Stara Gwardia
![]() |
|
Prosiłabym o radę osoby bardziej doświadczone ode mnie. Byłam dzisiaj z córką w Galerii handlowej, chciałyśmy kupić sukienkę, idzie na studniówkę jako osoba towarzysząca, sama już jest na 2 roku studiów. I... zderzyłam się z rzeczywistością, ceny od 250 w górę za sukieneczkę kończącą się za pupą. Na szczęście córka ma dużo rozsądku i powiedziała ,,nie zapłacę tyle, mamo uszyj.,, Spróbuję, kupić można zawsze drugą jak wyjdzie koszmarek
![]() ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Pod koronkę i tak musisz dać podszewkę, a pod tiul nie jest ona niepotrzebna jeżeli wykończysz szwy i krawędzie np lamówką. Myślę że wystarczy tiul półsztywny, sukienka będzie ładnie falować. Tutaj masz podany tiul sztywny chociaż tak na zdjęciu wydaje mi się i tak mniej sztywny niż ten którego ja używałam - blacha :
http://longredthread.wordpress.com/2012/12/21/jak-uszyc-tiulowa-halke-w-stylu-retro-tutorial/ --- Ostatnio edytowane 2014-01-11 21:34:09 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Super ta halka chyba się na nią skuszę, obawiam się tylko, że będę ją szyła dłużej niż sukienkę
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Gosiu, ja szyłam sobie halkę tiulową i za pierwszym razem kupiłam tiul półsztywny. Niestety halka była zbyt obszerna, twarsa i spónica nienaturalnie sterczała. Kupiłam tiul miękki, zmarszczyłam go i jest znacznie lepiej. Tiul przez to, że jest zmarszczony, trzyma kształt i unosi spódnicę, ale wygląda przy tym naturalnie. Szyłam kierując się tutorialem z blogu Long Read Thread, ale dolną falbanę odprułam po wszystkim, bo za dużo już było, za bardzo się spódnica unosiła. I tak, jak pisała agaaffek - jeśli nie planujesz wykańczać szwów, to podszewka jest niezbędna. Moja halka jest na podszewce, bo nie chciało mi się tyle lamówki przyszywać ![]() ________________________________________________________
www.facebook.com/natabo.retro.design/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja trochę obok tematu- zamiast sukienka na studniówkę przeczytałam studniówka na sukienkę i nijak nie mogłam zrozumieć o co chodzi... ________________________________________________________
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Dobra jesteś! ![]() ![]() Ale w sumie przecież na to samo wychodzi... ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuję wszystkim za rady, jak uszyję wrzucę zdjęcie.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Żaden problem, tylko najpierw musisz nam wkleić zdjęcia klienta. No wiesz takie żeby widać było całą postać np: z plaży lub basenu, solarium, a pomysłami Cię zalejemy.
Grześ ________________________________________________________
Panie Boże! A mogłeś z tego żebra, taką fajną kolejkę elektryczną zrobić! |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jutro wrzucę, wspomnienia z wakacji
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
chciała bym uszyć taką sukienkę , czy wiecie gdzie mogę znaleźć wykrój , również jest to cel na studniówkę więc czas mnie nagli , będę wdzięczna za pomoc , szukałam już troszkę i ciężko mi znaleźć . Pozdrawiam
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.