Świeżynek
![]() |
|
Witam, mam pytanie dotyczace szycia odziezy roboczej, a dokladnie spodni posadzkarskich wzmacnianych skora-skaj.
W tym temacie jestem kapletnie zielona, a chcialabym sie cos wiecej o tym dowiedziec, jakie maszyny i uzadzenia bede potrzebowac by szyc taka odziez i czy znacie jakies materialy ktore nadzadza sie na spodnie robocze (najlepiej jak by byly jakos impregnowane, to znaczy zeby zapobiegaly przemoczeniu). Pozdrawiam ![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a czy o szyciu cokolwiek wiesz? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
no wlasnie nie bardzo ale zamierzam pojsc na jakis kurs...
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
No to od tego zacznij.
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
A moze ktos zna sie na maszynach i moglby mi doradzic jaka bym potrzebowala maszyne do grubzch materialw typu drelich, skaj.
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Madzieńko zacznij od kursu. O maszynach tutaj (w dziale moja maszyna) już sporo było, na kursie zapewne też się dużo dowiesz. Ale przede wszystkim dowiesz się czy masz ku temu jakiekolwiek predyspozycje. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dokładnie, po co kupować sprzęt za parę tysięcy i stwierdzić, że szycie ci nie idzie.
![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Pierwsze primo - drelich wcale nie musi być gruby. On ma być mocny, a to nie jest to samo.
Drugie primo (zwane secundem) - skaj jest straszliwie upierdliwy w szyciu, szczególnie dla kogoś bez doświadczenia, kto nie umie jeszcze reagować na zachowanie maszyny. Wreszcie po trzecie primo (zwane tercjem) - nie słyszałem o żadnym kursie, który obejmowałby warsztat akurat z zakresu odzieży ochronnej. Moja proponizancja jest taka, abyś spróbowała wynaleźć gdzieś w pobliżu kaletnika, który nie narzeka na nawał zamówień i u niego się poucz, albo na początek przedstaw mu jakiś pomysł i posłuchaj jego opinii, czy to da się zrobić, czy się opłaci, czy nie jest przekombinowane... Dlaczego kaletnika? Bo ma doświadczenie zarówno w szyciu twardszych tkanin, jak i skaju. Poza tym raczej nie mają w obecnych czasach raczej zamówień i na pewno się ucieszy, że może coś pożytecznego zrobić! Ma się rozumieć będzie oczekiwał gratyfikacji, ale to już kwestia dogadania... Ile będzie chciał - zależy w dużej mierze od tego, czy będziesz uprzejma i dasz po sobie poznać, że naprawdę chcesz się nauczyć. W każdym razie właśnie tam możesz zadzierzgnąć najpotrzebniejszej Ci wiedzy. A kiedy znajdziesz odpowiedni zakład - zatrzepocz rzęsami, poproś grzecznie o trochę porad i wyłuszcz majstrowi, czego chciałabyś się nauczyć. Możesz trafić na zgryźliwego dziada, ale też może się trafić jowialny starszy pan, który będzie wniebowzięty, że ktoś garnie się do tej wiedzy. ![]() I tego Ci życzę! Bo forum nie nauczy Cię szyć. Możemy pomóc, kiedy występuje problem np. z napinaczem, albo hurgotaniem w przekładniach, ale podstawy MUSISZ mieć, żeby chociażby prawidłowo rozumieć porady. Takie jest moje zdanie i ja się z nim zgadzam. ![]() Powodzenia! Trudny temat sobie wybrałaś! ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.