Administrator
![]() |
|
Tak mnie coś tknęło aby założyć ten wątek ponieważ czytając ploty na pudelku (odmóżdżam się) trafiłam na temat "Sarajewo 30 lat po igrzyskach". Widok smutny i smętny ale co się dziwić skoro nie tak dawno na tych terenach trwała krwawa wojna. Czy Soczi też czeka taki los? Myślę, że nie. Niemniej takie wymarłe miasta bardzo mnie fascynują. 2 lata temu w końcu dotarłam do Kozubnika (okolice Bielska-Białej) - niegdyś wspaniałego kurortu przeznaczonego dla znamienitych działaczy partyjnych a dziś... totalnej ruiny. Podobno Kozubnik ma zostać niebawem odbudowany, to ma być takie nasze "Aspen" - fajnie, byłoby blisko zimą na narty ![]() W każdym Kozubnik jest o tyle wyjątkowy, że nie jest to jeden obiekt ale kilkanaście różnego rodzaju obiektów. Spacer po takim "miasteczku" robi ogromne wrażenie. To coś nieprawdopodobnego, jakiś zupełnie inny świat w którym jednak czuć świetność dawnych lat. To jak spacer po zatopionym Titanicu. Na terenie Kozubnika jest jednak życie ![]() Przy najbliższej okazji mam zamiar namówić ślubnego na powtórną wycieczkę do Kozubnika i na własne oczy przekonać się czy tam coś się dzieje, czy ktoś inwestuje w to miejsce, czy trwają prace budowlane. Zainteresowanych zapraszam do zerknięcia w mój album ze zdjęciami tego niezwykłego miejsca -> KLIK Dziękuję, to tyle ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mam nadzieję że Soczi nie spotka taki smutny los. W końcu to najdłuższe miasto na świecie. Jego długość to 147 km. I miej tu koleżankę która mieszka na drugim końcu takiego miasta ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Pewnie postawią w Kozubniku jakiś koszmar w typie hotelu Las albo Gołębiewski...
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
strasznie to wyglada ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Z Soczi moze byc podobnie.
Dzisiaj ogladałam reportaz w tv na ten temat. Okazuje się, że z okolo 50 miliardów dolarów wydanych na budowę infrastruktury, jakies 20-30 poszło do prywatnych kieszeni osób zaprzyjaźnionych z Putinem. Podobno obiekty dopiero co postawione są ,,jednorazowe", nawet trawa była malowana na zielono, żeby ładnie wyglądała w czasie trwania igrzysk. Ile z tego spekulacji, a ile prawdy, okaże się juz niebawem. ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ach, w naszych mediach mówiono o wszystkim - że śniegu nie będzie, że nie zdążą z budową, że olimpiada ogólnie się nie uda...
Tymczasem - wszyscy ci, którzy są na miejscu, mówią że obiekty są gotowe i są przepiękne i funkcjonalne, zawody odbywają się na śniegu naturalnym /kto śledził tegoroczne zawody biegowe i biathlonowe ten widział, na czym w Europie biegali narciarze/, może kibiców niewielu i niespecjalnie dopingują innych niż Rosjan... A że prywatne firmy budowały - przecież to normalne. Rosja też się zmienia. Nic dziwnego, że niektóre obiekty będą przebudowywane po igrzyskach - w końcu muszą zarabiać... Zresztą - stać Rosję i na to ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Tak Sarajewo to fakt smutny widok, ale jeszcze smutniejsze są obawy ludzi mieszkających w mieście-miałam przyjemność ich poznać zwiedzając miasto- że tak na prawdę wojna się nie skończyła, dziury po nabojach w elewacjach budynków stale im o tym przypominały. W sumie jeszcze rok temu wydawało mi się to tylko lękiem po traumatycznych przeżyciach tych ludzi. Dziś jednak jak wiadomo niepokój tam powrócił ... kto wie czy po raz kolejny nie dojdzie w tym miejscu do konfliktów zbrojnych.
W Soczi sobie poradzą, myślę że wiele z obiektów będzie wykorzystywane do treningów chociażby dla Rosjan. Nie wiem jak sprawdzą się trasy zjazdowe bo jak wiadomo wysoka temperatura nie stwarza dobrych warunków, ale tak jak napisała powyżej Ania trasy biegowe były jak na ten kiepski w całej Europie sezon przygotowane co najmniej poprawnie. Nie mówiąc już o obiektach zamkniętych. Putin wybudował również największe skocznie do konkurencji slopestyle choć uczestnicy narzekali na miękki śnieg ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Monik generalnie na Bałkanach nadal bez najmniejszego problemu można natrafić na ślady wojny. Pisałam nawet o tym w 2012 roku na moim blogu:
oraz
Też mi się wydaje, że Soczi będzie zarabiać na siebie po olimpiadzie ALE słuchałam z pół roku temu audycji w radiu "Świat jest piękny". Gościem był facet ze Śląska, który na rowerze pojechał do Soczi zobaczyć przygotowania do olimpiady. Oczywiście zrobienie zdjęć graniczyło z cudem, wszystko strzeżone przed reporterami itd. ale jemu udało się dotrzeć i pogadać z jedną z firm, która budowała to całe miasteczko (z Turcji). Na 3 miesiące przed olimpiadą Soczi było jeszcze, mówiąc delikatnie, daleko z tyłu ale budowlańcy powiedzieli: przyjedzie Putin, zobaczy że brakuje pieniędzy a olimpiada niebawem to podeśle kilka wagonów kasy ![]() ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
To się az w glowie nie mieści, co sie dzieje wciąz na świecie i to w sumie bardzo blisko nas.
Chociażby Ukraina ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.