Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Chciałam się dowiedzieć czy istnieje możliwość skrócenia sukni ślubnej takiej jak na zdjęciu oraz czy można poszerzyć ją w biodrach? Serdecznie dziękuję za wszelką odpowiedź ![]() Pozdrawiam |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Z poszerzeniem może być kłopot ponieważ te suknie posiadają minimalne zapasy na szwy. Skracanie też raczej nie wchodzi w rachubę, bo dołu nie utniesz ze względu na ozdobny brzeg koronki. Jest to ewentualnie możliwe w miejscu, w którym falbana przechodzi w korpus ale trzeba by się przyjrzeć konkretnej sukni. W każdym razie chyba lepiej zamówić taką samą na wymiar. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Chyba ze szyl ją ktos kto pomyslal i zapasy sa z boku /moja taka byla/ i musisz sie zastanowic czy zalezy ci na skroceniu czy na oryginalnym brzegu koronki, bo jesli skrocisz "na prosto" to po prostu nie bedzie tego "falowanego" dolengo brzegu koronki.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
aha, znajoma robila tak, ze ta czesc koronki ktora odciela, naszyla wyzej po prostu, i nawet ladnie to wyszlo, nikt pod swiatlo dolowi nie rpzyglada na weselu.
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Dokładnie tak się robi w salonach sukien ślubnych, gdzie są też przeróbki, jak pisze flower
![]() Koronkę z dołu można odciąć tnąc po tiulu, nie po aplikacji i nie na prosto, tylko po kształcie i naszyć wyżej. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wygląda na to że dół sukni jest szyty z klinów więc i wykończenie jest doszyte. Trzeba się tylko dobrze przypatrzyć, bo używa się do tego specjalnych cieniutkich nici. W ten sposób wykańcza się większość sukienek a i zapasy na bocznych szwach i z tyłu przy zamku z reguły są dość spore. Przez kilka lat pracy w salonie sukien ślubnych przeszyłam setki tego typu sukien wiec z doświadczenia wiem ze wszystko da się przerobic
![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.