Wersja do druku

Świeżynek
Witam Was wszystkich serdecznie w Nowym Roku :).

I tak przy okazji proszę o opinię lub fachowe rady, jeśli ktoś z Was miał styczność z maszynami z linków poniżej:

http://www.maszynydoszycia.info.pl/komputerowe/?id=s200

http://arkaagd.pl/produkt.php?id_produktu=22

Mam silverkę, ale chciałabym mieć maszynę, która posiada większe możliwości, szczególnie ściegi dekoracyjne i wyszywanie napisów. Budżet ograniczony do około 1300 zł. A może polecicie coś innego? Dodatkowa maszyna nigdy nie jest zbyteczna :).

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi :).
Stara Gwardia
Witaj. Na temat maszyny Redstar nie mogę się wypowiedzieć bo jej nie znam, natomiast Arkę Radom ma moja mama tylko inny model. Miałam wątpliwą ,,przyjemność,, szyć na niej 2 razy i wystarczy:)Maszyna z rodzaju ,,patrz na mnie i nie używaj zbyt intensywnie,, dodam,że wszywałam na niej tylko zamek. Maszyna delikatna, przy szyciu wydawała dzwięki jakby za chwilę miała zakończyć swój żywot. Do drobnych poprawek może i wystarczy do szycia bardziej zaawansowanego raczej nie. Silverka nawet przy swoich ograniczeniach dużo, dużo lepsza. Pamiętaj, że mówię o innym modelu, ten może być zupełnie inny.

Gosia
Świeżynek
Nie znam arki, ale mam maszynę redstar s200, na którą przeszłam z jakiegoś Łucznika. I jestem bardzo zadowolona. Nie mam porównania z innymi maszynami, nie wiem też jakie masz oczekiwania wobec maszyny do szycia;), ale na domowe amatorskie szycie tę redstar mogę polecić.
Stara Gwardia
Miałam Arkę Radom, inny model, mechaniczny, jako pierwszą maszynę.
Tak, jak pisze Gosia67, to była totalna porażka. Maszyna wydawała hałas, jakby miała zaraz paść. Ściegi były okropne , ustawienia nie działały.
Jakoś nie wierzę, aby nagle poprawili jakość, więc osobiście bym nie ryzykowała.
Świeżynek
Ja mam s200 i mogę ci tylko powiedzieć, że jest banalna w obsłudze, ale nie wiem dlaczego, nigdy nie szyje ładnie alfabetu. Możliwe, że to moja wina, bo to moja pierwsza maszyna a nikt mnie nigdy nie uczyl szyć więc od maja uczę się na swoich błędach, ale tak jak ściegi dekoracyjne wychodzą mi, tak alfabet nigdy.
Jedyna rzecz, która mi się nie podoba, to brak dostawki do szycia po kole i nie można (jak na razie) jej dokupić. Powiem szczerze, że jeśli też dopiero zaczynasz przygodę z szyciem, to weź pod uwagę ściegi którymi będziesz szyć. Ja bym stawiała na coś od Janome lub Redstar s200. Janome o tyle mają fajne oferty, że służą pomocą i na facebooku i na swoim blogu no i mają fajną stronę. Zatem jak będziesz chciała żeby ktoś ci coś podpowiedział, to pracownicy Janome na pewno pomogą. Niestety po zakupie Redstara jesteś skazana na siebie i swoich znajomych i fora. Nie polecam Texi, bo podobno dziadostwo. To samo Łucznik. Brother jest drogi i nie ma konkurencyjnych cen niestety. Arki nie znam więc myślę, że też po zakupie będziesz skazana na swoje możliwości. Ja z Redstara jestem zadowolona i mam ją od maja, ale nie mam czasu szyć (tak wyszło) a na wiosnę będę zajęta działką, więc jakbyś chciała to mogę odsprzedać za 900zł z dodatkowymi stopkami o wartości 200zł. Kupowana pół roku temu. Ja mam dużo różnych hobby więc szycie to tylko kolejny pomysł na nic nie róbstwo :D

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.