Wersja do druku

Stara Gwardia
Witajcie,
czy ktos zna te pozycje, jesli tak moge prosic o opinie?
Szukam POLSKIEJ podkreslam polskiej WSPOLCZESNEJ ksiazki nt. projektowania. To jedyne, co udalo mi sie znalezc. Nie interesuja mnie tlumaczenia, chodzi mi konkretnie o podrecznik napisany w j.polskim; glownie ze wzgl. na wspolczesna terminologie fachowa, ktorej zupelnie nie znam (uczylam sie szyc w j.ang, i brak mi slownictwa fachowego po polsku).
Lub jakies inne propozycje, byle nie wiekowe (Hanus i reszta z lat 80tych zdecydowanie odpada)?
Z gory dziekuje,
serdecznie pozdrawiam,
Anna

Ewa Fałkowska-Rękawek
Podstawy projektowania odzieży. Podręcznik dla szkół odzieżowych
Wydawnictwo: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, WSiP
Rok wydania: 2012
Ilość stron: 160 s.
Oprawa: miękka
Wymiar: 205x295 mm
ISBN: 9788302078491

Mistrzyni Krawiectwa
Anno mam tę pozycję. Od razu prostuję: książka nie dotyczy konstrukcji ani kroju jako takich. W pierwszej części omówione są zasady kompozycji plastycznej w odniesieniu do odzieży. Podano między innymi definicje dominanty, symetrii, rytmu oraz rozróżnienia np. kompozycji statycznej i dynamicznej, mówiono złudzenia optyczne. Następny rozdział dotyczy liternictwa: krojów pisma, ich zastosowania, podstaw pisma i rysunku technicznego ogólnego. Wszystko to w kontekście zastosowania w odzieżownictwie (to nie moje, to właśnie określenie z książki). Następne rozdziały poświęcone są rysunkowi odręcznemu sylwetki ludzkiej i rysunkowi żurnalowemu oraz teorii doboru barw. Oczywiście autorka nie zapomniała o technikach rysunkowych i malarskich. Rozdział 7 i 8 dotyczy ubiorów współczesnych - podano podstawowe nazwy fasonów (za Parafianowiczem) oraz obowiązujące standardy ubioru - absolutne podstawy dress code. Dość ciekawe jest przedstawienie zmieniających się fasonów szmizjerki i żakietu między rokiem 1957 i 1999. Jest rozdział poświęcony historii ubioru.
To co mi się szalenie podoba to ilość rysunków dobrze ilustrujących tekst (na każdej stronie jest po kilka). Dla kogoś, kto chce się zająć plastycznym aspektem projektowania jest bardzo przydatna, logicznie uporządkowana napisana prostym językiem. To jest podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. O tym również należy pamiętać.

Z nowszych pozycji dotyczących kroju:
Bily-Czopowa M., Mierowska K. 2012. Krój i Modelowanie Odzieży Lekkiej. Krawiectwo Miarowo - Usługowe. WSiP.
Kowalczyk R. Krój odzieży męskiej. Wyd. Camela - roku niestety nie znam ale na pewno po 2005 i to jest biały kruk w cenie bibliofilskiej ponad 110 zł. Są starsze wydania tej książki. Tego samego autora: Krój odzieży damskiej
Na ile różną się od tego najnowszego, nie wiem. (a właściwie przypuszczam, że niczym. O tym poniżej).

--- Ostatnio edytowane 2014-08-07 17:47:01 przez agaaffek ---
Kowalczyk dla facetów to biały kruk? Nie wiedziałam. Mam ją w uczelnianej bibliotece.
Kowalczyka dla pań przeglądałam, całkiem niezły.
Kowalczyka dla pań przeglądałam, całkiem niezły.

Chyba niezbyt jasno się wyraziłam. Wydania Kowalczyka z 1982 r i starsze są dostępne na allegro w sumie za nieduże pieniądze. Ale Anna nie chciała takiej starej. Natomiast najnowsze wydanie znajduje się tu:
http://www.akademia.moda.com.pl/

Prawdopodobnie nieduży nakład został już wyczerpany i kosztuje tyle ile kosztuje jak widać.
Osobiście bardzo lubię te podręczniki.
Z ciekawości polazłam na strych żeby porównać rysunki w moim Kowalczyku (1981) i z tym co jest na w.w. stronie; są identyczne. Jest w niej m.in. konstrukcja fraka, marynarki do jazdy konnej, spodni narciarskich (takich z gumką pod stopą) i sutanny.

--- Ostatnio edytowane 2014-08-07 15:32:49 przez agaaffek ---
Rozumiem, ja mam dostęp do wydania z 2003 roku. Może z ciekawości wypożyczę, choć nie mam planów szycia męskich ubrań. Uszyłam do tej pory dwie koszule z jednego wykroju Burdy, za pierwszym razem nic nie poprawiałam i wyszło tak sobie, za drugim razem pobawiłam się z linią ramion i koszula (podobno) wyszła bardzo wygodna no i leży też ok. Tyle moich doświadczeń z szyciem dla panów :D

Bartas szył spodnie z tej książki chyba wydanie 2003. I z jego słów też wynika, że to tylko nowa okładka a treść nie zmieniona.
Aire jak w Twojej książce będą narciarki z gumką to znaczy, że śmiało można kupować stare wydanie.

http://bartasde.blogspot.com/2012/07/uszyj-spodnie-w-jeden-dzien.html
Sprawdzę i dam znać. :) Może i damskie wydanie (również z 2003 oraz z 2005r) nie różni od starszych.
No i odbiegłyśmy od tematu. Mnie w odróżnieniu od Bartasa dygresje nie przeszkadzają.
Właściwie to bardziej wskazane byłoby porównanie metody wyliczania siatki i luzów.
No i odbiegłyśmy od tematu. Mnie w odróżnieniu od Bartasa dygresje nie przeszkadzają.
Bardzo Wam dziekuje.Te nowa Ksiazke w takim razie kupie.
Kowalczyka (MODE DAMSKA) mam, wyd z 2001. R. Ale to jest kolejny dodruk z wydania starszego. Jesli jednak nic sie nie zmienilo?
Mam tez Bily Czopowa, ale wlasnie z lat 80tych!
To, na czym mi czesciowo zalezy, to nawet nie sama konstrukcja, bo mam kilka dobrych obcoj.podrecznikow, ale slownictwo!!!
Jade na kurs z Papavero, i troche sie obawiam, jest mnostwo rzeczy ktorych nazw (po polsku) po prostu nie znam , nigdy nie mialam do czynienia z szyciem, mieszkajac w Polsce,i chcialabym sie chociaz odrobine podszkolic przed samym wyjazdem!
Czasami czytam tez strony poswiecone szeroko rozumianemu szyciu, po polsku, i trafiam na slowa, ktorych nie ma ani w dost.mi slownikach, ani np, w slowniku J.pol.PWN w internecie, i wtedy na prawde nie wiem gdzie jeszcze moglabym szukac. Glupio by mi bylo caly czas pytac na forum...
Bardzo przepraszam za litetowki, tablet sam stale ,,poprawia,, mi pisownie, mimo wlaczenia jezyka, ignoruje pol. zasady interpunkcji.

--- Ostatnio edytowane 2014-08-08 00:34:02 przez Anna-Maria ---

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.