Świeżynek
![]() |
|
Zostałam posiadaczką nowego singerka 3221. Trafiłam tutaj, bo jestem zniechęcona załączoną instrukcją. Właściwie niewiele w niej można wyczytać, a rysunki są nieczytelne. Będę więc pewnie zaglądać, gdy na czymś utknę. Na razie zupełnie nie wiem, jak używać automatycznego nawlekacza igły. Poza tym nie widzę w instrukcji żadnych porad, jaki ścieg do jakiego materiału pasuje najbardziej, jak dostosowywać długość ściegu do grubości i takie tam różne... To nie to, co instrukcja w moim stareńkim (niestety ciągle psującym się) łuczniku. Stoi od lat w kącie, bo już nie mam cierpliwości dawać go do naprawy, co daje efekt na obszycie jednej zasłonki.
No więc zaszalałam i stałam się singerką. Lecę więc na rekonesans, co i gdzie mogę tu znaleźć... Pozdrawiam serdecznie. |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
witaj ![]() ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Witaj ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Witaj miszko ![]() Najlepszą metodą na ustalenie długości ściegu jest sprawdzenie na danym materiale, który będziesz szyć - jak wygląda i jak trzyma. Zwykły prosty używa się na ogół w środkowych ustawieniach w zakresie mniej więcej od 2 lub 2,50 do 3 lub 3,5, chyba że stosujesz go jako fastrygę, wtedy najdłuższy, a jeśli chcesz szyć miejsce w miejsce np. zygzakiem przy naszywaniu aplikacji, wówczas ustawiasz na minimum. Generalnie w trakcie użytkowania sama dojdziesz do tego, jakim ściegiem Ci się szyje najlepiej i będziesz je wybierać intuicyjnie (każda maszyna szyje inaczej, a materiały też jeden niepodobny do drugiego). Na pewno elastyczne materiały i dzianiny szyje się potrójnym ściegiem prostym, który jest elastyczny, albo wąziutkim i krótkim zygzakiem oraz igłą "do dzianin" ze złotą/żółtą kolbą. Nawlekaczem igły się nie przejmuj, ja go mam od roku i nie używam ![]() ________________________________________________________
Magdalena
http://sonata-na-miare.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Pięknie dziękuję za wyczerpującą odpowiedź
![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.