Wersja do druku

4 strony: < 1 2 3 4

Świeżynek
talerzyki naprężacza górnej nitki - nie wiem za bardzo o którą część chodzi...
Próbowałam różnych naprężeń nici, także auto, nitkę nawlekam zgodnie z instrukcją, tak jak pokazują numerki na obudowie, zaczepiam o wszystkie elementy o które mam zaczepiać, nawlekała i ze stopką w górze i w dole za każdym razem to samo...
Próbowałam zadzwonić do serwisu podanego w instrukcji, ale nikt nie odbiera. Najwyraźniej będę zmuszona oddać maszynę i moja krawiecka przygoda skończy się zanim się zaczęła... :(

--- Ostatnio edytowane 2015-09-29 11:21:42 przez MargaretHagar ---
Mistrzyni Krawiectwa
A czy to się dzieje po paru ściegach szytych od samego brzegu materiału? Jeśli tak - to normalne :-) Trzeba zaczynać szycie jakieś 5-8 mm od krawędzi, przeszyć 2-3 ściegi do przodu, potem do tyłu, do krawędzi - i dopiero potem cały szew do przodu.

Możesz dodatkowo po założeniu nitki i przeciągnięciu jej przez oczko igły - wciąż przy podniesionej stopce - wyciągnąć ją do tyłu za igłę jakieś 10 cm.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Na początku dwa razy udało mi się zrobić kilka ściegów. Wprawiam się na starym, bawełnianym prześcieradle, więc ustawiałam stopkę w odległości ok 1cm. od szwów prześcieradła równolegle do nich, żeby ćwiczyć prostą linie. Teraz wszystko blokuje się od razu. I tak, wyciągam nić w tył spory kawałek.
Dodzwoniłam się do serwisu w końcu i mam opcję odesłania maszyny do naprawy, bo Pan powiedział, że mogło coś się rozregulować, tylko nie bardzo chce mi się w to bawić, wolę skorzystać ze zwrotu póki mogę. Może kupię drugą maszynę i jeśli na niej też mi się nie uda, to będzie znak, że jednak ja coś źle robię, chociaż nie mam pojęcia co.
Stara Gwardia
Na tym filmie widać talerzyki naprężacza (dyski) - najpierw stopka jest opuszczana potem podnoszona i w zależności od tego czy stopka jest w górze czy na dole albo talerzyki są złożone razem (stopka na dole) albo są oddalone (stopka w górze).
Jak rozpoczynasz szyć, za stopką przytrzymaj obie nici. I na opuszczonej stopce ustaw większe naprężenie, powinnaś czuć opór naprężacza kiedy pociągniesz za górną nitkę, zobaczysz czy się poprawi.

I do szycia mam nadzieję, opuszczasz stopkę, prawda? A igła jest włożona płaską częścią w odpowiednią stronę.
(Może bym o tym nie pisała, ale na forum był taki przypadek ze stopką, to się może zdarzyć, nowa maszyna, emocje... a rozwiązanie zagadki plątania nici było takie: stopka w górze zamiast na dole)
Świeżynek
W Silvercrest szpara w obudowie jest zbyt mała w tym miejscu, żeby zobaczyć te talerze w środku.
Tak, opuszczam stopkę :) Igła była zamontowana fabrycznie, ale upewniłam się, że jest dobrze włożona.
Oddałam maszynę. Może nie przemyślałam za bardzo tego zakupu... Podszkolę się bardziej w tym temacie i wybiorę inną maszynę, bardziej świadomie.
Świeżynek
Hej, jestem absolutnie nowa w szyciu i mam pewien problem. Postępując zgodnie z instrukcją obsługi nawlekłam nić, udało mi się nawlec też dolną nić. Udało mi się trochę przeszyć na próbę jednak po chwili maszyna zacięła się wkręcając górną nić w bębenek, od razu wspomnę, że prawdopodobnie że nawlekłam nić (nie czuję żadnej blokady nici kiedy wkładam ją w otwór naprężacza, nie czuję albo nie wiem że czuję...)

--- Ostatnio edytowane 2015-11-20 09:37:55 przez PunkieNoa ---
Mistrzyni Krawiectwa
Takiej blokady nie będziesz czuć przekładając nitkę przez naprężacz. Za to jeśli już po założeniu nici będziesz ciągnąć nitkę przeciągając ją przez igłę albo lepiej - tuż nad igłą - to na przemian opuszczając i podnosząc stopkę w trakcie tego ciągnięcia poczujesz różnicę oporu. Co ci udowodni, że podnosząc stopkę luzujesz naprężacz. Nitka może się wtedy dobrze ułożyć w naprężaczu.

Sumując - zanim zaczniesz zakładać górną nić - upewnij się, że robisz to przy podniesionej stopce. Nitka będzie reagowała na ustawienia naprężacza. Wtedy unikniesz części problemów z plątaniem nici w bębenku.

Bo to nie jedyny powód plątania, niestety... Może być nim także np. przestawiony chwytacz.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Bardzo dziękuję za odpowiedź! To wiele wyjaśni i ułatwi! :D

4 strony: < 1 2 3 4

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.