Świeżynek
![]() |
|
talerzyki naprężacza górnej nitki - nie wiem za bardzo o którą część chodzi...
Próbowałam różnych naprężeń nici, także auto, nitkę nawlekam zgodnie z instrukcją, tak jak pokazują numerki na obudowie, zaczepiam o wszystkie elementy o które mam zaczepiać, nawlekała i ze stopką w górze i w dole za każdym razem to samo... Próbowałam zadzwonić do serwisu podanego w instrukcji, ale nikt nie odbiera. Najwyraźniej będę zmuszona oddać maszynę i moja krawiecka przygoda skończy się zanim się zaczęła... ![]() --- Ostatnio edytowane 2015-09-29 11:21:42 przez MargaretHagar --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
A czy to się dzieje po paru ściegach szytych od samego brzegu materiału? Jeśli tak - to normalne ![]() Możesz dodatkowo po założeniu nitki i przeciągnięciu jej przez oczko igły - wciąż przy podniesionej stopce - wyciągnąć ją do tyłu za igłę jakieś 10 cm. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Na początku dwa razy udało mi się zrobić kilka ściegów. Wprawiam się na starym, bawełnianym prześcieradle, więc ustawiałam stopkę w odległości ok 1cm. od szwów prześcieradła równolegle do nich, żeby ćwiczyć prostą linie. Teraz wszystko blokuje się od razu. I tak, wyciągam nić w tył spory kawałek.
Dodzwoniłam się do serwisu w końcu i mam opcję odesłania maszyny do naprawy, bo Pan powiedział, że mogło coś się rozregulować, tylko nie bardzo chce mi się w to bawić, wolę skorzystać ze zwrotu póki mogę. Może kupię drugą maszynę i jeśli na niej też mi się nie uda, to będzie znak, że jednak ja coś źle robię, chociaż nie mam pojęcia co. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na tym filmie widać talerzyki naprężacza (dyski) - najpierw stopka jest opuszczana potem podnoszona i w zależności od tego czy stopka jest w górze czy na dole albo talerzyki są złożone razem (stopka na dole) albo są oddalone (stopka w górze).
Jak rozpoczynasz szyć, za stopką przytrzymaj obie nici. I na opuszczonej stopce ustaw większe naprężenie, powinnaś czuć opór naprężacza kiedy pociągniesz za górną nitkę, zobaczysz czy się poprawi. I do szycia mam nadzieję, opuszczasz stopkę, prawda? A igła jest włożona płaską częścią w odpowiednią stronę. (Może bym o tym nie pisała, ale na forum był taki przypadek ze stopką, to się może zdarzyć, nowa maszyna, emocje... a rozwiązanie zagadki plątania nici było takie: stopka w górze zamiast na dole) |
|
Świeżynek
![]() |
|
W Silvercrest szpara w obudowie jest zbyt mała w tym miejscu, żeby zobaczyć te talerze w środku.
Tak, opuszczam stopkę ![]() Oddałam maszynę. Może nie przemyślałam za bardzo tego zakupu... Podszkolę się bardziej w tym temacie i wybiorę inną maszynę, bardziej świadomie. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Hej, jestem absolutnie nowa w szyciu i mam pewien problem. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi nawlekłam nić, udało mi się nawlec też dolną nić. Udało mi się trochę przeszyć na próbę jednak po chwili maszyna zacięła się wkręcając górną nić w bębenek, od razu wspomnę, że prawdopodobnie że nawlekłam nić (nie czuję żadnej blokady nici kiedy wkładam ją w otwór naprężacza, nie czuję albo nie wiem że czuję...)
--- Ostatnio edytowane 2015-11-20 09:37:55 przez PunkieNoa --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Takiej blokady nie będziesz czuć przekładając nitkę przez naprężacz. Za to jeśli już po założeniu nici będziesz ciągnąć nitkę przeciągając ją przez igłę albo lepiej - tuż nad igłą - to na przemian opuszczając i podnosząc stopkę w trakcie tego ciągnięcia poczujesz różnicę oporu. Co ci udowodni, że podnosząc stopkę luzujesz naprężacz. Nitka może się wtedy dobrze ułożyć w naprężaczu.
Sumując - zanim zaczniesz zakładać górną nić - upewnij się, że robisz to przy podniesionej stopce. Nitka będzie reagowała na ustawienia naprężacza. Wtedy unikniesz części problemów z plątaniem nici w bębenku. Bo to nie jedyny powód plątania, niestety... Może być nim także np. przestawiony chwytacz. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo dziękuję za odpowiedź! To wiele wyjaśni i ułatwi!
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.