Zaaklimatyzowany
|
|
Odnośnie mikrofibry: niedawno pierwszy raz zamówiłam ten materiał. Spodziewałam się czegoś meszkowatego (tak mi się pościel kojarzy), a tu dostałam coś śliskiego zdziwiłam się, że jest śliska, bo w nazwie aukcji była podana bawełna. Sprawdziłam potem i w opisie podany był skład i rzeczywiście jest to materiał 100% poliestru i już się nie dziwiłam i zgadzam się z poprzedniczką, że na zasłonki jest to świetny materiał. Ja na razie wykorzystałam do ozdobnej poduszki patchworkowej i też się sprawdziła. Mam jednak wątpliwości, czy używać tego do szycia pościeli ze względu na skład... chyba mało oddychalny?
|
|
Świeżynek
|
|
Ooooj, odradzałabym poliester jako pościel...przecież to prawie to samo, co spać na siatce na zakupy Straszne, że ten materiał w ogóle ma rację bytu, powinni z niego szyć rzeczy przemysłowe, a nie przeznaczone do kontaktu ze skórą. Poszukaj jakiejś jakościowej bawełny w sprawdzonych sklepach z tkaninami, typu Bawelna-Tkaniny, a tamtą pościel zutylizuj lepiej
|
|
Świeżynek
|
|
Dzień dobry,
Jestem tu nowa, czytam formum od jakiegoś czasu i znalazłam tu wiele cennych informacji. Dziś zdecydowałam się zarejestrować i zadać pytanie. Od zawsze marzyła mi się bluza i spodnie dresowe z bez poliestru w składzie. W sklepach takie rzeczy są dość drogie. W szyciu jestem raczej początkująca. Wczoraj w końcu uszyłam wymarzone spodne dresowe z mięciutkiej dresówki (bawełna 95%, 5% elestan). Radość trwała krótko. Po pół godzinie od założenia spodnie mają wypchane kolana... Czy kupiłam złą dresówkę? Cyz tu chodzi o jakość samego materiału czy raczej o skład? Pozdrawiam wszystkich |
|
Stara Gwardia
|
|
Napiszę tylko tyle, że nie zawsze dodatek sztucznych włókien źle świadczy o jakości danej tkaniny, czy dzianiny. Czasem jest wręcz porządny, np. taki len- naturalny surowy jest ciężki do noszenia. Przewiewny itd, ale szorstki, szybko się gniecie. Poprzez dodanie innych włókien można go trochę uszlachetnić, to samo z bawełną. Nie każdy poliester jest zły, jeśli jest dodany w odpowiedniej ilości. Także nie każda tkanina 100% poliesterowa jest od razu zła. Są gorsze i lepsze jakościowo.
Edycja: ja mam pościel , mikrofibry i jest to najlepsza pościel pod jaką spałam. Nie jest prawdą, że nie oddycha, jest miękka i przyjmna w dotyku. Mam dwie takie pościele, dwie różne mikrofibry. Jedną dostałam, drugą kupiłam. Ta lepsza jakościowo, idealna wg mnie jest z Home&You. Podaję nazwę sklepu tylko po to, aby kto chce mógł pójść i podotykać. To żadna reklama, jakby co --- Ostatnio edytowane 2020-06-18 10:04:10 przez mio --- ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
|
|
Wiem że nie kazdy poliester jest zły. Mam sukienkę - mieszankę lnu i poliestru i jest cudowna. Ale spodnie dresowe chciałam bez poliestru ponieważ miałam złe doświadczenia z odzieża sportową z dodatkiem poliestru.
Ma ktoś doświadczenie z tymi wypychającymi sie kolanami? |
|
Administrator
|
|
Poliester jako dodatek nie jest taki straszny. Na spodnie dresowe wybierz dzianinę z dodatkiem poliestru. Kolana i tak się będą wypychać choć sporo tutaj zależy od jakości dzianiny a kupując cokolwiek kupujesz trochę kota w worku. Możesz podszyć okolice kolan podszewką ewentualnie.
Świeżynek
|
|
ja twierdze ze poliester nie jest zly. Wiem ze swietnie przyjmuje nadruk i jak ktos personalizuje wyroby to swietnie przyjmuej barwy i detale
|
|
Świeżynek
|
|
ja twierdze ze poliester nie jest zly. Wiem ze swietnie przyjmuje nadruk i jak ktos personalizuje wyroby to swietnie przyjmuej barwy i detale
|
|
Stara Gwardia
|
|
Pozdrawiam,o ile doceniłam podczaa epidemii, bo sztuczne i wirus umiera,to się i nie zniszczy tak łatwo w szybkim praniu,łatwe w obsłudze towaru,taka fota i full casco. Cena niestety ok. 30zł/m też, to nie przelewki, nie oddycha i moim zdaniem lepiej wybrać celulozę,z Natura 2000 w rodzaju len lub baum-wolle albo wool/naturalne (I am in,in los producentas).Owcze, charakterystyczne włókno. ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Stara Gwardia
|
|
https://sklepantex.pl/blog/wprowadzenie-do-swiata-dzianin-dzianina-prazkowana/
i inne. Zapraszam, w miatę na 99 % daje sobie radę,pracują, nie próżnują.Byłam,veni, vidi, vici. Byłam też we włóczkach "www.amicus.pl",a teraz uderzam tu-http://izpol.pl. Jakkolwiek np.hafciarki.pl_ bernina sklepik i serwis autoryzowany/internet to też pewna firma, podobnie Radom i podobne. Ooooj,gdyby to było nagminne w Polsce...Uczciwość po prostu. A takto człowiek jak na ślizgawce.. ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.