Świeżynek
![]() |
|
Mam problem z odszyciem dekoltu (poniżej zdjęcia). Zależy mi na tym, aby nie było widać szwu przy linii dekoltu. Niestety materiał jest sztywny i nie chce współpracować. Czy użycie flizeliny załatwiłoby sprawę?
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
to odszycie musi byc szersze,bo bedzie sie wywijalo,a doszywa sie waziutko,naciac szwy i bliziutko przy szyciu na oblozeniu przewijajac szew przestebnowac,zaprasowac i gotowe
![]() |
|
Właśnie ten moment chciałabym możliwie zamienić. Zrobiłam już tak, ale przy takiej opcji bluzka traci wizualnie; dlatego sprułam ten szew.
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a pokaz ten modej jak ma wygladac ________________________________________________________
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
a jak porzadnie zaprasujesz bez tego stebnowania,tez widac? ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
No właśnie to jest ten problem!
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślę, że niewłaściwie zrozumiałaś Roksanitkę i stebnowałaś po bluzce, a nie po odszyciu. Miejsce stebnowania oznaczone jest przerywaną linią. Aby udało się rozłożyć płasko, należy ponacinać zapasy na łukach.
![]() Fides --- Ostatnio edytowane 2014-06-23 19:18:23 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2014-06-24 08:27:05 przez Fides --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Mariposa:
- odszycie jest zdecydowanie za wąskie, powinno być co najmniej dwa razy szersze; - nacięcia szwów robisz mniej więcej co 1-1,5cm w taki sposób aby nacięcia na szwach odszycia i warstwy wierzchniej się mijały; - stębnujesz w następujący sposób: rozłóż uszytą bluzkę tak żebyś widziała zapasy szwów,zaprasuj te zapasy na odszycie i przestębnuj ujmując odszycie i zapasy szwów (najlepiej mieć odszycie na wierzchu pod stopką). Potem ułóż odszycie tak jak powinno być i uprasuj całość. Lekcja tutaj: http://tanysewsandknits.blogspot.com/2007/06/as-vistas-no-decote-e-nos-ombros.html - co prawda piszesz, że materiał jest sztywny ale ja bym go i tak czymś cienkim podkleiła; - troszkę zetnij szwy na odszyciu zgodnie z tym: http://papavero.pl/konstrukcja/694-przygotowanie-oboe-cz-i ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na zdjęciu wprowadziłam poprawkę odległości - 1 mm. Czyli stebnujemy bliziutko przy szwie.
Fides |
|
Świeżynek
![]() |
|
DZIĘKUJĘ!!!
--- Ostatnio edytowane 2014-06-24 17:33:09 przez Mariposa --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.