Stara Gwardia
![]() |
|
Kurcze, najbardziej podoba mi się ten jasny :P Ale jak mam dać więcej pieniędzy i być niezadowolona, to nie ma sensu...
Szczerze mówiąc myślałam że manekiny regulowane to są porządne rzeczy. W końcu sama cena na to wskazuje. Wydawałoby się że dla osoby takiej jak ja - czyli o nieproporcjonalnej sylwetce - taki manekin jest idealny! A tu takie nieprzychylne opinie o tym co najważniejsze, o podstawie regulowanego manekina czyli o "wnętrznościach". No cóż, pozostaje mi przekonać się na własnej skórze ![]() Jeszcze nie kupuje, dopiero za jakieś 2 tygodnie, więc jeśli ktoś jeszcze ma jakieś spostrzeżenia to na pewno przeczytam ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Te manekiny regulowane SA POZADNE-
one po prostu nie sa przeznaczone do szycia uslugowego - do tego jest np. "odmiana dla krawcow" mojej "zwyklej" leg form, ale kosztje prawie OSIEM razy tyle!!! To nie zart, na prawde tyle kosztuje. Tu jest odnosnik (tam kupowalam jak mieszkalam w Anglii); http://www.morplan.com/Product_10053_10001_15475_-1_10785 CzylI: jesli uslawisz na SWOJE wymiary w zwyklej "leg form" albo innym tego typu manekinie, i od czasu do czasu cos tam zmienisz, jak zmieni Ci sie figura, to taki manekin bedzie dzialalal w nieskonczonosc, bo do tego jest przeznaczony. Moj ma chyba ze 3 a moze nawet 4 lata, i nic sie nie odlamuje/nie niszczy. Jest stoi i tyle. Ale jesli ma sie zaklad krawiecki, i szyje dla wielu osob o roznych figurach, to trzeba niestety zainwestowac w przemyslowy manekin, o odp. cenie... ![]() Zauwazylam to wiele razy, ze w Polsce niektore rzeczy sa sprzedawane jako "profesjonalene" ale to znaczy tyle co dla osob parajacych sie powiedzmy naszym krawiectwem "na powaznie" a nie znaczy uslugowo w sensie szycia dla wielu osob o roznych wymiarach etc. etc..
--- Ostatnio edytowane 2012-08-05 20:33:26 przez Anna-Maria --- --- Ostatnio edytowane 2012-08-05 20:34:41 przez Anna-Maria --- ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Stara Gwardia
|
|
W Strimie też maja tego manekina , chciałam go kupić ale niestety po obejrzeniu na żywo stwierdzam że tez nie ma możliwości dużej regulacji np gdy w tali jest rozm 36 a w biuście 40, nie wiem jak z masywnością bo nie używałam w praktyce
http://pl.strima-atelier.com/dress-form-premium-36-48-manekin-krawiecki-regulowany-rozmiar-36-48/item/1038050/pl/ ________________________________________________________
http://www.annapietrzykowska.pl/
http://twoj-projekt.pl Nie ma rzeczy łatwych, ani trudnych. Są tylko rzeczy które potrafimy zrobić lub nie. |
|
Stara Gwardia
|
|
Jak zwykle tyle jest ocen ilu użytkowników ale do ocen jeszcze cena tez może powalić na nogi pochwal się jak dokonasz zakupu ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Ja kupiłam tani styropianowy manekin powlekany getrą, kupiłam na allegro dałam 75zł z przesyłką i służy mi bez problemów. Szyję na razie na jeden rozmiar, na siebie, więc mi to wystarcza.
Jeżeli nie szyjesz zawodowo, to ci to wystarczy a tani jak barszcz. Mnie zupełnie wystarcza a szyje codziennie i prowadzę bloga projektanckiego, więc zastanów się czy te pieniądze nie wydać na stopki do maszyny, nożyczki, długa linię i inne rzeczy krawieckie ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Alto:
przyszlo mi do glowy: czy probowalas zrobic taka forme -typu "body double" (nie znam polskiej nazwy) robi sie to tak: ubierasz sie w zwykala koszulke, owijasz tasma montazowa, wypelniasz pianka montazowa - i masz manekina "WLASNA postac"? To moze byc najtansze/najlepsze!
Stara Gwardia
![]() |
|
to co napisała Anna MAria to swietny sposób, kiedy zaczynałam przygodę z szyciem takiego właśnie sobie sprawiłam, gdzieś w burdzie był przepis obrazkowy, tylko ze ja mam zmienną figurę i jeden rozmiar się nie sprawdza. Poza tym kiedy potrzebujesz coś uszyć dla kogoś to manekin też sie przydaje ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Próbowałam, wydałam na niego około 55zł (potrzebne były 2 rolki taśmy po 20zł i poduszki, a na zbyciu żadnych nie miałam) a okazał się porażką. Po pierwsze kiedy wbijało się szpilki to wychodząc "zbierały" klej z taśmy i niszczyły materiał. Poza tym szybko się rozwalił. Nie byłam z niego zadowolona. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
U mnie taki manekin by się nie sprawdził, bo nie mam proporcjonalnych wymiarów. Między "górą a dołem" mam różnice ok.2 rozmiarów. Manekin na którym bede mogła tylko prezentować ubiór nie jest mi potrzebny, a sama rozumiesz, że tylko w takiej formie miałby szanse bytu ten styropianowy ![]() Także jestem zdecydowana na zakup, szczególnie po tym jak Anna-Maria rozwiała moje obawy. Myślę że nieczęsto będę zmieniała wymiary manekina z moich. Pozostaje teraz tylko wybrać jeden z trzech modeli. Myślę że wyprawa do łodzi jest tu koniecznością, żeby zobaczyć to na własne oczy i wtedy podjąć decyzję. --- Ostatnio edytowane 2012-08-09 20:16:14 przez Alto --- ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Alto ja kupiłam manekina na allegro, założyłam subskrypcję i cierpliwie czekałam. Regulowany kosztował mnie 200zł, z przesyłką. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.