Świeżynek
![]() |
|
Witajcie
![]() Przygodę z szyciem rozpoczęłam niedawno - to już wiecie ![]() Trochę mi łyso, bo tutaj pokazujecie śliczne sukienki, kurtki i inne twory wysokich lotów, ale nie mogę się też powstrzymać przed pokazaniem światu dzieła ![]() Chciałam podzielić się z Wami moim ostatnim (czwartym wykonanym) wyrobem - kołderka i poduszka dla bratanka. Do środka dałam dwie warstwy ociepliny (dwie, bo miałam tylko ocieplinę 100g/m2 i jedna warstwa wydawała mi się za cienka). Poducha to taki flaczek 40x40 - bo młody ma 4 miesiące i na pełnej podusi leżeć nie będzie,a kołderka ma wymiar 100x130. Z kołderką namęczyłam się nieziemsko - głównie przez brak wprawy w pracy z dużymi gabarytami. Będę wdzięczna za wszystkie słowa krytyki i wskazówki ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Krytyka konstruktywna : śliczne !!!
Pozdrawiam. Marta ![]() ________________________________________________________
Zapraszam na blog moich kotów : www.puszkowewidzimisie.blog.pl |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Naprawdę śliczne ![]() ![]() A skąd masz tę bawełnę w łódki? (Cholera, jak kupię jeszcze chociaż centymetr tkanin w tym miesiącu, to sama sobie coś zrobię) ________________________________________________________
http://magdiczka.blogspot.com - moje zmagania z blogowaniem i szyciem ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Fajniusie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuje drogie Panie
![]() Na początku myślałam o pikowaniu, ale szybko zrezygnowałam - potrzebowałam pewnego prezentu dla bratanka, a nigdy w życiu nie pikowałam i bałam się popsuć ![]() Dobrze jeszcze wyglądałaby doszyta czerwona kotwica na tych morskich wzorkach, ale nie miałam ani centymetra czerwonego materiału więc zrobiłam bez - następnym razem muszę lepiej się przygotować na nowe pomysły, które mnie najdą w trakcie szycia ![]() Tkanina kupiona na Drecotton.pl Jest tam jeszcze inna morska i chyba tamtą zamówię, żeby uszyć śpiworek ![]() ![]() Więc jeszcze trochę mi to zajmie ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
dzięki ![]() ![]() ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A..zamki...a masz tutaj stronkę ![]() http://pracowniastroju.com/2012/11/26/zamek-kryty-w-rozowej-sukience/ http://www.youtube.com/watch?v=jtNqM5jbNSM Powodzenia! ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Bardzo ładna i kołderka, i poduszka. Przepraszam, że pytam, w jaki sposób zamocowałaś ten wkład ocieplający? Czy podczas prania będzie miał okazję się przesunąć?
Fides --- Ostatnio edytowane 2014-01-21 14:47:01 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Wielkie dzięki!
![]()
Nie wiem w zasadzie czy dobrze zrobiłam, ale go po prostu przyszyłam .. Ułożenie do szycia było takie: dwie warstwy materiały prawymi stronami do środka, a na jedną z lewych stron nałożyłam ocieplinę (nie wiem czy jasno to tłumaczę ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Bardzo ładna kołderka ![]() Żeby na 100% zabezpieczyć ocieplinę przed przesuwaniem się, możesz spróbować ręcznego pikowania punktowego - nie mam zielonego pojęcia jak to inaczej nazwać. Jak rozłożysz kołderkę to możesz zaznaczyć kilka punków rozmieszczonych symetrycznie lub według jakiegoś wzroku i po prostu przeszyć przez wszystkie warstwy. Znalazłam, po angielsku zwą to "tying" czyli wiązanie tutaj masz film, może się przyda: https://www.youtube.com/watch?v=YK20gl3Amvo ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.