Wersja do druku

Stara Gwardia
Szyłam sobie wczoraj spodnie z materiału mocno elastycznego.

Szyłam je na merrylocku 689 (ścieg zszywający z obrzucaniem i obcinaniem), i wszystko szło bardzo ładnie, dopóki nie ostębnowałam szwów z wierzchniej strony na zwykłej maszynie ściegiem prostym - wtedy zginęła elastyczność!

Jak mogę ostębnować wierzch nie tracą elastyczności? Próbowałam też ściegiem łańcuszkowym, ale właśnie odkryłam że on też nie jest elastyczny.

A może merrylock 689 ma jakiś ścieg nadający się do stębnowania z zachowaniem elastyczności?

Wybaczcie tak banalne pytania, ale ja na prawdę się dopiero uczę :)
Pogromca spamerów
no przecie drabinkowy w nim masz
Stara Gwardia
No właśnie.
Ale mi chodzi o to, żeby z wierzchniej strony była tylko jedna linia stębnowania. A drabina ma dwie...
Stara Gwardia
Albo lepszy przykład:
jak będę szyła elastyczną sukienkę, składającą się z górnej części i dolnej, to jak już połączę górę z dołem, zachowując elastyczność, to jak ostębnować to połączenie żeby sukienka w talii zachowała elastyczność?
Mistrzyni Krawiectwa
Nie stębnować... Albo rybki, albo akwarium...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Nie stębnować... Albo rybki, albo akwarium...

Ania
Czyli w przypadku sukienki ( z bluzką i spódnicą) tylko połączyć górę i dół od wewnątrz owerlokiem?

A dół sukienki zwyczajnie machnąć drabinką, tak?

Wybaczcie te pytania, ale ja do tej maszyny 4 godziny nici zakładałam, to mój pierwszy owerlok, i wiedzy trochę mi brakuje, co z czym, kiedy jaki ścieg użyć, itd... :)

Pogromca spamerów
no
gore i dol laczysz 4 nitkowym zszywajacym i sie bedzie trzymilo,nie musisz juz przeszywac na stebnowce
a dol na dwuigle lub na stebnowce odrobine rozciagajac ale zalezy od dzianiny,czy po prasowaniu sie wda
Stara Gwardia
no
gore i dol laczysz 4 nitkowym zszywajacym i sie bedzie trzymilo,nie musisz juz przeszywac na stebnowce
a dol na dwuigle lub na stebnowce odrobine rozciagajac ale zalezy od dzianiny,czy po prasowaniu sie wda
dziękuję :-)
z tym merrylockiem szycie to bajka :-)
Stara Gwardia
Może jeszcze nie powinnam się udzielać z radami, bom mocno początkująca ;-) oraz nie mam żadnego doświadczenia z overclockami, ale gdyby mi bardzo zależało na efekcie stębnowania, to użyłabym elastycznego potrójnego prostego ze zwykłej stębnówki.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.