Wersja do druku

Świeżynek
Witam, przepraszam, że przy pierwszym poście od razu proszę o pomoc, ale jednak...

Zamarzyło mi się kupno stębnówki, żebym mógł naprawiać sobie ekwipunek który używam w pracy. Pobawiłem się na lekkich materiałach i zwykłych niciach, na tym etapie szycie szło bez problemu. Ale teraz używam docelowych tkanin Cordura i nici technicznych, które są de facto plecionką i mimo prób regulacji na bębenku, napinaczu, cudowania z rolką, rozmiarami igieł od 90 do 110 itp. nie mogę sobie uświadomić, dlaczego igła zrywa mi nić przy jakiejkolwiek szybkości biegu, lub rozwarstwia zrywając jedno z włókien nici... poradźcie proszę jak ten temat ugryźć, bo witki opadają... Faktem jest, że warstwy do przeszycia są grube, ale to raczej nie problem, bo igła idzie jak w masło, tylko skąd to zrywanie...

tu przedstawiam materiał i nici:

Nici Amman Onyx z włókien poliamidowych

Cordura

Singer 191

Pozdrawiam serdecznie!

p.s. Miło dołączyć do grona użytkowników forum ;)
Szpec od maszyn
Obstawiam źle dobrane igły do rodzaju szytego materiału i grubości nici. Jakie igły są użyte uniwersalne, czy specjalistyczne, jaka grubość nici?
Świeżynek
To są igły Shmetz do jeansu z półpłaską kolbą o grubościach 90, 100, 110. Nić 40 Amann Onyx 40 i zaleca się do nich właśnie takie rozmiary igieł do 120 włącznie. Też jedyne co mi przychodzi do głowy to właśnie zmiana igieł, bo ścieg jest elegancki. Chętnie spróbuję zmienić, kwestia tylko na jakie, skoro te mi polecano...
Pogromca spamerów
zaloz zwykle i sprawdz
Świeżynek
Ok, dzięki, sprawdzę po pracy i dam znać. ;)
Szpec od maszyn
To są igły Shmetz do jeansu z półpłaską kolbą o grubościach 90, 100, 110.

Duży błąd. Rozmiar zewnętrzny igły półpłaskiej umożliwia założenie jej do Singera 191, ale są to dla tej maszyny igły gorsze i droższe od prawidłowych igieł. Dla tej maszyny używa się igieł z okrągłą kolbą o oznaczeniu w zależności od producenta : DPx5, 135x5, 134.

Nić 40 Amann Onyx 40 i zaleca się do nich właśnie takie rozmiary igieł do 120 włącznie.

Tak producent przewiduje "widełki w grubości igieł od 90 do 120. Cieńsze igły z płytkim rowkiem dla tkanin cienkich o luźnym splocie i grubsze z głębszym rowkiem dla tkanin o zwięzłym splocie i mocnych nierozciągliwych włóknach. W przypadku kilku warstw cordury uniwersalna igła 120 może być za cienka dla nici 40, dlatego stosuje się igły do jeansu lub http://pl.strima.com/135x5-mr-4-0-igla-schmetz-mr-do-maszyny-do-szycia-100-szt-/item/1025256/.

Też jedyne co mi przychodzi do głowy to właśnie zmiana igieł, bo ścieg jest elegancki.

Koniecznie, w pierwszej kolejności na igły przeznaczone do tej maszyny.

Warto zaznaczyć, że w przypadku maszyn przemysłowych nie sugerujemy się z doświadczeń w wyborze grubości igły znanych w maszynach domowych. Dość cienkie igły używane przy grubych niciach w maszynach domowych nie świadczą o tym że jest to dobre rozwiązanie, ale wynikają z ograniczeń jakie te maszyny mają, po prostu nie radzą sobie z grubszymi igłami, w maszynach przemysłowych takich ograniczeń nie ma.

Świeżynek
Super, dziękuję za pomoc!
Świeżynek
Na szybko założyłem igłę z okrągłą kolbą, przeszyłem podwójną warstwę materiału i wszystko pięknie śmiga, dziękuję!

Pozdrawiam!
Pogromca spamerów
no do przemysłówek powinno się takie zakładać

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.