Świeżynek
![]() |
|
a To mój blog: http://refashionclothes.blogspot.com/
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ta sytuacja ma miejsce w Rosji .mówię tu o Czukotach to plemię -pewna grupa ludzi mówiąca we własnym języku .Ich głównym celem jest szukanie pożywienia .Temperatura -70 stopni w jakiej żyją ,brak drewna ,roślin itd.Wszystko co mają mają z reniferów.Jedyne co łączy ich z naszą kulturą jest metalowe wiadro cytuje wypowiedź z filmiku jaki oglądałem na you tabe jeśli chcesz postaram się go znaleźć i ci przesłać ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
język czukocki Czukczów tak Czukcze tak się nazywają ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Witaj ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
witaj bardzo fajny bloog
Od 1 czerwca i już uszyłaś spódnicę z koła NAMIOT ITD SZYBKO SIE NAUCZYŁAŚ ,a ja się tak obawiam i boję fajna żyrafa.Bardzo lubię historie bywam np na organizacji turniejów rycerskich . ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Dziękuję ![]() Uczę się sama, realizuję (z różnym rezultatem) własne pomysły, projekty. Cieszę się, czytając taką opinię o blogu. Trochę to nie tak, że od 1 czerwca .... szycie zawsze mnie interesowało, ale nie tutaj o tym. Z kolei historia też mnie interesuje, ale bardziej w kierunku ludowości. W temacie szycia sądzę, że nie trzeba się zastanawiać, trzeba się wziąć do roboty ! I wtedy zobaczysz ![]() ________________________________________________________
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Czukotka to miejsce, w którym żyją. To nazwa rosyjska, obca im. Stąd też nazwa języka "czukocki".
Kiedy Związek Zdradziecki zaanektował te tereny - to nazwał je po swojemu, przyjmując do tego odmianę swoistą dla swojego języka. To tak, jakbyśmy mówili o Niemcach, że mówią po niemiecku. A przecież oni mówią "im Deutsch". To typowy błąd w tłumaczeniu przez niedouczonych pseudo-tłumaczy. Każdy mieszkaniec tamtego regionu mówi sam o sobie "Czukcza". I tego się trzymajmy. W polskiej odmianie powinno to brzmieć raczej Czukczowski, ale przyjęła się ta ruska wersja i wszyscy jej używają. Stąd nieporozumienia. Dosyć podobne hece dzieją się w Nepalu - przywykliśmy do mówienia "Nepalczycy", a to przecież w większości są ludy Sherpa i wolą, kiedy tak się ich nazywa. ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A jak inaczej mamy po polsku powiedzieć? To naturalne, że spolszcza się obce nazwy i nie powiemy "im Deutsch". Tak samo w innych krajach nie nazywają nas Polakami, tylko po swojemu.
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ja zawsze interesowałem się krawiectwem.Projektowałem i czytałem i oglądałem na internecie filmy dotyczące mody.Kiedyś po zaprojektowaniu sukni ślubnej pomyślałem o dodatkach i na you tabe zobaczyłem b.fajny filmik ,który wszystkim polecam.
http://www.youtube.com/watch?v=wGAwXIw4dxI ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.