Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Cześć,
Czy zażyło się wam kiedyś podczas szycia z okolic igielnicy zaczął wam lecieć biały dym o bardzo nieprzyjemnym zapachu, a dodatkowo maszyna nagle zaczęła "zwalniać"? Mam starutkiego Łucznika 884 i co prawda szyłam teraz może trochę za szybo, a przecież szyłam tak wielokrotnie. No i zdarzyło mi się to w momencie gdy wróciłam do maszyny po ok godzinnej przerwie, więc nie było tak, że "turkotałam" nią bez przerwy. Czy wie może ktoś co może być przyczyną, no i czy mogę szyć sobie dalej, bo termin mnie nagli. :P ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dym z urządzeń elektrycznych nigdy nie wróży niczego dobrego, nie szyłabym do momentu aż problem zostanie zlikwidowany.
Niektóre stare maszyny potrzebują dużych ilości oleju, może biedaczka się po prostu zatarła? ________________________________________________________
Black is such a happy color. |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Biały, gryzący dym może wskazywać na dwie rzeczy:
- przysmażyła się któraś elektryczna część, lub - przegrzało się i przysmażyło jakie plastikowe łożysko. W okolicach igielnicy raczej nie ma elektrycznych części i z fotek wnioskuję, że nie ma tam nawet lampki, czyli ten trop raczej nie jest właściwy. A biorąc jeszcze pod uwagę, że zaczęła zwalniać - prawdopodobnym jest "przemęczenie" jakiegoś plastikowego elementu. Nie chcę się wymądrzać na temat tego modelu, bo go widziałem tylko na zdjęciach, ale widzę, że jest w jego mechanizmach trochę plastikowych części. ![]() Jeżeli po ostygnięciu maszyna nadal szyje wolniej i wyczuwasz opory - możliwe, że pod wpływem gorąca jakiś element się odkształcił, lub na jego gładkiej powierzchni powstały nierówności, "purchle", czy coś w tym rodzaju. Pewnie trzeba będzie go wymienić, ale może wystarczy tylko nasmarować odpowiednim preparatem? Czyli wpuścić dwie kropelki oleju maszynowego. ![]() W każdym razie najpierw trzeba wyśledzić, co się "przypiekło". ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
To na pewno nie lampeczka, bo ona umierając wysadziła mi korki w mieszkaniu już dawno, dawno temu. ![]() Smutne wieści mi niesiecie. To oznacza tylko jedno (ponieważ nie wiem jak się dostać do środka maszyny) - maszyna musi trafić do doktora. Mimo że dzisiaj szyła z normalną prędkością, chyba nie będę ryzykować. Jest staruchna, ale kochana. ![]() ________________________________________________________
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Wyguglaj sobie Łucznika 883 i obejrzyj zdjęcia - tam są nawet kompletne instrukcje!
Zresztą tu w forumowym dziale z instrukcjami może znajdziesz coś zbliżonego? Mnie się wydaje, że to kwestia odkręcenia ze dwóch śrubek w górnej pokrywie... ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Świeżynek
![]() |
|
Najpierw zdejmujesz osłonę "czółka" na główce. Jest mocowana jedną śrubką, odkręcisz bez problemu każdym średnim śrubokrętem. Naszykuj sobie kubeczek na śrubki, bo trudno byłoby o zastępstwo dla zaginionych.
Jeżeli chcesz rozbierać dalej - dwie śrubki na górnej pokrywie, takie głębiej osadzone. Są to śruby z krótkim gwintem w głębokich gniazdach. Jeżeli odkłada się pokrywę na chwilę, można ich nie wyjmować z gniazd. Jeżeli na dłużej - do kubeczka. Gdyby przyszło Ci do głowy zdjęcie bocznej pokrywy (jest plastikowa), najpierw zdejmujesz pokrętło długości ściegu - jest mocowane w wcisk. Podobnie boczny prowadnik nici, ale on Ci powinien wyjść razem z pokrywą. Cała boczna pokrywa jest na wcisk, na bolce z blaszka sprężynującą. Jak nie musisz, to nie zdejmuj, bo możesz urwać. Zacznij od czółka i plecków, nie popsuje się ![]() Przypomniałam sobie dokładniej, przy plastikowej osłonie boku zostawiasz w spokoju mocowanie na główce i obracasz zdjętą resztę. Ściągaj przód główki i górę, plastik boku zostaw. --- Ostatnio edytowane 2013-09-29 12:01:47 przez gerwazja --- --- Ostatnio edytowane 2013-09-30 11:16:44 przez gerwazja --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.