Stara Gwardia
|
|
Powodzenia w dalszym tworzeniu. ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ojejku jakie Tu śliczności, piekne!
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Piękne
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Azalia, a zabezpieczasz je jakoś zaraz po uszyciu?
Tak jak np jak szyjesz na maszynie to dobrze jest materiał zdekatyzować, a każdy szew przeprasować. Czy tutaj tez jest jakaś zasada? Kupiłam właśnie zestaw do haftowania wstążeczkami na poduszce, bo chciałabym zrobić prezent mojej mamie i nie chciałabym by moja praca poszła na marne, a poduszka po praniu wyglądała tragicznie. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Właśnie, co warto wiedzieć zanim się zacznie.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Panacota, wielkie uznanie dla Twoich prac, są przecudne. W takie delikatne i romantyczne poduszeczki to aż żal wbijać szpilki. A tak w ogóle chyba jest to bardzo rzadko stosowana technika?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Azalia, a zabezpieczasz je jakoś zaraz po uszyciu?
Po wyszyciu nie zabezpieczam gotowego wyrobu. Piorę w pralce w 30 stopniach, jeśli robię ołówkiem szablon na materiale to wcześniej widoczne miejsca delikatnie zapieram. Fajnym rozwiązaniem jest pisak zmywalny wodą. Tak jak np jak szyjesz na maszynie to dobrze jest materiał zdekatyzować, a każdy szew przeprasować. Czy tutaj tez jest jakaś zasada? Wyszywam i nic nie dekatyzuję. Wstążki zamawiam na allegro najprawdopodobniej chińskie. Stosuję gotowe poduszki (piorę), swoje także szyję (materiał bez wcześniejszej dekatyzacji ![]() Kupiłam właśnie zestaw do haftowania wstążeczkami na poduszce, bo chciałabym zrobić prezent mojej mamie i nie chciałabym by moja praca poszła na marne, a poduszka po praniu wyglądała tragicznie. Jeśli masz taką możliwość to zamocz kawałek wstążki i zobaczysz co się z nią stanie. Jeśli jest poduszka do wyszycia to powinni chyba ją jakoś zabezpieczyć wcześniej przed zmianą formy. W Twoim przypadku wszystko zależy od tego jak wykonany jest wzór na poduszce, czy będzie się spierał po namoczeniu. Jeśli nie to pewnie można ją przed wyszyciem delikatnie przeprać.Ja z takich zestawów miałam obraz obyło się bez prania.Powodzenia ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-05-07 16:39:13 przez azalia --- --- Ostatnio edytowane 2017-05-07 16:52:59 przez azalia --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Mi też ten haft bardzo się podoba! Swojego czasu zrobiłam kurs, jak się go wykonuje, nie jest to trudne. U mnie obrazek trafił do mamy ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Odebrałam moje zamówienie czyli poszewkę na poduszkę ze wzorem oraz kompletem wstążek do wyszycia. Jest sporo pracy. Zobaczymy czy mi się uda. Na szczęście jest mała instrukcja, ale niestety opis w języku.... (hmmm nie wiem w jakim dokładnie, ale na pewno azjatycki :P ).
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Piękne! Pobuszowałam trochę w sieci, głowa mała...
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.