Wersja do druku

Świeżynek
Witam,
poszukiwałem opinii o farbachdo materiału.Nigdzie nie mogłem znaleźć testów. Ponieważ u Was znalazłem wiele ciekawych informacji na ten temat postanowiłem tu opublikować test który wykonałem.

Kupiłem farby od kilku producentów a teraz wykorzystałem je do testu( nie mieli wszystkich kolorów).

Farby użyte w teście w odpowiedniej kolejności:
Textile Art -biała/102 do ciemnych tkanin
DecorFin-Niebiska541/opaker
DecorFin czerwona 387/transparent
Textile Art zielona 504 do ciemnych tkanin
Tex - 190/czarny
Profil czerwony 250 do ciemnych tkanin
Profil niebieski 352 do ciemnych tkanin
Profil super biel 191 do ciemnych tkanin

Teraz zdjęcie mokrych farb, jest istotne bo np biała TextileArt wydaje się ok a potem...

Teraz wyschnięte przed prasowaniem. Oj biała TA...

Teraz po prasowaniu(5min ,t=bawełna) i... praniu (bawełna 40')

Uwaga prasowanie !!!!

Trzeba prasować 5min i t=bawełna bo....
Farby z zestawu powyżej oprócz profil.
Aż serce boli...

Przed praniem___________________________________Po praniu (tylko przeleciałem żelazkiem)

WNIOSKI
Farba Tex ma powierzchnię wyglądającą nie najlepiej.Nie widać tego na zdjęciach.Ale może przetrwa.
Textile Art jest za mało kryjąca. Nie polecam.I to niby do czarnych materiałów :/.
Profil - wszystko ok powierzchnia lekko gumowata. Nie będę mieszał z innymi farbami.
DecorFin nie ma się do czego przyczepić powierzchnia matowa.Podobna do innych farb oprócz Profil.

Oczywiście trzeba jeszcze poprać by poznać faktyczną wytrzymałość farb.

--- Ostatnio edytowane 2014-10-11 23:11:23 przez na123 ---
Krawiec-Filozof
O farbach TEX Renesans pisałem już kiedyś, że są tragiczne do malowania pędzlem, ale dają bardzo fajny efekt przy pokrywaniu dużych powierzchni.
Mam jednak wrażenie, że nie przeczytałeś dokładnie instrukcji stosowania - farba jest sucha po 24 godzinach, ale prać można dopiero po trzech tygodniach.
Za to nie wymieniłeś w swoim teście bodaj najlepszych z obecnie dostępnych farb - Fevicryl.
Nie napisałeś też ani słowa o rozcieńczaniu farb, a to bardzo istotne.
Z moich doświadczeń np. wynika, że farba TEX nie daje się rozcieńczać wodą, bo zachowuje się, jak glut. W ogóle jest do kitu.
Ale pomalowałem nią kurtkę i jestem bardzo zadowolony. Nie usztywnia, nie jest szorstka, a z czasem staje się jeszcze milsza w dotyku.
Tymczasem do ambitnych poczynań artystycznych polecam Fevicryl lub Decorfin, ale rozcieńczane w miarę potrzeb.

Tymi wielkimi zdjęciami rozwaliłeś ramę forum.
Na przyszłość - załączaj zdjęcia według instrukcji.
https://www.facebook.com/Zibiasz
Świeżynek
Farby były kupione by pomalować koszulkę w konkretny sposób. Potrzebne były właściwe kolory a czarny był tylko z Tex(a potrzebowałem koszulki na już). Korzystałem z lokalnego sklepu stąd taka zbieranina.Potem dokupiłem Profil bo mają duże lobby w internecie.
Instrukcję czytałem ale wg. mnie jest absurdem by czekać 3 tyg. dlatego potraktowałem ją jak powyżej.Tym samym sobie i innym pokazałem co się dzieje przy tym konkretnym postępowaniu.
Zresztą sprzedawca poinformował mnie że tak postępują osoby które żyją z malowania koszulek( sam mam od nich 3 koszulki), mieszają farby różnych firm(w tym czarny TEX) i nie czekają 3 tyg. przed sprzedażą.
Po tym co stało się z jachtem stwierdziłem że trzeba zrobić taki test by przekonać się co jest nie tak. A nie ma w internecie takich porównawczych testów, są tylko reklamy.

W teście użyłem to co miałem, stąd nie ma tam wielu pewnie dobrych produktów. Ale zawsze można coś takiego zrobić o ile producenci byli by skłonni podarować kilka farb.
Nie rozcieńczałem farb. O ile wiem osoba która malowała jacht też tego nie robiła.

Tymi wielkimi zdjęciami rozwaliłeś ramę forum.

Nie do końca rozumiem. Są na moim serwerze. By ocenić efekt trzeba było użyć dużych zdjęć!!! Jak inaczej stwierdzić że mokre farby wyglądały ok a po wyschnięciu wyszła kicha z białym po lewej.Wg. mnie łatwiej ocenić efekt na dużym foto . Poza tym serwer wrzucił zdjęcia w złej kolejności, dlatego dodałem je w ten sposób.
Chyba że to forum literackie i trzeba opisywać :) , a jak to mówią jeden obraz za 1000słów
Krawiec-Filozof
Chodzi o to, żeby wstawiać zdjęcia przez funkcję "dodaj obrazy", bo inaczej rozszerzają ramę tak, że do przeczytania postu trzeba ciągle jeździć myszą, a to trochę upierdliwe.
Jeśli obrazki są w godnej jakości - to i tak się dobrze zaprezentują.
Co do farb - TEX-ów nie polecam nikomu z niewielkim doświadczeniem i małą cierpliwością, natomiast farb Profil używa Ola (Gangrena) i chyba dobrze jej się z nimi "dogadywało"...:)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Świeżynek
U mnie zdjęcia dopasowują się do ramy. Nie wiem dlaczego u Ciebie jest inaczej.Używam Firefoxa.

Co do dodaj to wrzucało w przypadkowej kolejności mimo odpowiedniej kolejności przy uploadzie.
Ciężko wrzucić wtedy też komentarz. Ponadto jak czytałem Wasze posty wydawało mi się to niesłychanie upierdliwe(konieczność osobnego otwierania zdjęć).
A tak jest zachowana w miarę forma artykułu prasowego, gdzie nie musisz się odrywać i szukać na końcu tekstu zdjęć z przypadkami.

Ale co kraj to obyczaj.

Fevicryl - myślałem o ich kupnie ale były najtańsze .... jak widać nie to dobre co drogie. Zleżało mi na tym by jakość fab była jak najlepsza bo nakład pracy w obrazy na koszulkach są wg. mnie tego warte.
Stara Gwardia
Dzień dobry,
Test ciekawy, może kiedyś spróbuję coś ozdobić z dobrym skutkiem.

Jeśli chcesz zachować kolejność zdjęć - tak, aby je można było oglądać od lewej do prawej - dodawaj je od dołu do góry w okienku "dodawania obrazów".

Fides

Świeżynek
Ja tylko tak technicznie. U mnie na tablecie też nic się nie rozwala i bardzo dobrze się czyta od razu ze zdjęciami i ich opisem.
Stara Gwardia
Bardzo ciekawie piszecie, już wiem jakie farby wybiorę :) dzięki, u mnie w foxie otwiera się bez problemu.

--- Ostatnio edytowane 2014-10-12 14:32:46 przez Niteczka82 ---
U mnie na tablecie też nic się nie rozwala i bardzo dobrze się czyta od razu ze zdjęciami i ich opisem.

Dzięki.

Koszulka testowa idzie do prania z każdym żółto podobnym :) .
Jak przejdzie tak z 20 prań wrzucę foto.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.