Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Stara Gwardia
Prosiłabym o radę osoby bardziej doświadczone ode mnie. Byłam dzisiaj z córką w Galerii handlowej, chciałyśmy kupić sukienkę, idzie na studniówkę jako osoba towarzysząca, sama już jest na 2 roku studiów. I... zderzyłam się z rzeczywistością, ceny od 250 w górę za sukieneczkę kończącą się za pupą. Na szczęście córka ma dużo rozsądku i powiedziała ,,nie zapłacę tyle, mamo uszyj.,, Spróbuję, kupić można zawsze drugą jak wyjdzie koszmarek:D Chciałabym jej uszyć sukienkę z dopasowaną górą, rozkloszowanym dołem, ale lekko uniesionym, na podstawie modelu 133 Burda 8/2012. Będzie tylko krótsza. Sukienka z http://allegro.pl/super-koronka-elastyczna-gipiurokoronka-szary-i3817380370.html. I teraz pytanie czy pod spód dać tiul sztywny czy półsztywny? Jedną warstwę czy dwie? Pod tiul podszewkę, żeby nie haczyła rajstop? Dziękuję wszystkim Tym, którzy doczytali do końca.:papa2:
Mistrzyni Krawiectwa
Pod koronkę i tak musisz dać podszewkę, a pod tiul nie jest ona niepotrzebna jeżeli wykończysz szwy i krawędzie np lamówką. Myślę że wystarczy tiul półsztywny, sukienka będzie ładnie falować. Tutaj masz podany tiul sztywny chociaż tak na zdjęciu wydaje mi się i tak mniej sztywny niż ten którego ja używałam - blacha :

http://longredthread.wordpress.com/2012/12/21/jak-uszyc-tiulowa-halke-w-stylu-retro-tutorial/

--- Ostatnio edytowane 2014-01-11 21:34:09 przez agaaffek ---
Super ta halka chyba się na nią skuszę, obawiam się tylko, że będę ją szyła dłużej niż sukienkę:papa:
Stara Gwardia
Gosiu, ja szyłam sobie halkę tiulową i za pierwszym razem kupiłam tiul półsztywny. Niestety halka była zbyt obszerna, twarsa i spónica nienaturalnie sterczała. Kupiłam tiul miękki, zmarszczyłam go i jest znacznie lepiej. Tiul przez to, że jest zmarszczony, trzyma kształt i unosi spódnicę, ale wygląda przy tym naturalnie. Szyłam kierując się tutorialem z blogu Long Read Thread, ale dolną falbanę odprułam po wszystkim, bo za dużo już było, za bardzo się spódnica unosiła. I tak, jak pisała agaaffek - jeśli nie planujesz wykańczać szwów, to podszewka jest niezbędna. Moja halka jest na podszewce, bo nie chciało mi się tyle lamówki przyszywać :) aha, i miękki tiul aż tak bardzo nie czepia się rajstop, jak półsztywny czy sztywny.
Ja trochę obok tematu- zamiast sukienka na studniówkę przeczytałam studniówka na sukienkę i nijak nie mogłam zrozumieć o co chodzi...
Dobra jesteś! :D :D
Ale w sumie przecież na to samo wychodzi... :D
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Dziękuję wszystkim za rady, jak uszyję wrzucę zdjęcie.
Stara Gwardia
Prosiłabym o radę osoby bardziej doświadczone ode mnie. Byłam dzisiaj z córką w Galerii handlowej, chciałyśmy kupić sukienkę, idzie na studniówkę jako osoba towarzysząca, sama już jest na 2 roku studiów. I... zderzyłam się z rzeczywistością, ceny od 250 w górę za sukieneczkę kończącą się za pupą. Na szczęście córka ma dużo rozsądku i powiedziała ,,nie zapłacę tyle, mamo uszyj.,, Spróbuję, kupić można zawsze drugą jak wyjdzie koszmarek:D Chciałabym jej uszyć sukienkę z dopasowaną górą, rozkloszowanym dołem, ale lekko uniesionym, na podstawie modelu 133 Burda 8/2012. Będzie tylko krótsza. Sukienka z http://allegro.pl/super-koronka-elastyczna-gipiurokoronka-szary-i3817380370.html. I teraz pytanie czy pod spód dać tiul sztywny czy półsztywny? Jedną warstwę czy dwie? Pod tiul podszewkę, żeby nie haczyła rajstop? Dziękuję wszystkim Tym, którzy doczytali do końca.:papa2:
Żaden problem, tylko najpierw musisz nam wkleić zdjęcia klienta. No wiesz takie żeby widać było całą postać np: z plaży lub basenu, solarium, a pomysłami Cię zalejemy.
Grześ
Jutro wrzucę, wspomnienia z wakacji:figielek:
Świeżynek
chciała bym uszyć taką sukienkę , czy wiecie gdzie mogę znaleźć wykrój , również jest to cel na studniówkę więc czas mnie nagli , będę wdzięczna za pomoc , szukałam już troszkę i ciężko mi znaleźć . Pozdrawiam ;)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
sukienka studniówka

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.