Wersja do druku

Świeżynek
Ktoś może mi doradzić jak zamontować prowadnik szwu (może jakieś zdjęcie). I jak używać. W instrukcji chyba nie ma o tym informacji.
Mistrzyni Krawiectwa
Taki wygięty drucik? Wcisnąć w oczko za stopką, mniemam...

Ja to mam w instrukcji. Strona 137.

A korzysta się z niego tak, że szyjąc obserwujesz nie stopkę, a prowadnik - czy "jedzie" po linii , od której chcesz kontrolować szew.

Czyli - jeśli chcesz szyć 2,5 cm od brzegu - to ustawiasz prowadnik tak, żeby jego dźwignia wypadała na brzeg materiału, a igła była 2,5 cm od dźwigni.

A jeśli chcesz pikować co 1 cm - to najpierw przeszywasz szew "wiodący", zakładasz i ustawiasz prowadnik i szyjąc pilnujesz, żeby wypadał na samym szwie. Następny szew - wzdłuż szwu nr 2 itd.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Czy ktoś zakładał prowadnik w singerze 4423? Postanowiłam go wypróbować i okazało się ,że nie mogę go założyć.
Mistrzyni Krawiectwa
Na uchwycie stopki jest otwór, w który należy wcisnąć,prowadnik. Lekko się trzeba przyłożyć bo nie wchodzi łatwo, trochę na siłę Prowadnik jest spłaszczony z jednej strony i na to spłaszczenie należy uważać.
No właśnie ,nie chciał wejść ,dlatego dałam spokój,bo bałam się ,że zepsuję.Spróbuję Twojej rady i dam znać.
Mistrzyni Krawiectwa
Przytrzymaj z drugiej strony trzpień stopki, żeby się nie chwiał.
Faktycznie trzeba mocniej pchnąć ,żeby wszedł i zwrócić uwagę na płaską stronę prowadnika.Dziękuję za pomoc

--- Ostatnio edytowane 2015-01-22 09:21:58 przez Tula ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.