Wersja do druku

Świeżynek
Witam,
Szyłam dziś tiul i coś się w maszynie "przestawiło".
Po wyjęciu bębenka zobaczyłam, że igła wygina się o chwytacz.

Da się go jakoś poprawić?

Nie wiem czy to ma związek, choć pewnie ma... ale przy odchylaniu maszyny za którymś razem wypadła mi 2,2 cm czarna rurka (ma rozcięcie po całej długości). Średnica 3 mm. Nie mam bladego pojęcia skąd wypadła:/ Poza tym, że z części górnej maszyny.

Potrzebny serwis czy istnieje jakiś domowy sposób na naprawę?

Pogromca spamerów
a igla sie nie skrzywila?
Stara Gwardia
Być może ten kołek wypadł z tego miejsca i gdzie znajduje sie zębatka plastikowa tzw.półksiężyc.
Znajduje sie ta zębatka plastikowa na dolnym wałku głównym i jest mocowana w poprzek wałka,być może za pomocą kołka.
Wyjąć bebenek,pierscień dociskający chwytacz,następnie wjąć chwytacz,i sprawdzić czy wygięty element napędzający chwytacz jest umocowany na sztywno,może to z niego wypadł ten kołek.
Świeżynek
Raczej nie. Próbowałam na kilku ściegach i niezależnie od strony chwytacz blokuje.

Gdy szyłam i to coś "poszło" miałam odczucie jakby się hmm na siłę przeskoczyło.
Świeżynek
Być może ten kołek wypadł z tego miejsca i gdzie znajduje sie zębatka plastikowa tzw.półksiężyc.
Znajduje sie ta zębatka plastikowa na dolnym wałku głównym i jest mocowana w poprzek wałka,być może za pomocą kołka.
Wyjąć bebenek,pierscień dociskający chwytacz,następnie wjąć chwytacz,i sprawdzić czy wygięty element napędzający chwytacz jest umocowany na sztywno,może to z niego wypadł ten kołek.
Nie, tam jest na stałe zamocowany.
Ten co wypadł to dłuższy jest. Oczywiście przekręcałam tą maszyną, więc pewności nie mam.. ale wydaje mi się, że on wypadł z tej części górnej gdzie jest światło itp.
Stara Gwardia
Ten kolek musi coś mocowac.
Może być tak że łączyl on przeciwwage z górnym wałkiem głównym.
Po jego wypadnieciu cały zespół igielnicy może ulec prxestawieniu i wtedy synchronizacja chwytacza ulega zmianie.
Nie widziałem takiej masxyny ale tak na zdrowy rozum ?

Świeżynek
Ten kolek musi coś mocowac.
Może być tak że łączyl on przeciwwage z górnym wałkiem głównym.
Po jego wypadnieciu cały zespół igielnicy może ulec prxestawieniu i wtedy synchronizacja chwytacza ulega zmianie.
Nie widziałem takiej masxyny ale tak na zdrowy rozum ?

No na zdrowy rozum też tak myślę.
Tylko teraz trzeba wykombinować gdzie go włożyć;)

Stara Gwardia
Trzeba przytrzymac koło maszyny i jednoczesnie chwycic za igielnicyę i trzymajac mocno koło poruszac igielnica raz na dół, raz do góry.gdy igielnica bedzie sie ruszała przy bezruchu koła tzn.że kolek wylecial z przeciwwagi.
Chyba bez fachowca sie nie obedzie.

Świeżynek
Tak łatwo się nie poddaję.
Tak sobie kojarzę, że gdy kręci się kołem w pewnym momencie czuć jakby omykało raz.
Nic to. Jutro będę kombinować.
Dziękuję za rady

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.