Wersja do druku

294 strony: « < 42 43 44 45 46 47 48 > »

Stara Gwardia
Ponawiam swoje pytanie: Singer 7465 i czy 4423?:) Różnica ok 100 zł, doradźcie, proszę, czy warto dopłacać :)
Singer 4423 jest szybki, jeśli jesteś początkująca, może stanowić dla Ciebie trudność. Nie wiem, czy pedałem można regulować prędkość - czasem bywają niewrażliwe na zmiany nacisku.
Z 7465 będziesz miała więcej zabawy. Do prostego szycia nie potrzebujesz "heavy duty".
Osobiście nie mam zaufania do tej marki (choć linia Quantum wydaje się ok, ponoć robi ją Juki).
Przepraszam,że powtórzę wątek, ale bardzo zalezy mi na szybkiej odpowiedzi, gdyż muszę dać dziś znać sprzedawcy na jaką maszynę wymienię zakupionego Singera 4411. Doszłam do wniosku, że zależy mi nie tylko na wysokiej jakości, ale także na maksimum funkcji, które może posiadać za tą cenę:

JUKI HZL-35Z
czy
Singer 4423
a może
Singer 7422
lub
Husqvarna E20 - ale tej nie ma w sklepie, w którym kupowałam swoją maszynę.

Do czego docelowo potrzebuję:Przyszedł mi do głowy pomysł szycia takich pikowanych kap i poduszek, może też jakaś fajna pościel i akcesoria dla dzieci.

Będę wdzięczna za odpowiedź,bo czas nagli, a ja zgłupiałam doszczętnie.
Maksimum funkcji będzie w Juki :)
A widziałaś te maszyny na żywo?

Edytuję, bo ta juki nie ma regulacji prędkości suwakiem, przepraszam za wprowadzenie w błąd... ale nadal uważam, że jest najlepiej wyposażona.

--- Ostatnio edytowane 2012-09-03 13:13:31 przez Aire ---
Dziękuję bardzo Aire, nie pomyślałam o zbyt dużej prędkości! A czy Singer 7465 i 7422 mają regulację prędkości? Dwa różne źródła mówią co innego, i zbaraniałam. Zaczęłam właśnie rozważać też Singera 7422 ze wzgl na wyświetlacz 7465 (który może być dodatkowym elementem psującym się)
Świeżynek
Nie wiedziałam tych maszyn, oprócz 4411,który do mnie przyszedł. Nie bardzo mam, gdzie w pobliżu pooglądać sobie te maszyny.

Też skłaniam się ku Juki, bo czytałam o nich jak na razie same dobre opinie. Czy Juki ma coś co by Ci przeszkadzało albo przyczyniło się do rezygnacji z zakupu?

A moze tej cenie 600 - 800 zł polecisz mi jakąś inną maszynę?

--- Ostatnio edytowane 2012-09-03 08:32:22 przez marlusia82 ---
Stara Gwardia
Dziękuję bardzo Aire, nie pomyślałam o zbyt dużej prędkości! A czy Singer 7465 i 7422 mają regulację prędkości? Dwa różne źródła mówią co innego, i zbaraniałam. Zaczęłam właśnie rozważać też Singera 7422 ze wzgl na wyświetlacz 7465 (który może być dodatkowym elementem psującym się)
Wyświetlacz Ci się nie popsuje, tzn jest bardzo małe prawdopodobieństwo ;)
Ja nie widzę w tych maszynach regulacji prędkości manualnej. Pozostaje regulacja przez docisk stopą na pedał, ale jak to zadziała w konkretnej maszynie, to musiałby wypowiedzieć się użytkownik.

Też skłaniam się ku Juki, bo czytałam o nich jak na razie same dobre opinie. Czy Juki ma coś co by Ci przeszkadzało albo przyczyniło się do rezygnacji z zakupu?

Nie, jest ok.
Edytowałam poprzedni post, bo juki nie ma regulacji prędkości przy pomocy suwaka. Ale to nadal bardzo dobrze wyposażona maszyna, przygotowana do szycia wszelkiego rodzaju materiałów.

A z innych to nie wiem, chyba elna 220 lub 240. Ja się staram nie polecać maszyn, mogę jedynie wskazać maszyny o podobnych parametrach. ;)
To ja się jeszcze zapytam, jak wygląda sprawa dostępności i kosztów dodatkowych np stopek i ogólnie części do Singera i Elny? W tym momencie rozważam między singerem 7465 a elną 340ex (jednak mama nie ma tak ogromnego sentymentu do singera, żeby nowa maszyna musiała koniecznie być tej firmy:)) Przepraszam , ze zadaję tyle pytań, ale jest to ważna i kosztowna decyzja. Z forum wyczytałam, że najtańsze są części do łuczkików, ale właśnie jestem ciekawa jak z elną i singerem. Może to ułatwi mi wybór. Bo jeśli chodzi o funkcje, sa dosyć podobne (tzn singer ma np. wiecej sciegow)
Mistrzyni Krawiectwa
Zdaje się, że obie mają stopki systemu matic - więc ceny będą te same. To samo tyczy się żarówki, a inne części? Jeśli będzie potrzeba wymiany czegokolwiek, to i tak będzie zależało od mechanika, ile sobie zaśpiewa...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Mistrzyni Krawiectwa
Popatrzyłam sobie teraz, że singer ma dwie dziurki - do grubszych i cieńszych materiałów.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Niesamowite to forum. Długo szukałam aktualnego forum o maszynach dla początkujących. Także w pełni na miano początkującej, z niewielkim stażem w szyciu torebek i plecaków w latach '90, zasługuje. Teraz żałuje, że gdy kilka miesięcy temu widziałam maszynę w Lidlu, zignorowałam ją. Do dzisiejszego przedpołudnia byłam zdecydowana na Brothera BQ25. (przykładowa aukcja)
http://allegro.pl/maszyna-do-szycia-brother-bq25-extra-3-lata-gwar-i2599843266.html

Jednak gdy tak czytam, nie mogę znaleźć komentarzy na jej temat. Zatem po prześledzeniu ponad 30 stron wpisów to chyba Elna 220ex powinna zamieszkać w moim domu.

Czy to jest słuszny wybór?

294 strony: « < 42 43 44 45 46 47 48 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.