Wersja do druku

22 strony: < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Stara Gwardia
matrioszka napisał w dniu 2014-01-10 12:23:07:
w sumie na dobrą sprawę gender nawet nie jest ideologią...

Przepraszam pomyliłam sie we wklejaniu, to czym jest?
matrioszka
Czy jakieś prace na temat gender mówią o tym, że płeć kulturowa ma się zatrzeć?
Cały czas szukam materiałów, nie popre sie niestety materiałami, tylko tym co usłysze w audycjach, lub YouTube. brak mi czasu na zbieranie. Mogę polecić Księdza Dariusza Oko i jego wykłady o gender. On studiował przez kilka lat w wielu krajach i zetkną sie z gender które juz w szkołach funkcjonuje.
media robią szum na wiele tematów, warto wtedy dowiedzieć sie co sie dzieje w sejmie, nad czym debatują i co chcą przegłosowac, bo robią to po to zeby odwrócic uwagę społeczeństwa.
a co do gmo, to to jest sama chemia, ale nie bedę sie wgłębiać.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-10 16:10:27 przez Niteczka82 ---
Gender to płeć. A w sensie używanym tutaj to nauka o płci, o zachowaniach związanych z płciowością i o stereotypach z tego wynikających, zjawiskach socjologicznych, etc.

W Polsce robi się z tego połączenie wojującego feminizmu z inwazją homoseksualizmu, ateizmu, liberalizmu i wszystkiego co jest inne, albo niesłuszne w oczach doktryny katolickiej - to oczywiście żart, ale niestety tak to wygląda z daleka.

Ostatnio rejestrowałam się na platformie polskiego czasopisma naukowego i w rubryce gender miałam do wyboru F, M lub other. Szczerze się zastanawiałam czy właśnie tego "other" nie zaznaczyć.

I przy okazji stronniczo:
http://www.historiasztuki.com.pl/strony/020-00-01e-ANTYKULTURA-GENDER.html
Gender to tak na chlopski rozum ideologia twierdząca, ze dziecko rodzi się jako byt bezpłciowy, czyli nie jest jeszcze ani chłopcem ani dziewczynką pod wzgledem psychicznym.
1. Jak można twierdzic, ze dziecko to byt bezpłciowy? Człowiek to człowiek, byt, który urodzi sie z męskimi genitaliami, to chłopiec, a z żeńskimi, to dziewczynka.
Obie płci przecież wykonują męskie i kobiece zawody, bez gender to już się dzieje. Dziecko stając sie dorosłym człowiekiem, wybiera zawód i nie spotkałam sie zeby ktos wytykał krawca, czy kucharza palcami. Projektanci znani to w większości mężczyźni, tworzą ubrania głównie dla kobiet.
Matrioszko, mysle, ze juz zyjemy w czasach, w których nie zabrania sie kobietom wykonywac zawodów męskich i odwrotnie. Nie trzeba tym zaprzatac głów dzieci, bo one są dziecmi, dziecko ma sie bawic i uczyc podstaw w szkole, jak osiągnie wiek produkcyjny to i tak wybierze zawód który bedzie mu pasował. Więc po co gender wciskać do szkół i głów małych dzieci? No właśnie tu nie chodzi o wybór zawodu, tylko o wprowadzenie chaosu w głowie dziecka. Jestem chłopcem, ale mogę być dziewczynką i mogę gotować w domu, jestem dziewczynką ale mogę prowadzić tira, to nie jest głównym celem, ale zamazanie pci w celu wypromowania związków partnerskich, jednopłciowych, co stwarza zagrożenie dla stereotypowej rodziny.

Dokładnie o to chodzi w ideologii gender. Głównym motywem przewodnim jest zatracenie różnic płci już we wczesnym dzieciństwie w celu zaszczepienia jakichkolwiek zahamowań seksualnych w późniejszym życiu młodego człowieka.
Wiem, że wielu ludzi twierdzi, że to nieprawda, ale jest jak jest i nic tego nie zmieni.
Stara Gwardia
Dobrze ,że powstał ten wątek. Ja też nigdy nie zagłębiałem się w tą dziedzinę. Pojęcie "gender" istnieje przecież dość dawno, a tu naraz w naszym kochanym kraju awansowało to do ważnej , ogólnonarodowej dysputy.
Mnie akurat ruszył ten temat, bo niedawno, gdzieś w internecie, czytałem kolejny artykuł i stamtąd utkwił mi w pamięci fragment, że w ideologii "gender" powinno się uczyć dziewczynki wbijania gwożdzi, a chłopców uczyć szycia sukienek. Coś z naszej branży !!
I stąd nasunęła mi się myśl, czy ja jako facet zajmujący się szyciem sukienek, czyli zajęciem "niemęskim" to jestem gender czy anygender ? Wytłumaczcie mi , bo się pogubiłem.
Wojtku, szycie przez CIebie sukienek nie ma nic wspólnego z gender :) Nie obawiaj sie. NASA na pewno CIebie nie obserwuje, czy podobne służby :D
Szyj i wklejaj zdjątka, bo fajnie sie na Twoje dzieła patrzy i wzdycha:tak:
WIkipedia
Ideologia jest to powstała na bazie danej kultury wspólnota światopoglądów, u podstaw której tkwi świadome dążenie do realizacji określonego interesu klasowego lub grupowego albo narodowego.

Mianem ideologii określa się każdy zbiór uporządkowanych poglądów – religijnych, politycznych, prawnych, przyrodniczych, artystycznych, filozoficznych – służących ludziom o tożsamych poglądach do objaśniania otaczającego ich świata. Społeczną funkcją ideologii jest artykulacja celów aktywności i dopuszczalnych sposobów ich osiągania oraz motywacja ich zasadności względami uznawanymi za wyższe niż jednostkowy interes (wizja rzeczywistości + system wartości + dyrektywy praktycznego działania[1]). Zapotrzebowanie na ideologie wynika z właściwego ludziom poszukiwania odpowiedzi na pytania o sens i sposób istnienia
NASA na pewno CIebie nie obserwuje, czy podobne służby :D
Szyj i wklejaj zdjątka, bo fajnie sie na Twoje dzieła patrzy i wzdycha:tak:
Niteczko, obawiam się, że NSA "podsłuchuje" nas wszystkich.

Wojtku, Ty jesteś wysokiej klasy fachowcem i magikiem igły, a gender, co komu do tego;)
ale właśnie pytanie - kto będzie tym dzieciom wmawiać? Poza tym, chyba dobrze jest uświadamiać dzieci, że baby nie tylko do garów, ale mogą również męskie zawody wykonywać, a z kolei nie ma nic złego w tym, że mężczyzna się para "babską" profesją. Tak, jak mówisz, szycie mężczyznom też sprawia radość :) To już jakiś czas temu zaczęło się zacierać i ta nagonka na gender obecnie chyba nie ma z tym nic wspólnego...

ja mam wrażenie, ze teraz z gender jest trochę tak, jak było z acta i gmo - media huczą, społeczeństwo się burzy, a tak naprawdę 99% z nich nie ma pojęcia, o czym mówi, bo nigdy się nie zapoznało ze źródłowymi materiałami...

--- Ostatnio edytowane 2014-01-10 12:32:23 przez matrioszka ---
Heh, tak sobie dokladnie pomyslalam jak bylam w kosciele i ksiadz na mszy czytał list biskupów o Gender. Popatrzylam sobie na te starsze osoby, ktore przyszly do kosciola w swieta Bozego NArodzenia posluchac cos krzepiącego, a tu wyskoczyło gender, jak jakies zagrozenie, ktorego trzeba sie bać bo zagraża rodzinie.

Kto ma dzieciom wmawiać- sprawa tyczy się Uni Europejskiej, która ze swoich funduszy przeznaczyla niemale pieniadze na wprowadzanie ideologii Gender w szkołach.
Czyli: dokształcanie nauczycieli, zeby wiedzieli w jaki sposob mają postepowac zeby dziecku nie wpajac np ze skoro jest chlopcem, to ma chodzic na niebiesko, nie moze plakac, bo to chlopcom nie przystoi etc.
Pewnie odpowiednie podręczniki..
To w zasadzie juz się dzieje w krajach skandynawskich.

monikowo, tylko dlatego ten list został w święta przeczytany, bo wtedy frekwencja w kościołach wzrasta, a Biskupom chodzi o to żeby jak najwięcej ludzi usłyszało o gender.
Unia Europejska zrobiła sobie u nas taki punkt zbytu na swoje towary, gender ogłupi bardziej Polaków i bedą nam wciskać wszystko

22 strony: < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.