Świeżynek
![]() |
|
Witam, przepraszam, że przy pierwszym poście od razu proszę o pomoc, ale jednak...
Zamarzyło mi się kupno stębnówki, żebym mógł naprawiać sobie ekwipunek który używam w pracy. Pobawiłem się na lekkich materiałach i zwykłych niciach, na tym etapie szycie szło bez problemu. Ale teraz używam docelowych tkanin Cordura i nici technicznych, które są de facto plecionką i mimo prób regulacji na bębenku, napinaczu, cudowania z rolką, rozmiarami igieł od 90 do 110 itp. nie mogę sobie uświadomić, dlaczego igła zrywa mi nić przy jakiejkolwiek szybkości biegu, lub rozwarstwia zrywając jedno z włókien nici... poradźcie proszę jak ten temat ugryźć, bo witki opadają... Faktem jest, że warstwy do przeszycia są grube, ale to raczej nie problem, bo igła idzie jak w masło, tylko skąd to zrywanie... tu przedstawiam materiał i nici: Nici Amman Onyx z włókien poliamidowych ![]() Cordura ![]() Singer 191 ![]() Pozdrawiam serdecznie! p.s. Miło dołączyć do grona użytkowników forum ![]() |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Obstawiam źle dobrane igły do rodzaju szytego materiału i grubości nici. Jakie igły są użyte uniwersalne, czy specjalistyczne, jaka grubość nici?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
To są igły Shmetz do jeansu z półpłaską kolbą o grubościach 90, 100, 110. Nić 40 Amann Onyx 40 i zaleca się do nich właśnie takie rozmiary igieł do 120 włącznie. Też jedyne co mi przychodzi do głowy to właśnie zmiana igieł, bo ścieg jest elegancki. Chętnie spróbuję zmienić, kwestia tylko na jakie, skoro te mi polecano...
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
zaloz zwykle i sprawdz ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Ok, dzięki, sprawdzę po pracy i dam znać.
![]() |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Super, dziękuję za pomoc!
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Na szybko założyłem igłę z okrągłą kolbą, przeszyłem podwójną warstwę materiału i wszystko pięknie śmiga, dziękuję!
Pozdrawiam! |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
no do przemysłówek powinno się takie zakładać ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.