Świeżynek
![]() |
|
Znalazłem przy śmietniku tzw "wystawka przy wiacie" maszynę do szycia Czajka III typ 116-2. Po naoliwieniu i zakupieniu bębenka maszyna szyje jak burza. Mimo, że znalazłem instrukcję w języku rosyjskim i szyłem u babci na polskim łuczniku, nie potrafię rozeznać się w roli pokręteł regulacyjnych. Pierwsze pokrętło ma cyfry od 1 do 5 obok rysuneczek z rodzajami ściegów, kręcę tym i raczej nie widzę różnicy w szyciu. Drugie pokrętło szycie zygzakiem to oczywiste, ale pod spodem jest pierścień i dwoma "uszkami" i strzałki góra dół - do czego on służy. No i suwak z boku korpusu, po za tym, że zmienia długość ściegu w szyciu do przodu, to w pozycji do góry maszyna szyje do tyłu. Czy jest możliwość regulacji długości ściegu w szyciu do tyłu ?
Proszę o odpowiedz zaznajomionych użytkowników forum z tą maszyną. Sprzęt z roku 1976 data na odlewie korpusu, wygląda solidnie bez plastiku w środku, z tzw. gniotsjia nie łamiotsja. Mam zamiar ją sobie zostawić do napraw ubrań i szycia kostiumów na jasełka dzieciom. Na zdjęciu identyczny model maszyny jak mój. --- Ostatnio edytowane 2014-04-08 13:24:53 przez doc425 --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Kocham tę maszynę!!! Uczyłam się na niej szyć, jest świetna! Tyle że ciężka i głośna.
Już mówię. Jedynką wybierasz ściegi, ale jednocześnie musisz ręcznie drugim pokrętłem wybrać szerokość ściegu, a suwakiem jego gęstość. Jeśli mimo manewrów nic się nie zmienia - to coś w maszynie jest uszkodzone... "Uszka" z rosyjskimi literami "L" i "P" - lewo - prawo - przestawiasz nimi igłę w położenie skrajne lewe i skrajne prawe. Żeby szyć prosto i centralnie oraz ściegami innymi niż prosty - oba "uszka" muszą leżeć w pozycji horyzontalnej /na godz. 3 i 9/. Co do szycia do tyłu - musisz wypróbować. Nie pamiętam, czy można regulować jego długość. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Moją pierwszą OSOBISTĄ maszyną była i nadal jest Podolsk 142, pokochałam tą maszynę od pierwszego wejrzenia
![]() ![]() Po świętach oddam ją na przegląd, należy się bidulce po tylu latach, choć w większości spędzonych w pudle |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Pozazdrościć maszyny. Podolskie Zakłady Maszynowe (przed rewolucją i nacjonalizacją przemysłu Fabryka Singera) wyprodukowały wiele udanych maszyn, zaliczali też wpadki. Szczytowym osiągnięciem (jak na swoje czasy) był Podolsk 142, w czasach ZSRR hit eksportowy na "zgniły zachód", w krajach Europy Zachodniej maszyna schodziła jak "ciepłe bułeczki", była chwalona za wysoką jakość, do dzisiaj ma swoich wielbicieli. Nawet wersja na rynek wewnętrzny Czajka przewyższała Łucznika. Sugestia dla posiadaczy maszyny, to dbać i szanować bo warto.
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Tak się złożyło, że mam trzy inne, później kupione stopki do podwijania - i ta z Czajki jest najlepsza...
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
>>obok rysuneczek z rodzajami ściegów, kręcę tym i raczej nie widzę różnicy w szyciu
lekkie frakcje oleju maszynowego ulotnily sie a reszta skleja mechanike. Trzeba by ten stary olej, lepiej powiedziawszy to co ponim zostalo, poprostu wymyc. Troche nafty, ropy, lekkiego oleju (n.p. WD40) lub sikikonu, ewentualnie suszarka podgrzac aby kleista mase rozpuscic i wymyc(uwaga, nie za wysoka temperatura jezeli elementy z plastiku) Czyli poprostu godzina zabawy dla kochanego meza. |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Dziękuję za informację, nawet nie wiedziałam że to takie cudo
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
@Czerecha:
posiadam również tą maszynę i mam problem, z wykoryztaniem funkcji automatyczego nawijania nici na dolną szpulkę. Mianowicie: kręcąc w dosyć przypadkowy sposób białym mniejszym pokrętłem przy kole zamachowym udało mi się przejść w tryb nawijania małej szpulki, tylko że teraz nie wiem jak spowrotem wrócić do trybu normalnego szycia :/ Mogłabyś to wytłumaczyć? ![]() |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
przytrzymaj duze kolo i dokrec druga reka male ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.