Stara Gwardia
![]() |
|
Dzisiejszy wieczór Sylwestrowy spędzam w domu w towarzystwie psa, książki i Anny-moda na szycie nr 3/2013. Oglądam jeden z modeli który będę chciała uszyć i nasunęły mi się dwa pytania
1 na rysunku poglądowym w niektórych miejscach są taki jakby trójkąciki czy to są miejsca , w których trzeba naciąć materiał? 2 na prawidłowym wykroju natomiast w niektórych miejscach są takie ,,kreski,, dł 0,5 niektóre dłuższe, co one oznaczają? ![]() Przepraszam za banalność tych pytań, ale lubię wiedzieć, a Wy jesteście kopalnią wiedzy. Tym, którzy się dziś bawią życzę szampańskiej zabawy. |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
te trojkaty to pewnie forma sklada sie z 2 czesci i to sa oznaczenia do polaczenia ich
male kreseczki to sa pkt styczne,a dluzsze to pewnie stebnowania ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuję za odpowiedż tylko że te trójkąciki są np. przy przewężeniu talii, na ramionach, przy podkroju, pod pachami
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Te trójkąty na rysunkach roboczych i krótkie linie na wykroju oznaczają to samo, punkt styczny przodu i tyłu, rękawa, etc. Tzn. jak masz na wcięciu tali trójkąt/linię to jak składasz do szycia przód i tył to te linie/trójkaty muszą się zetknąć. Nic nie musisz nacinać, tylko przy cięciu materiału musisz nanieść te punkty fastrygą lub w inny sposób - będzie Ci łatwiej szyć.
Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłam ![]() Baw się dobrze ![]() ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.