]() ![]() ________________________________________________________
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.