Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Stały Bywalec
Witam
Jestem nowy na forum. Od kilku miesięcy mam starą maszynę do szycia Naumann z napędem nożnym. Jest z lat 30-tych. Szukam instrukcji do niej, ale nie wiem jaki to model, nie wiem z którego roku dokładnie jest ta maszyna. Może ktoś z was wie gdzie mogę znaleźć instrukcję i z którego roku jest ta maszyna?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Szpec od maszyn
Instrukcje do zabytkowych maszyn poza wyjątkami są niedostępne, czasami jakaś trafi się na aukcji i w internecie. Plusem jest prosta budowa tych maszyn i mając instrukcję jakiejś maszyny można ją wykorzystywać do różnych marek i modeli. Występują 3 typy maszyn zabytkowych różniące się sposobem chwytania nici i wg nich dobieramy instrukcje tj. posiadające chwytacz obrotowy, chwytacz wahadłowy lub czółenko. Na zdjęciach jest maszyna z czółenkiem i takiej instrukcji należy szukać, może być ciężko gdyż maszyn z czółenkiem nie produkuje się chyba od czasu II Wojny Światowej (jeżeli się mylę to niewiele), pozostały chwytacze wahadłowe i obrotowe. Co do wieku maszyny, to w przypadku Naumanna chyba nie da się ustalić.
Mistrzyni Krawiectwa
Twoja maszyna przynajmniej zewnętrznie jest podobna do Singera 27. A instrukcje do singerów znajdziesz tu:
http://www.singerco.com/accessories/instruction-manuals

wystarczy w okienku wpisać numer modelu.
Bardzo dziękuję. Maszynę kupiłem razem z częściami, które sfotografowałem. Możecie jeszcze powiedzieć jakich części mi brakuje? (jestem pewien że jakichś brakuje ale przynajmniej te, które mam są oryginalne) Co do instrukcji poszukam jeszcze na giełdach staroci, może będą mieli.

--- Ostatnio edytowane 2013-12-21 13:09:14 przez Brak_Nazwy ---
Te części, które pokazałeś na zdjęciu - to akcesoria. Czyli - jak to mawiali starożytni górale - "maszynki do robienia wiatru w dupie: :)
Jeżeli maszyna szyje poprawnie i zaciąga ściegi - to niczego jej nie brakuje.
Te bajeraski to np. płytki ściegowe do różnych fantazyjnych rodzajów szycia, prowadnica oraz stopki wszelkiej maści, o rozmaitych przeznaczeniach.
W tej materii to już niezastąpione koleżanki Ci pomogą, bo się na tym znają.:)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stały Bywalec
Dziękuję za odpowiedź. A akcesoria z singera z podobnego czasu będą pasować do naumanna? (wiem od kogo tanio odkupić)
O ile zdążyłem się zorientować - to nikt nie zna tej marki.
A jeżeli chodzi o akcesoria do Singera - Ania jest tutaj niezaprzeczalną specjalistką.:)
Mistrzyni Krawiectwa
Dziękuję za odpowiedź. A akcesoria z singera z podobnego czasu będą pasować do naumanna? (wiem od kogo tanio odkupić)
Prawdopodobnie tak. Z bardzo prostej przyczyny. Singer robił maszyny w kilku miastach w Europie. M. in. w Podolsku w Rosji i niemieckim Wittenberge. Wiele innych "marek" to były niemal kopie singera.
Ale, no właśnie jest ale. Nawet Singer robił trzy rodzaje trzpieni do stopek.

Zibiaszu a co powiesz na to? (to oczywiście inna marka ale "naumany" to były swego czasu dość popularne maszyny):

http://www.naumann-design.de/experiment/sewing-machine/

--- Ostatnio edytowane 2013-12-21 19:46:11 przez agaaffek ---
Aguś! Chyba bym nie umiał szyć na takiej odjechanej maszynerii... :)
Za bardzo by mnie rozpraszał jej design...
Stały Bywalec
Te maszyny nie były tak rzadkie, sam mam 2 naumanny+1 singera. Singer jest z 1908 roku, doszedłem do tego po numerze seryjnym. O naumannach wiem tylko tyle że są z lat 30-tych
i przed wojną sprzedawali je niedaleko Zabrza- w Gliwicach przy ulicy Tarnogórskiej 3 (da się to odczytać z samej maszyny).

--- Ostatnio edytowane 2013-12-22 11:34:43 przez Brak_Nazwy ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.