Świeżynek
![]() |
|
Witajcie!
Od niedawna szyję. Sen z powiek spędzało mi wykańczanie ubrań - obrzucenie zygzakiem mnie nie satysfakcjonuje. Nabyłam overlocka (staruszka, ze względu na deficyt budżetowy) i po milionie prób, zdecydowałam się poprosić o pomoc ![]() Posiadam o taki zabytek: ![]() Trzynitkowy, igła w liczbie sztuk jeden. To diabelstwo doprowadza mnie do czarnej rozpaczy. Od dwóch dni podejmuję próby wyregulowania ściegu. Obecnie jestem na etapie w którym nitki idące poza igłą wyglądają dobrze, jedyne co mi nie pasuje, to nić przechodząca przez igłę. Nieco za bardzo 'wystaje' przez co tworzy się coś na kształ delikatnego rulonika i po rozłożeniu materiału, patrząc z prawej strony prezentuję się to tak: Zdjęcie zapożyczone z bloga Ekoubranka - przez brak przyzwoitego sprzętu do zobrazowania problemu. Przy próbie mocniejszego naprężenia nici 'igłowej' - ścieg wygląda estetyczniej, problem występuje, ale w mniejszym stopniu, tyle że co chwila rwie się nić. Bardzo proszę Was o pomoc, powoli zaczynam tracić nadzieję na doprowadzenie go do ładu. |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
3 nitkowy overlock sluzy do obrzucania,nie do zszywania,zwlaszcza dzianin
i tak i tak musisz obok niego przeszyc stebnowka ________________________________________________________
|
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Chyba zaszło małe nieporozumienie, w przypadku tego overlocka nie ogląda się efektów pracy na prawej stronie, gdyż służy on tylko do obrzucania krawędzi. W pierwszej kolejności zszywamy tkaninę/dzianinę maszyną do szycia, po czym obrzucamy tym overlockiem krawędzie, aby jednocześnie zszywać i obrzucać musi być wersja 4 nitkowa z 2 igłami.
Co do samego overlocka niekoniecznie jest stary, fakt że konstrukcja ma ok. 100 lat, ale na tyle udana że maszyny były produkowane pod różnymi nazwami w wielu krajach, do dziś produkowana w Chinach pod nazwą GN. Chyba w zeszłym roku widziałem ofertę sprzedaży tych overlocków ze wzmocnionym silnikiem do pracy ciągłej, przez jakąś firmę z wielkopolski, wersja 3 nitkowa w cenie pomiędzy 400 zł a 500 zł i wersja 4 nitkowa qw cenie pomiędzy 500 zł a 600 zł. --- Ostatnio edytowane 2014-10-30 08:16:28 przez bogdan --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.