Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Oddałem mojego Singera 4423 Mamie bo widzilem z jaka przyjemnoscią pracowało sie jej na tym moim po tym jak męczyła sie ze swoja stara maszyną.
Dzisiaj postanowilem kupic sobie 2gi egzemplarz. Kurier niedawno przyniósł paczkę. Oświetlenie - LED, nie wiem juz czy lepiej czy gorzej niz tradycjna żarówka jaką mialem w tym poprzednim egzemplarzu. Pewnie jakby cos sie z tym ledem stalo - wymiana bedzie znacznie droższa niż żarówka 15W (ale podobno Ledy sa wieczne i sie nie psują). W każdym razie podobno juz nie robią z żarówkami jak stwierdził Pan z obsługi. Instrukcja - w pierwszym egzemplarzu -oryginalna książeczka wielojezykowa (w tym PL) , w tym nowym - plik skserowanych kartek z instrukcja PL spiętych zszywką. Pokrowiec - w poprzednim biały fajny materiał z logo a w nowym - szara chamska agrowłóknina sprawiajaca wrażenie że mozna ja podrzeć jak papier. Najbardziej zastanawia mnie klapka zakrywajaca szpulkę z nitką dolną. przy przycisku otwierającym ją dośc odstaje od powierzchni metalowej (jakis 1-1.5mm - jak przesuwam palec to wyczuwam wystajacy plastik) , po nacisnieciu dociska sie do + - tego poziomu co etalowa powierzchnia ale po zwolnieniu palca wraca do swojej krzywej pozycji. W "starej" idealnie leżała, wraz z metalowym blatem tworzyła gładką równą powierzchnię (czy to ze odstaje może mieć jakieś uniedogodnienia w szyciu? Zwłaszcza przy szyciu wstecz? Czy w waszych też tak jest?) Mam dziwne wrazenie że co nowa partia to inne wykonanie niekoniecznie na lepsze. Jarek --- Ostatnio edytowane 2014-02-24 21:32:59 przez jablam --- ________________________________________________________
www.jblaminsky.com |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No coż ...na żywym egzemplarzu przekonałeś się jak wygląda obecna marka Singer. Jest jak loteria ![]() ![]() "Ledy" męczą wzrok przy szyciu .Możliwośc wymiany jest ale co nieco trzeba przerabiać (gdzieś na forum juz poruszany był temat Led-ów)http://ekrawiectwo.net/board/thread/83787/ktorego-singera-na-poczatek-wybrac/?page=1. Jeżeli masz możliwość wymiany - to spróbuj wymienić (lub zrezygnowac z zakupu na odległośc - jeżeli jest to zakup na odległość - w terminie 10 dni od daty zakupu/dostarczenia) ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
=http://ekrawiectwo.net/board/thread/78242/singer-4423-problem/?page=1
Też miałem problem z odstającą płytką (wątek powyżej) ale doszedłem do tego że trzeba wcisnąc ta częśc poniżej - chwytacz - (bo lubi sobie czasem wyskoczyc), poruszac kołem zamachowym trochę i jest ok. Może w Twoim egzemplarzu chwytacz nie był prawidłowo włożony podczas składania w fabryce ? ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Sprawdza się moja teoria: tak jak najlepszej marce zdarza się wypuścić na rynek egzemplarz nieudany, tak samo wśród produktów marki z niższej półki zdarzyć się może egzemplarz wyjątkowo dobry i udany. Każdy zakup to loteria.
Mam dwie pralki tej samej firmy: jedną siedemnastoletnią, na którą złego słowa nie powiem, działa bezawaryjnie i bez zarzutu od początku, druga ma trzy lata i ... już nie kupię tej firmy. Kilkanaście lat temu wchodzili na polski rynek, ich produkty były doskonałe, w normalnych cenach. Przez te lata okrzepli i sprzedają produkty mające służyć góra sześć lat. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mam takie samo doświadczenie i też z pralką. Poprzednia chodziła bezawaryjnie 9 lat, wymieniłam ją na pralkę tej samej firmy i co ? Popsuła się 3 miesiące po okresie gwarancyjnym, za naprawę zapłaciłam 350 zł.
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
to może chociaż napisz gdzie kupiłeś, dla przestrogi ...
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślę, że miejsce zakupu nie ma znaczenia. Każdy sprzęt przed zakupem trzeba obejrzeć, sprawdzić, czy jest wszystko, co powinno być. Kupowanie przez internet-owszem, ale tylko u sprawdzonych sprzedawców.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ma, bo wtedy wiemy gdzie trafiły trefne partie
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie wiem, czy cale partie trafiają do jednego miejsca. Pewnie różnie to bywa.
Tak czy owak - przy zakupie potrzeba trochę szczęścia. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.