Wersja do druku

Świeżynek
Witajcie :) Potrzebuję pomocy w kwestii wyboru nici.

Sprawa wygląda tak: rozparcelowałam krawat męża, odświeżyłam i teraz muszę mu przywrócić pierwotny kształt. Wszystko mam mniej więcej opanowane za wyjątkiem tych nieszczęsnych nici :bezradny:. Materiał to jedwab drukowany, a więc i nici muszą być porządne i jedwabne. Materiał na obu końcach krawatu będę przeszywać maszynowo. Nitka, którą stamtąd wyprułam jest bardzo cieniutka, więc pomyślałam że "zwykła" (w sensie grubości) nitka jedwabna będzie ok. Natomiast szew główny spajający cały krawat będę wykonywać ręcznie i teraz ta nitka to dla mnie zagwostka :mysli: Jest złożona z 3 nici, błyszczy się, jest bardzo śliska i wytrzymała. Byłam w przydomowej pasmanterii i sklepie z tkaninami ale pani nie miała nic co by wyglądało tak samo i raczej nie wyglądało na to żeby w 100% wiedziała co to za rodzaj nici. Próbowałam szukać w internecie ale ciężko tak na oko porównać moją nitkę z tą na obrazku.I teraz nie wiem czy to nić jedwabna, czy jedwabna metalizowana, czy do haftu? Materiał jest wysokiej jakości, więc nie chcę popełnić gafy z nitkami. Ponadto w związku z tym że krawat jest wiele razy wiązany i rozwiązywany wiele musi przetrzymać.

Druga sprawa to kwestia zakupu owych nici. Czy macie może jakieś sprawdzone miejsca, gdzie sprzedają dobrej jakości jedwabne nici? Ktoś mnie przestraszył że czasami wciskają poliestrowe, a z moją znajomością mają szansę wcisnąć mi wszystko :)

Z góry uprzejmie dziękuję za wszystkie rady :)
Mistrzyni Krawiectwa
Nici do haftu to z reguły jedwab, ale sztuczny - czyli wiskoza. Taka półprawda.

Ja sprzedaję nici do szycia jedwabiu jako nici do szycia jedwabiu, nie jedwabne, więc nic nie wciskam :-)

Co to może być za nitka - nie wiem. Może jakaś "przędza" z nitek monofilowych?

Ania

--- Ostatnio edytowane 2014-11-04 10:58:00 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam M.

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.