Wersja do druku

4 strony: 1 2 3 4 >

Świeżynek
Witam! Wczoraj przyszła do mnie maszyna- Łucznik Zofia 2015. Mam jednak problem z którym niewiem jak sobie poradzic, ciągle placze mi sie górna nitka z dolna i maszyna mi sie blokuje. Ma ktoś z Was ten problem?? Pozdrawiam
Stara Gwardia
1. Może szpulka jest źle włożona do bębenka
2.naprężenie nici górnej- trochę trzeba na początku przećwiczyć ustawienia jak co do jakiego ściegu, tkaniny, igły nici itd. niby w instrukcji piszą do jakiego ściegu jakie naprężenie ale moim zdaniem trzeba samemu przetestować
3. Źle nawleczona nitka górna
4. Nie wyczyszczony z nitek (urwanych) bębenek- czasem głęboko się zapląta i schowa

hmm to chyba na tyle:mysli:

PODNOŚ STOPKĘ PRZED ZAŁOŻENIEM GÓRNEJ NITKI I OPUŚĆ DOPIERO PO NAWLECZENIU IGŁY!!!

Napisałam dużymi literami, bo to jest temat wracający jak bumerang, a poza tym - instrukcja maszyny o tym wspomina...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Witajcie!
Mam problem z moją maszyną, myślę że podobnego rodzaju jak poprzedniczka... Otóż kiedy szyję w bębenku plączą mi się nitki (nie mam pojęcia skąd one się urywają..) i blokują maszynę. Nitki te trudno wyjąć, muszę używać do tego igły. Wchodzą w różne zakamarki i mocno tam siedzą. Co więcej materiał wchodzi mi przez to do otworu na igłę.
Chciałabym zaznaczyć, że wczoraj miałam wszytko tak samo ustawione i nic się takiego nie działo... próbuję dokończyć obszywać tą samą firankę. Wydaje mi się też, że mam dobrze nawleczone obie nici.
Nie wiem czy to ma znaczenie, ale dzisiaj próbowałam sobie jak wygląda opuszczanie transportera i nie chciał on potem wskoczyć na swoje miejsce i musiałam mu w tym delikatnie "pomóc" rozpruwaczem... Zastanawiam się czy to mogło mieć jakiś wpływ na ten mechanizm i czy tak powinno być...
Przesyłam zdjęcia, które może pomogą zobrazować to o co mi chodzi...
Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co z tym mogę zrobić a uniemożliwia mi to szycie. ostatnie dwa razy maszyna zablokowała się już na samym początku.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Z samych zdjęć trudno wywnioskować co może być źle,lepszy byłby filmik z maszyną podczas szycia. Można też zrobić film bez materiału jak zachowuje się transporter i jak jest ustawiony względem igły. Szycie takiego materiału jak na zdjęciu to też wyzwanie dla maszyny.Jeszcze raz sprawdzic czy prawidłowo nawleczona górna nitka,może trzeba zwiększyć naprężenie górnej nici.
Świeżynek
mmm... może jednak feler tkwił w tym założeniu nici... nie wiem czy to ma znaczenie ale wcześniej tam na szpulce dawałam nitkę tak żeby rozwijała się "bliżej mnie" a w instrukcji jest odwrotnie (dopiero teraz się tego dopatrzyłam na obrazku...), no i przed szyciem nie wyciągałam dolnej nitki za stopkę z górną. Zmieniłam też naprężenie nici z 3 na 4. Czy to mogło powodować taki problem?
Po tych zmianach na razie niby szyje dobrze (przeszyłam na próbę skrawek ok. 20 cm tego materiału ciemną nicią i ścieg jest ok).
Ale ponieważ instrukcja od mojej maszyny jest nieco mglista to może opiszę jak zakładam nitki żeby mieć pewność, że robię to dobrze... Zaczynam z podniesioną stopką i igłą, nitka na szpulkę tak żeby wystawała tak jakby dalej ode mnie,prosto przez mały haczyk, potem przez drugi do boku, w dół, do góry przez pętelkę i w dół do takiej płytki z boku, przez drucik i od przodu do igły. dolna szpulka odwrotnie do wskazówek zegara, do prawej, do lewej, wyciągam trochę i zamykam pokrywkę. i teraz wyciągam dolną nić i obie daje za stopkę.
Wiem, że to trochę łopatologia co teraz wypisuję, ale mam maszynę w rękach od 4 dni i nigdy wcześniej nie szyłam -.- a chciałabym chociaż podstawy opanować dobrze ;)
Stara Gwardia
Zawsze przed rozpoczeciem szycia trzeba wyciagnać nitke z bebenka na wierzch przy pomocy gornej nici. Przed rozpoczeciem szycia obydwa konce nici powinne byc pod stopka i trzrymajac oba konce zaczynac szycie. Jezeli tak nie zrobisz to czwytacz wciągnie nici pod kosz chwytacz,naplacze nici i zablokuje maszynę. Rzeczywiscie jestes poczatkujaca.
Krawiec-Filozof
Zawsze przed ro........ ...........cze nici i zablokuje maszynę. Rzeczywiscie jestes poczatkujaca.
I dlatego pytaj o wszystko bez żadnej krępacji! Po to jest forum! :)
Mówiąc krótko - nie pękaj na robocie! Nikt się nie rodzi z wiedzą, tylko ją nabywa w mozole!:)
https://www.facebook.com/Zibiasz
Świeżynek
no i ja mam ten sam problem ;/ z tym że ... nitka nawlecczona jest jak trzeba , z podniesiona stopka itd a robi sie katastrofa supełkowa pd materialem z gornej nici... zaczyna mnie powoli to ustrojstwo denerwowac jak nie urok to ... Potrafi sie holestwo zblokowac przy okazji

--- Ostatnio edytowane 2013-09-09 21:06:49 przez diabliczka ---
Pogromca spamerów
zwieksz naprezenie gornej nici

4 strony: 1 2 3 4 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.