Wersja do druku

3 strony: < 1 2 3

Stara Gwardia
nielaskawa Pani odpowiedziala Ci od razu z jakich tkanin to jest
ale sklepu musisz poszukac sama,znajdz jakis zapytaj o te tkaniny,pomacaj i bedziesz wiedziala
Odpowiadanie setnej niezorientowanej jest męczące. Tak, zdecydowanie. Siedzenie w urzędzie i wysłuchiwanie problemów związanych z ustawą śmieciową również do miłych zajęć nie należy, ale cierpliwość mimo wszystko należy zachować. Także proszę o zrozumienie, że nie tylko WY jesteście zmęczeni pracą.. W waszym przypadku tą na forum. :) Czekam na życzliwą osobę, która odpowie na moje pytanie postawione przed kilkoma minutami. :)
Czy ty pracujesz w wolontariacie czy na etacie?
Bo jeśli w wolontariacie to się nie dziwię, że jesteś zniecierpliwiona wysłuchiwaniem problemów związanych z ustawą śmieciową ale jeśli masz płatną posadę to łaski nie robisz,:szok:
Mistrzyni Krawiectwa
Mamamarta - :oklasky:

Z pewnością Koroncia będzie jutro jeszcze bardziej opryskliwa dla interesantów - bo sprawa z sukienką nie wychodzi po jej myśli.

Koroncia - tiul i koronka. Przecież już to wiesz. Dostałaś odpowiedzi na wszystkie pytania, na które można było odpowiedzieć.

Coś jeszcze poza fochami?

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Nie każdy zna się na szyciu i tkaninach.. To tak jak któreś z Państwa korzysta z pomocy prawnika bądź innego urzędnika, gdyż sami nie znacie się na prawie i MY odwalamy robotę za was. :) Piszę po to, aby dowiedzieć się, czy warto będzie mi szyć sukienkę, czy szukać w sklepach, co będzie o wiele trudniejsze.. Jeśli chodzi o tkaniny, chciałabym wiedzieć, czy są różne rodzaje tiulu, czy cena w internecie ma duże znaczenie jeśli chodzi o jakość tkaniny. Znalazłam krawcową, która zgodziła się uszyć sukienkę, jednak prosiła, abym materiały dobrała sama kolorystycznie i jakościowo, a ona złoży to w piękną całość. Jednak jak dobrać tkaniny, jeśli nie ma się o nich zielonego pojęcia?
Prawnikowi za każdą poradę płaci się ciężkie pieniądze. Tak że żadnej roboty za nas nie odwalają.
Jest tyle darmowych porad na tym forum że kilka tomów by z tego wyszło. Wystarczy poszukać.
Żadna z dziewczyn nie dostała ani grosza za wiedzę i czas poświęcony na odpowiedzi. Czego nie można powiedzieć o wspomnianych przez Ciebie prawnikach...

--- Ostatnio edytowane 2013-12-03 17:34:32 przez mamamarta ---

--- Ostatnio edytowane 2013-12-12 11:42:10 przez mamamarta ---

--- Ostatnio edytowane 2013-12-12 11:43:06 przez mamamarta ---
Pogromca spamerów
no tak-urzedy
siedzenie i picie kawusi,nic poza tym
Krawiec-Filozof
Ale do siedzenia i picia kawusi nieodzowną jest odpowiednia bielizna, żeby się nie nabawić odparzeń...
W końcu to jednak całe 7,5 godziny dziennie...:mysli:
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
W sprawie urzędników głos obrony: może jeszcze w niektórych urzędach obowiązują standardy rodem z poprzedniego ustroju.. Jednak w większości urzędów już mamy nową modę: czyli najlepiej, aby praca rozpisana na dany dzień, była wykonana jeszcze przed 7:30, trudno zejść na ustawową przerwę śniadaniową, nie wspominając już o kawie. Jak jesteś zaradny i przyjdziesz wcześniej do pracy, by zrobić sobie rzeczoną kawę do termo-kubka, to może o 15:00 ją wypijesz... Petenci widzą tylko to, co chcą widzieć. I nieustające , rzucane żartem lub całkiem serio : napiszę skargę...,
Oczywiście zależy od wydziału.

Pozdrawiam Panie Urzędniczki

PS : sukienka fajna, nie masz znajomej, która trochę szyje, z którą mogłabyś podejść do sklepu z materiałami, i która mogłaby Ci doradzić? Mona liczyć też na łut szczęścia, że pani w sklepie będzie się znała... Można też zagadnąć napotkaną w sklepie klientkę, może okazać się krawcową i doradzi Ci.

Córka wróciła dziś do przedszkola po chorobie i właśnie się dowiedziałam, że jutro mają jasełka i na gwałt potrzebuję „stworzyć” strój gwiazdki = potrzebna mi biała długa sukienka. Najłatwiej chyba będzie mi uszyć spódnicę z półklosza i doszyć ją do białego podkoszulka, trochę powyżej talii.
Z jakiego materiału to uszyć? Ponieważ to strój na jeden raz więc odpadają wszystkie drogie "ślubne" tkaniny. Czego szukać, żeby w miarę łatwo było to uszyć ze skosa (niestety jeszcze nie doczekałam się nowej maszyny i dysponuję tylko starym łucznikiem), a potem trzymało choć odrobinę fason?
A może macie jeszcze jakiś zupełnie inny pomysł?

--- Ostatnio edytowane 2013-12-11 14:18:58 przez poducha ---
Stara Gwardia
Może zdjęcia podpowiedzą Ci, jak prosto zrobić strój na jasełka (mało czasu) - proponuję ubrać Córkę na biało (w to, co masz) i do tego opaska z gwiazdką, i przestać płakać w "poduchę", to znaczy martwić się. :)

gwiazdka jasełka

Fides

--- Ostatnio edytowane 2013-12-11 15:14:34 przez Fides ---
Świeżynek
Ani nie płaczę, ani nie martwię się ;)
Po prostu chcę jej to uszyć :) A że mam mało czasu... no to już taka moja uroda, że najczęściej z "przyczyn losowych" robię coś na ostatnią chwilę.
W googlach już przeglądałam. Opaskę zrobiłam jej z innej opaski - akurat miałam taki cienki srebrny łańcuch choinkowy z gwiazdkami. Niestety nie mam białej spódnicy, a nie puszczę jej w samych rajstopach.
Mam nadzieję, że w sklepie coś mi doradzą...
Stara Gwardia
Trzymam w takim razie kciuki za szycie.

Fides

3 strony: < 1 2 3

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.