Świeżynek
![]() |
|
Dzień dobry.Dopiero zaczynam.Sorry za ,,głupie'' pytanie.Chciałabym zrobić lub raczej przerobić tak aby dało się to potem zmieniać w nieskończoność.Zwykła bluzka lub sukienka .Dodam do niej ,fikuśny haft ,tasiemkę dekoracyjną,nowe guziki, kamienie przyklejane jakąś aplikacje odzieżową kilka jetów.Czy za rok kiedy mi się to znudzi mogę je wymienić ?Czy ślady jakie pozostaną po wszyciu ozdobnych sznurków będą nieodwracalne .Chciałabym ubierać się niekonwencjonalnie, ale jednocześnie zależy mi aby przerabiane bluzki mogły powrócić do swojej poprzedniej wersji.Kupując zwykłą niebieską bluzke i naszywając na nią koronki,napy i ozdoby mogę ,jeśli bedą wielokolorowe zrobić z niej idealną bluzke na letnie impreze z kolei na spacery po parku przyda mi się dodatkowa kieszonka np na kasztany .Gdybym zaś chciała w tej bluzce póść do pracy doszyłabym np kołnierzyk i krawat .Jest taka możliwość czy jest to zbyt ryzykowne ?Trzeba uważać na tkanine czy raczej kupić odpowiednią maszynę,a może wystarczy odpowiednio dobrać długość igły szerokość ściegu czy mieć odpowiedni chwytacz .Słyszałam ,że chwytacz rotacyjny łatwiej sie obsługuje chwytacza .Ja dopiero zaczynam to pytanie jest czysto hipotetyczne niemniej chciałabym to wiedzieć.Właśnie noszę się z kupieniem maszyny więc chciałabym się dowiedzieć ?
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Napy, dżety wklejane czy wpinane nie dadzą się usunąć bez śladów.
A co do znaków na materiale po usunięciu ozdób - to zależy od materiału. Tkaniny gęsto tkane, zwięzłe, co nie znaczy - grube /czyli np. jedwab czy mikrofaza/ w ogóle nie znoszą kłucia. Może zostać nawet pojedynczy ślad po szpilce, a co dopiero po szwie. Technika prucia też ma znaczenie ![]() A chwytacz? Czyli dokładniej - obsługa maszyny z rotacyjnym czy wahadłowym... Dla mnie różnica jest nieznaczna. Nie warta zawracania sobie głowy ani nie jest powodem do "ochów-achów", jak to pięknie się szyje maszyną z rotacyjnym w porównaniu do wahadłowego. Plastikowa przezroczysta klapka przykrywająca szpulkę w rotacyjnych jest dla jednych powodem zachwytu /ach, widać ile jest nitki na szpulce. Ale że to "działa" tylko przy jasnych niciach, to już nieistotne?/, a dla innych - powodem do obaw, że jest tak łatwa do uszkodzenia... Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzięki za porady.Tylko czy przy bluzach lub innych spodniach z jeansu też jest taki problem.Slady po aplikacji będą widoczne wydawało mi się ,że przy różnego rodzaju dzianinach dresowych sztruksie, a zwłaszcza jeansie to nie będzie stanowić problemu.TERAZ SĄ TAK MODNE TE WKŁADY NA SPODNIE .
Elenor |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.