Wersja do druku

Świeżynek
Witam. Moja maszyna to Brother AE 1700 wiec tylko jedno pokrętło do naprężenia nici. Nie mam pojecie jak ustawic to ustrojstwo, żeby nie marszczyło mi w kilku miejscach ( nie na całej długości szwu) materiału. Czasami jest dobrze, gładko ale w kilku miejscach woal sie marszczy - niby można to poźniej rozprasować ale po pewnym czasie wraca do stanu pierwotnego. Przerabiałam już napreżenie nici, czasami pomaga ale na krótko.Wiem, że jeszcze docisk stopki jest ważny i mam ustawiany przy tym materiale na najmniejszy. Luźno puszczam woal i lamówkę, staram sie nic nie naciągać a jaednak nie jest tak jak powinno. a może po prostu woal tak ma - nigdy nie bedzie gładko ;). Ratujcie kochani, bo mnie depresja dopadnie jak tego nie ogarnę ;).
Pogromca spamerów
naprezenie mniejsze i leciutko pociagac z tylu
Mistrzyni Krawiectwa
Szyj krótszym ściegiem. Zmień nici na bardziej śliskie - np. do haftu lub do szycia jedwabiu /naturalne lub sztuczne/.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Dziéki serdeczne - krótszy scieg byl szyty ale nie bardzo mi sié podobal przy tak delikatnym materiale a i rezultat nie byl zadowalajácy - zastosujé pozostale rady i dam znac jak idzie ;)
Świeżynek
Sama nie mogé uwierzyc w to, co było przyczyną marszczenia materiału. Dacisk stopki, naprężenie nic, zmiana nici, wąski ścieg - wszystko to pomagało ale na chwilę ;). Zgłupiałam do reszty, aż tu nagle eureka - powód banalnie prosty - moje nici leżą sobie w dolnej szufladzie, i zawsze tam je odkładam po szyciu. Tym razem było inaczej- zła na maszynę, na moje umiejętnosci ( a raczej ich brak, skoro nie mogę sobie poradzić z takim banalnym problemem) nie schowałam ich do szuflady, pozostały na stole. Rano siadam do szycia i jest ok, wszystko gładko, równo (muszę dodać, że mieszkam w Anglii w Liverpool nad samą rzeką, ponieważ jest to istotne ;) )i zdziwienie co jest? Rozwiązanie problemu - wilgotny klimat uroczej Angli ;) tak zawładnął moimi nićmi, że podczas szycia delikatnie się rozciągały, a za 5 minut wysychały na materiale, kurczyły się powodując jego marszczenie ( i wcale nie chodzi o mega wilgotne nici, tylko delikatnie, że w dotyku nie było nic czuć) Przeniosłam nici w inne miejsce i jest ok.
Tak czy inaczej dziękuję ślicznie za rady i będę zaglądać tu bardzo często, bo rady,których udzielacie są bezcenne. Może i moja komuś sie przyda ;).
Krawiec-Filozof
Ot, widzisz! Ciekawostka przyrodniczo-geograficzna...:)
Wilgotna aura może mieć spore znaczenie w trakcie szycia.
Jak np. nie mogę szyć w wilgotne, dżdżyste dni, bo maszyna kopie mnie prądem (nie mam w pokoju gniazda z uziemieniem).
Nie jakoś boleśnie, ale to trochę nieprzyjemne...:)
A oprócz nici - tkaniny też na pewno chłoną wilgotność z powietrza i zachowują się inaczej, niż suche.
Woal pewnie jest jakiś syntetyczny, to może ta przykrość go omija, ale kto wie..?:mysli:
Trzeba pamiętać, że wilgotność powietrza to cała tablica Mendelejewa, a nie czysta woda... Szczególnie w miastach.:)
https://www.facebook.com/Zibiasz

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.