Stara Gwardia
![]() |
|
Pójdź na pocztę i zapytaj. Niedawno do mnie szła zwykła przesyłka o troszkę większych gabarytach i nie włożyli do skrzynki, awizo też nie dali. Myślałam, że zaginęła, a leżała na poczcie cały czas :P
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
wlasnie wrocilam z poczty, oczywiscie sobie leżała, dokładnie tak jak Gosiapisze, ani avizo ani nic, a ze za duza, to im sie samym dostarczyc nie chcialo....ja to kiedys przez ta poczte polska to ducha wyzione.....
uffff. to mam spokoj ![]() ![]() Zibiaszu, dziekuje pieknie ![]() mam nadzieje, ze przelew doszedl ![]() pzdr ________________________________________________________
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Właśnie w sobotę i niedzielę drukowały się backlite'y w dużej liczbie i na pewno parę sztuk jest nieudanych, to je w poniedziałek zakoszę. ![]() Jeśli potrzebujesz takie małe arkusiki to Ci je potnę i łatwiej będzie przesłać, bo z całym arkuszem B1 to już kłopot i pewnie cena na poczcie jakaś dzika? :P Jako liniałów nasza wykańczalnia używa plexi 8 i 10 i to jest najlepsze rozwiązanie - nóż się nie ześliźnie na palce, a przykładnica jest przezroczysta i widać przez nią każdą linię. Niestety, kiedy tylko trafi się jakiś odpad nadający na liniał - od razu wykańczalnia go zabiera, bo tną bez przerwy i duuuużo, dlatego te liniały się z czasem zużywają. Porozglądam się za czymś, co by się mogło nadać, ale nie mogę obiecać, że coś znajdę... ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zibiasz, a ten polipropylen nadawałby się na robienie form? Czy jak pojade po nim radełkiem, to zostaną na nim ślady (chce żeby zostały
![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Otóż z pp jest taki problem, że najwięcej odpadu mamy 0,8 mm, ale najlepszy na wykroje byłby 0,3... Jest przezierny prawie tak, jak kalka techniczna, ale nie jest takim poddającym materiałem, dlatego odrysowanie od takiej formy jest bez porównania wygodniejsze. No i samo składowanie przez stulecia, np. płasko wrzucone za szafę... ![]() Radełko pozostawia na nim wyraźny ślad, ale dla wsparcia ułomności pamięci lepiej sobie zaznaczyć te ślady jakimś pisaczkiem. Z tego materiału robimy rzadko i - co za tym idzie - odpadu też niewiele... ALe na trwałe, powtarzalne formy wykrojowe szczerze polecam backlite - to rodzaj polimerowej folii, dosyć grubej (w porównaniu z kalką techniczną), która się nie łamie, można po niej pisać zwykłym pisakiem, można ją zwinąć w rulon, a można też składować płasko rozłożoną, czy lepiej - zawieszoną. Mam już tego materiału parę całych arkuszy B1 (70 x 100), bo wydruki się nie udały i poleciałyby jak nic do fajansu. Prócz tego mam trochę mniejszych kawałków, ścinków wielkości np. 30 x 100. Kłopot tylko polega na przesłaniu tego bez uszczerbku, bo poczta się z paczkami nie obcyndala i raczej trzeba to zapakować w tubę, żeby dotarło w dobrym stanie. Nie wiem tylko, jakie stawki ma poczta dla przesyłek w tubie? Muszę zrobić jakiś rekonesans, żeby wyłapać najmądrzejsze sposoby przesyłki. ![]() Fotka: To, co leży na wierzchu Tubondu dla Lotki - to właśnie pp 0,3, a backlite jest jeszcze bardziej przezierny. I nieco cieńszy, choć wcale nie słabszy. Ma całkiem inną strukturę. Osobiście polecam backlite. Materiały są! Brać i wiać! ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zibiaszu, dostałam wczoraj przesyłkę. Dziękuję bardzo ![]() ________________________________________________________
www.facebook.com/natabo.retro.design/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zibiasz, to ja biorę (co tam mi polecasz) i wieję
![]() ![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Ło rajusa! Polecony szedł dłużej, niż zwykły priorytet!
Dzięki poczcie doświadczamy niezwykłych rzeczy! Czyż nie? ![]() ________________________________________________________
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Dzisiaj udało mi się w porę złapać końcówki rolek backlite'u, zanim je wynieśli do fajansu ![]() To 5 ładnych kawałków 152 x ~70 cm. Nadadzą się nawet na całe formy do płaszcza! Jeszcze dziś w nocy drukarnia jedzie z backlite'ami, czyli jutro z rana też pewnie złapię jakieś "odpady". Drukarze już wiedzą, żeby tego nie wywalać, bo ja zbieram. ![]() Rano zrobię fotki, jak to się zachowuje i wygląda, bo teraz światło jest tragiczne, a flesz nie odda efektu, ponieważ odbłyśnie od jasnej powierzchni. Teraz foty wychodzą tak, jak ta z załącznika - zupełnie nie widać zalet tego materiału. Może rano, przy dziennym świetle będzie lepiej? Choć to też musi być przed 7.30, bo później muszę wychodzić... Bądźmy dobrej myśli. ![]() Kiedy już pierwsza z Was spróbuje - to zarekomenduje pozostałym, jak tuszę... ![]() Przyniosłem do domu parę przyciętych arkusików dla jednej z dziewczyn, która szyje zabawki i potrzebuje niedużych powierzchni, a takie zawsze łatwo przesłać, bo to leciutki materiał. Czyli - zajrzyj rano na forum i pewnie fotaski już będą. ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ok-czekam na fotki.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.