Administrator
![]() |
|
W maszynie mojej przyjaciółki (Łucznik weronika 2008) transporter nie przesuwa tkaniny. Czyściłam, rozkręciłam, próbowałam wszystkiego i NIC. Ktoś może wie dlaczego?? ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
znaczy zabki w ogole sie nie ruszaja w przod i w tyl? ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Ruszają się góra-dół ale tkaniny nie przesuwają :/ ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
To chyba tylko mechanik pomoże, z tego co wiem, można wyregulować transporter, żeby był wyżej. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Najczęstsze przyczyny to:
1/Regulator długości ściegu nie jest wyprowadzony ze stanu zerowego 2/Transporter tkaniny nie jest wyprowadzony ze stanu zerowego (wyłączony) 3/Docisk zszywanej warstwy tkaniny jest zbyt słaby 4/Uzębienie roboczej powierzchni transportera jest zuzyte/stępione lub uszkodzone. Z tego co widzę maszyna nie ma regulacji docisku stopki(automatyczny?)- więc pkt. 3 w/w może wykonac mechanik . Maszyna /ząbki transportera zostały oczyszczone. Pozostaje ponowne ustawienie długości ściegu/ścieg dłuższy O ile transporter został włączony ; moze ponownie wyłączyć i włączyć transporter? Zerknij na 17 strone instrukcji obsługi tej maszyny http://www.lucznik.info/public/files/pdf/2008%20weronika%20&%202014%20ewa%20A5%20manual%20PL%20nowelogo%20internet.pdf -ale tam konstruktywnych podpowiedzi nie widzę odnośnie tego problemu. Stawiam na usterke z pkt. 4 w/w ale czasami coś sie przeoczy więc może ponownie zerknij i sprawdź wg. pkt, 1-3 plus oceń ząbki pod kątem pkt. 4 jak wyżej wymieniłam. ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Administrator
![]() |
|
Kombinowałam na wszelkie sposoby, przeczytałam instrukcję obsługi i "najczęstsze problemy" - nic. Maszyna faktycznie nie ma regulacji docisku stopki. Ostatecznie Aga ma ją zawieźć do mechanika. Jestem bardzo ciekawa co tez było przyczyną.
![]() |
|
Co prawda inny typ łucznika ale problem identyczny miałam. Po wymianie transportera chodzi do dzisiaj.Tutaj w grę wchodzi praktycznie brak dostępu do regulacji docisku stopki a to tez moze byc przyczyna ,więc mechanik tak czy inaczej sie przyda a przy okazji nich oczyści i przesmaruje/zakonserwuje maszynę( być może w tej samej cenie co usunięcie usterki ale z reguły trzeba mu o tym powiedzieć ![]() ......Hmm... tak jeszcze myślę (ponoć myslenie ma kolosalną przyszłość ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-03-01 07:49:40 przez magnez33 --- ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Myślę, że docisk może tu mieć niewiele do rzeczy.
Ząbki nie przesuwają się do tyłu i przodu, a powinny. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
to pewnie jakies kola zebate,moze sie pokruszyly i dlatego nie transportuje,mialam tak w łuczniku 884,czy jak mu tam ________________________________________________________
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Przy wymienionych objawach nie da się ustalić przyczyny bez zaglądnięcia do wnętrza maszyny. Czasami jest konieczność wymiany części, czasami przyczyną jest zbyt słabe skręcenie części, wystarczy regulacja i mocne dokręcanie śrub.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.