Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Stara Gwardia
dlaczego: znajomej, która ma butik z kapeluszami czasami pomagam z inicjałami na wstążkach, lub zmianą koloru wstążki, bo klient chce jakąś specjalną. Zazwyczaj dawała mi już gotowe wstążki, więc tylko zmieniałam i po kłopocie. Problem pojawił się teraz.
Problem : dała mi gotowe wstążki , ale są wszystkie do jednego modelu kapelusza, a mianowisie standardowego " Panama hat". A do pozostałych , z szerokim, damskim rondem te wstążki nie paszą i tyle.
Kupiłam rypsową wstążkę, ale ona zupenie się nie poddaje. Niestety, kapelusz ma lekko cylindryczną formę, a wstążka, nawet cięta pod skosem na końcach nie układa się dobrze.
Co mi polecacie?

--- Ostatnio edytowane 2015-01-27 00:43:01 przez Iwi ---

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
a tak z przodu tak leży z tyłu orginalna wstążka
Stara Gwardia
Iwi, może spróbuj uformować tasiemkę żelazkiem? Z jednej strony trochę rozciągnąć tasiemkę, a druga zostanie taka jaka jest. Bądź ostrożna, bo nie wiem czy to dobra rada i czy ryps nie stanie się za bardzo płaski i jaka temperaturę wytrzyma.

Fides
Stara Gwardia
Fides, już próbowałam. Niestety, ani drgnie. Ma bardzo sztywny brzeg .
Nie wiem, może istnieją inne typy wstążek? Dodam z góry, że satynowa odpada.
Mistrzyni Krawiectwa
Nie wiem jaki masz ryps. Są miękkie i twarde do pasków. Z babskiej ciekawości polazłam na strych i nie tyle próbowałam rozciągnąć jedną krawędź, co wdać pod żelazkiem i się udało. Ładny łuczek wyszedł. Mój ryps jest twardy. Miękki mi "wyszedł", to znaczy wyszyłam go.

--- Ostatnio edytowane 2015-01-27 21:09:07 przez agaaffek ---
No nic, jeszcze będę próbować, no innej wstążki w całym mieście nie ma. ;(
Mistrzyni Krawiectwa
Iwi, a może jest to kwestia ułożenia wstążki. Próbowałaś rozłożyć na czynniki pierwsze oryginalną wstążkę? Jak owijasz ręcznik na biodrach to on jest jakby krzywo. Być może górną krawędź też trzeba trochę zebrać pod wiązaniem kokardy?
Tak, rozłożyłam na czynniki pierwsze orginalną kokardę.
Podejrzewam, że chodzi tutaj o jej brzeg .
no i myślę, że oni używają orginalnie gorąca i "prawidła" ( jak do butów), aby tą wstążkę dopasować.
Nie znalazłam żadnych tutoriali ani nawet filmików dokumentalnych, tzn teraz eiem, jak je plotą ale nie wiem nadal co z tą wstążką.
Zawsze może być tak, że ich wstążka jest x naturalnych włókien a moja z wszechobecnego tu poliestru.

Moją cięłam pod skosem, układałam, liczyłam, że kolejne warstwy "wezmą" trochę z obwodu- nic.
Dziś ostatnie podejście. Spróbuję jeszcze z węższą wstążką.

--- Ostatnio edytowane 2015-01-28 13:22:08 przez Iwi ---

Załączone obrazy

orginalna wstążka i "moja"- brzeg
Stara Gwardia
Iwi, zakupiłam tasiemkę rypsową i śladem Agaaffki chciałam zaspokoić moją ciekawość.

Stary, nadgryziony przez mole kapelusz ze Skoczowa i moja próba dopasowania tasiemki rypsowej do kształtu stożkowatego kapelusza. Żelazko z parą.

Fides

Załączone obrazy

Stara Gwardia
Wow, Fides!! Żelazko z parą aby lekko naciągnąć tasiemkę czy później "oparowywałaś kapelusz?
Z desperacji , że i tak innej nie znajdę, wczoraj e nocy zamontowałam większość taśmy.

--- Ostatnio edytowane 2015-01-29 13:30:00 przez Iwi ---

--- Ostatnio edytowane 2015-01-29 13:35:34 przez Iwi ---

Załączone obrazy

Stara Gwardia
Nie "oparowywałam" tasiemki na kapeluszu, potraktowałam żelazkiem z parą tasiemkę.

Fides

--- Ostatnio edytowane 2015-01-30 09:37:56 przez Fides ---

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.