Wersja do druku

4 strony: 1 2 3 4 >

Świeżynek
Witam,

Niedawno kupiłem nową maszynę Singer 4423 Heavy Duty i nie mogę sobie poradzić z ustawieniem odpowiedniego szwu. Nie wiem już czy ja coś źle robię czy coś jest nie tak z maszyną :zalamka:

Zszywam dwa kawałki jeansu na płasko - dwie warstwy. Mam założone oryginalne igły Singera dobrane do tego rodzaju materiału (100/16), tak samo nici są odpowiednie do jeansu, i nawet na najwyższym ustawieniu naprężenia górnej nici, cały czas widać górną nić na dole!

Zrobiłem sobie test naprężenia od 0 do 9 i od 0 do 4 widać ogromne różnice, a ustawienia powyżej 4 nie dają praktycznie żadnych widocznych zmian - cały czas górna nić jest przeciągana na dół. Szew od spodu wygląda mniej więcej tak -.-.-.-.- a powinno być tak --------

Maszyna ma fabrycznie ustawione naprężenie dolnej nici, i według instrukcji nie należy tego ruszać. Brak mi pomysłów co jest nie tak...

Robię wszystko zgodnie z instrukcją, obejrzałem kilka filmików dotyczących nawlekania nici itd. żeby się upewnić, czy wszystko robię jak należy. Wygląda, że wszystko robię dobrze. Nie mam wielkiego doświadczenia, wcześniej szyłem trochę na maszynie Łucznik. Tam można było regulować dolny naciąg w bębenku i tak bym próbował tutaj rozwiązać problem, ale producent tego odradza...

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam,
Artus

--- Ostatnio edytowane 2013-10-07 00:04:04 przez Artus2000 ---
Mistrzyni Krawiectwa
A w bębenku też masz nici do jeansu? I igły do jeansu, czy po prostu - grube?

To nie jest tak, że górna nić jest przeciągana na dół. Ścieg powstaje w ten sposób, że górna nić łapie dolną i podciąga ją do góry. Dolna w zasadzie nie ma nic innego do roboty, jak dać się złapać i podciągnąć.

I jeśli wychodzi z bębenka z za dużym oporem, to górna nić jej nie podciągnie wystarczająco wysoko.

I nie jest tak, że igły do jeansu są po prostu grubsze i mocniejsze. Mają też głębszy rowek na nitkę, właśnie z tego powodu, żeby przechodząc przez materiał więcej nitki "weszło" w igłę, żeby suma przekroju nici i igły była mniejsza i cykl przeprowadzania tego "zestawu" przez materiał przebiegał płynniej.

Czy koniecznie musisz mieć w bębenku nici do jeansu? Tzn. czy robisz np. ozdobne stębnowanie na elemencie luźnym, i będzie ono widoczne z obu stron? Jeśli tak - to musisz zmienić naprężenie nici w bębenku, jeśli nie - to w bębenku zastosuj po prostu zwykłe nici i nie zmieniaj naprężenia.

I, naprawdę, wymiana igły na przeznaczoną do jeansu, zmienia baaardzo dużo... "90"-tką będzie się szyło łatwiej, niż "100"-tką, ale zwykłą.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Bardzo dziękuję za odpowiedź i chęć pomocy.

Tak w bębenku mam te same nici co w podajniku górnym tj. do jeansu. To są te nici: http://pabi.pl/jeans-gruby-114-pomaracz-jasny-p-1767.html
Szew będzie widoczny z obu stron i chciałbym aby wyglądał dobrze z jednej i z drugiej strony. Teraz dobrze wygląda tylko od góry.

Próbowałem szyć igłami przeznaczonymi do jeansu 100 i 110 (niebieskie) ale to nic nie pomagało. W instrukcji od maszyny jest napisane, że do jeansu należy użyć igieł Singer 16(100) i takie teraz mam założone w maszynie. Niestety dalej jest to samo, górna nitka jest widoczna na spodzie.

Z tego co piszesz wynikałoby, że dolna nitka jest za mocno naciągnięta... Problem w tym, że w tej maszynie nie ma możliwości regulacji naprężenia dolnej nitki. To znaczy jest, ale producent to odradza, a śrubka do regulacji jest zapieczętowana.

Ewentualnie zastanawia mnie jeszcze, że górny naciąg powyżej pozycji 4 nie daje żadnych widocznych zmian. Ustawienia w przedziale od 0-4 dają widoczne różnice – od wielkich pętelek przy 0 do prawie dobrego ściegu na pozycji 4, a potem od 5-9 nie ma żadnej różnicy w wyglądzie ściegu.

Mistrzyni Krawiectwa
Aż zajrzałam do swojego egzemplarza, jak to wygląda... Faktycznie, śrubka do regulacji jest "pacnięta" farbą...

Zadzwoniłabym do serwisu gwarancyjnego Singera /Arka AGD w Radomiu/ i zapytałabym, czy naruszenie tej "plomby" grozi utratą gwarancji... A gdyby odpowiedzieli, że nie - to poprosiłabym grzecznie o powtórzenie tej samej opinii w drodze pisemnej - mailem.

Bo wydaje mi się dziwne, żeby nie móc regulować takiej funkcji... Przecież to nie jest naruszenie istotnego elementu, a zwykła, codzienna obsługa maszyny...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Krawiec-Filozof
Aż zajrzałam do swojego egzemplarza, jak to wygląda... Faktycznie, śrubka do regulacji jest "pacnięta" farbą...

Zadzwoniłabym do serwisu gwarancyjnego Singera /Arka AGD w Radomiu/ i zapytałabym, czy naruszenie tej "plomby" grozi utratą gwarancji... A gdyby odpowiedzieli, że nie - to poprosiłabym grzecznie o powtórzenie tej samej opinii w drodze pisemnej - mailem.

Bo wydaje mi się dziwne, żeby nie móc regulować takiej funkcji... Przecież to nie jest naruszenie istotnego elementu, a zwykła, codzienna obsługa maszyny...

Ania
Aniu, teoretycznie to tylko popuszczenie nitki, ale tak naprawdę zbyt luźna nitka może narobić szkód - rozregulować chwytacz, skitłasić się w mechanizmach, a w najgorszym wypadku nawet coś złamać...:krzyk:
Wiemy przecież, jakie ludzie mają czasem pomysły w obchodzeniu się z mechanizmami:D i trudno się dziwić producentowi, że się zabezpieczył plombą.
Łatwo można narozrabiać, odkręcając blaszkę za mocno. A ludzie często tak rozumują, że "jak nasypię więcej proszku to się lepiej upierze"...:) Czyż nie?
https://www.facebook.com/Zibiasz
Szpec od maszyn
Zanim zacznie kombinować się z maszyną, dobrze byłoby wypróbować nici dobrej marki a nie produkowane przez N/N producenta, sprzedawca chyba wstydzi się podać tych danych. Domowe maszyny do szycia są przeznaczone do szycia lekkiego, użycie grubych nici to dla nich wyzwanie, jedne przez to przebrną inne nie. Nici z w/w linka mają średnią masę liniową 960 dtex to dużo, jest bardziej dla maszyn przemysłowych, np. często używane nici do ściegów ozdobnych na jeans Talia 30 ma 875 dtex. Myślę, że nie ma co "wyważać otwartych drzwi", najlepsi producenci nici na świecie w wyniku prowadzenia kosztownych badań zalecają do szycia dżinsu nićmi grubości 30 igły grubości od 110 do 130 - przekładając to na język maszyn domowych, używamy igły dedykowane do jeansu możliwie największej grubości jaką tylko maszyna jest w stanie "uciągnąć" zachowując parametry szycia, jakość igieł ma duże znaczenie przodują tu Schmetz, Groz Beckert i Organ. Często to nie wystarcza i aby ułatwić maszynie wiązanie ściegu dolną nić dajemy cieńszą.
Świeżynek
Bardzo dziękuję Wam wszystkim za pomoc i cenne porady!

Faktycznie, może zanim zacznę kombinować z naciągiem nici dolnej, i rozreguluję całą maszynę, to najpierw spróbuję zmienić rodzaj nici zgodnie z sugestią Bogdana.
Nici, które pokazałem w linku kupiłem w stacjonarnej hurtowni krawieckiej, innych do jeansu tam nie było.

Jeszcze tylko dopytam o tą cieńszą nić dolną, jak powinna być, jeśli górna będzie Talia 30? Chciałbym mieć tym razem pewność, że będę miał na 100% odpowiedni zestaw.

Igły mam chyba dobre, skoro są to igły Singera o parametrach podanych w instrukcji dla jeansu...

--- Ostatnio edytowane 2013-10-07 00:04:40 przez Artus2000 ---
Szpec od maszyn
Jeszcze tylko dopytam o tą cieńszą nić dolną, jak powinna być, jeśli górna będzie Talia 30? Chciałbym mieć tym razem pewność, że będę miał na 100% odpowiedni zestaw.

Grubość należy dopasować metodą prób i błędów, w pierwszej kolejności sprawdziłbym 80

Igły mam chyba dobre, skoro są to igły Singera o parametrach podanych w instrukcji dla jeansu...

Igły dedykowane do jeansu mają napis "jeans", jeżli tego nie ma to należy kupić nowe mające ten napis, najlepiej którejś z marek które podałem we wcześniejszym wpisie, w ostateczności może być jakaś marka średniej klasy np. TNI lub AKRA.
--- Ostatnio edytowane 2013-10-07 00:04:40 przez Artus2000 ---
Stara Gwardia
Do grubych nici w bębenku można też dokupić osobny bębenek i wyregulować go według własnego widzimisię. Rozwiązanie bezpieczniejsze (nie rozregulujesz "głównego" bębenka maźniętego farbą) i wygodniejsze (łatwiej wymienić bębenek niż wciąż od nowa regulować śrubkę).
Do grubych nici w bębenku można też dokupić osobny bębenek i wyregulować go według własnego widzimisię. Rozwiązanie bezpieczniejsze (nie rozregulujesz "głównego" bębenka maźniętego farbą) i wygodniejsze (łatwiej wymienić bębenek niż wciąż od nowa regulować śrubkę).
Akurat w tej maszynie bębenek jest zamontowany na stałe i nie da się go tak po prostu wymienić.

4 strony: 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.