Stara Gwardia
![]() |
|
Witam, upilam jeansy w sh ale niestety nie pasuja ale maja fajny kroj ( ogolnie ) dlatego postanowilam przerobic je i dodac wstawki pobokach czarne , chcialabym zeby wygladaly na takie rurkowato - leginsowe. Jeans sie nie rozciaga dlatego wstawki beda troszke elastyczne zeby sie ukladaly na kraglosciach ![]() I tutaj zaczynaja sie schody nie mam pojecia jak zwezic te nogawki dodam ze teraz ( oryginalne jeansy) maja proste nie zwezajace sie nogawki ![]() Macie jakies rady?? Jestem baaaaaardzo wdzieczna bo utknelam ![]() ________________________________________________________
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Ten lampas na boku ma służyć li-tylko ozdobie, czy poszerzeniu w zbyt wąskich miejscach i kształtowaniu linii nogawki?
Bo od tego zależy, jak się do tego zabrać! ![]() Jeżeli ma być jedynie ozdobą, to trzeba rozbebeszyć wewnętrzne szwy i naszyć lampas na zewnętrznych, stebnując po obu stronach. Następnie zwęzić nogawki po wewnętrznym szwie, jednak rezygnując ze stebnowania go. Po prostu nie będziesz miała dostępu do tego szwu od dwu stron. Trzeba zatem wpuścić do środka troszkę więcej materiału, żeby ukryć ślady po fabrycznym stebnowaniu. Czyli przeszyć wywrócone na lewą stronę po głębszym śladzie stebnowania, poczynając od kroku w obie strony, ale pilnując przy tym, żeby na dole spotkały się po długości. I oczywiście po parę cm podłożenia trzeba popruć, aby na końcu, po zwężeniu nogawek, z powrotem je przeszyć i wyrównać w ten sposób ew. różnice w długości przodu i tyłu. Trzeba też obciąć pozostałe po zwężeniu zapasy, żeby się nie odznaczały na zewnątrz. A mają ku temu silną tendencję. ![]() Jeśli natomiast lampas ma spełniać rolę regulacji obwodów - trzeba na wywróconych na lewą stronę nogawkach zaznaczyć linię zwężenia wzdłuż zewnętrznego szwu, uwzględniając wcięcie w kolanach i płynne wybrzuszenie na łydce, wypruć po kawałku z paska na obydwu bokach i odpruć delikatnie boczne szlufki tylko na dole, następnie obciąć zapasy z uwzględnieniem odjęcia szerokości lampasa, a następnie wszyć lampas i wszyć całość w pasek, na końcu przeszywając dolne mocowanie szlufek. Przy wpuszczanych kieszeniach może wystąpić problem z grubością szycia, bo nakłada się tam kilka warstw, ale można temu zaradzić modyfikując kształt worków kieszeni w taki sposób, żeby nie były ustalane przez wszycie w boczny szew. Cała operacja nie jest szczególnie trudna, tylko trochę jest z tym upierdliwej dłubaniny, a to z powodu solidnego szycia i ciężkiego prucia. ![]() Ten opis czynności nie odnosi się do portek Wrangler i Lois, które mają stebnowane zewnętrzne szwy nogawek. W ich przypadku trzeba kombinować inaczej. ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-09-12 09:30:25 przez Zibiasz --- ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zibiaszu kochany dziekuje za pomoc ![]() ![]() oj prucia to od groma, jak na zlosc to sa jeansy marki Next i one maja potrojna!!! stebnowke na zewnatrz (ok ja zrobie podwojna) wiec zwezic chyba od srodka ?? tak jak mowisz wstawki musza spodnie poszerzyc dzis pedze do sh szukac materialu na wstawke , moze i a'la skore znajde ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-09-12 13:50:41 przez princessmalpka --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
ok , za 8 zl dostalam w sh nowe spodnie z eco skory baaardzo fajny material dosc gruby na miekkim podbiciu i w dodatku ma idealna grubosc co moj jeans dlatego bedzie swietnie , na wstepie postanowilam w zewnetrzne boki wszyc ta czarna "skore" a potem od wewnatrz zwezic .......
Tylko teraz pytanie czy te czarne pasy na dole nie beda wydawac sie za szerokie?? Myslalam o wszysciu rownych pasow tej samej szerokosci ??? hmmmm ![]() ![]() ![]() ![]() Nie chce zeby na dole byly takie ciezkie ... macie pomysly ??? loagam kochani..... foto 2 i 3 porzadany wynik a wlasnie nie chce zeby byl na dole nogawki tak jak w foto 1 ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Nie wiem wydaje mi się że będą za cięzkie. chociaż jestem nieobiektywna ponieważ nie podobają mi się tego typu wstawki
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na 2 i 3 zdjęciu pasy są też tej samej szerokości tylko są węższe niż na 1, więc w czym problem dobrać odpowiednią szerokość?
![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Te na fotkach 2 i 3 mają na oko ze 3,5 - 4 cm. Jeśli taka szerokość Cię zadowala i będzie wystarczająca to nie widzę żadnego problemu. Wylicz sobie dokładnie, ile potrzebujesz dodać, podziel na 2 i z głowy. ![]() Prawdopodobnie zabraknie Ci długości (wysokości) nogawki do wycięcia tych wstawek - łączenie dwu kawałków najlepiej zrobić w okolicy kolana, bo tam najmniej będzie się rzucało w oczy. Przeważnie materiał jest tam pomarszczony. I ważna uwaga - nie rób zbyt mocnego wcięcia w kolanie przy zwężaniu, bo nie zegniesz później nogi! ![]() Jednak jeans nie zachowuje się tak, jak stretch... ![]() ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
O dziekuje Zibiaszku za doskonale rady , ja wczoraj na probe zwezilam inne jeansy ale bylo latwo bo one sa sa duze na mnie dlatego po zewnetrznej od bioder zjechalam w dol coraz wiecej i o dziwo zalozylam i jest bosko tak jak wymarzylam to sobie tylko ze te jeansy sa ze streczem chyba z 5 % i ukladaja sie bosko na figurze ( typ lydek sportowy = jestem jezdzcem ![]() ![]() Masz racje trzeba rowny pasek dac bo inaczej bedzie lipnie to wygladac hmmmm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.