Wersja do druku

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Zaaklimatyzowany
Te wszystkie przeróbki robisz u siebie w domu? Jeśli tak to po prostu jej nie wpuszczaj, nie rozmawiaj wcale. A jeśli ją spotkasz na ulicy albo przyjdzie znowu do Ciebie to powiedz, że nic jej nie uszyjesz i że nie życzysz sobie takiego nachodzenia. I że jeśli nie przestanie to zgłosisz na policje że Cię nachodzi i straszy :D
Jeżeli dzwoni - nie odbieraj albo zablokuj jej nr.
Uważam, że nie stracisz klientów, przecież masz wiele osób, które są zadowolone z Twoich usług. One też mogą zapewnić inne osoby o Twoich umiejętnościach. Nie daj się temu ZAWISTNEMU BABSZTYLOWI.
Bądź twarda :)

--- Ostatnio edytowane 2015-01-30 16:33:02 przez assca ---
Świeżynek
Te wszystkie przeróbki robisz u siebie w domu? Jeśli tak to po prostu jej nie wpuszczaj, nie rozmawiaj wcale. A jeśli ją spotkasz na ulicy albo przyjdzie znowu do Ciebie to powiedz, że nic jej nie uszyjesz i że nie życzysz sobie takiego nachodzenia. I że jeśli nie przestanie to zgłosisz na policje że Cię nachodzi i straszy :D
Jeżeli dzwoni - nie odbieraj albo zablokuj jej nr.
Uważam, że nie stracisz klientów, przecież masz wiele osób, które są zadowolone z Twoich usług. One też mogą zapewnić inne osoby o Twoich umiejętnościach. Nie daj się temu ZAWISTNEMU BABSZTYLOWI.
Bądź twarda :)

--- Ostatnio edytowane 2015-01-30 16:33:02 przez assca ---
Ooooo! Takiego kopniaka potrzebuję! :D Dzięki, w sumie racja, przecież nie może wtargnąć mi do mieszkania, a gdy będzie chciała żebym jej coś szyła (i przyjeżdżała do niej na wzięcie miary przymiarki itd) to przecież mogę powiedzieć, że się już tym nie zajmuję... Ja kompletnie nie myślę o takich rzeczach, bo wydaje mi się, że ludzie nie są wredni i że nie będą chcieli wykorzystywać tego że chcę komuś pójść na rękę... Dużo pracy nad moją asertywnością i pewnością siebie mnie czeka! Ale będę twarda! :)
Stały Bywalec
Hej! Super sukienka, spokojnie mogłaby wisieć w jakimś ekskluzywnym sklepie i kosztować 300zł. Co prawda, ja bym jej wtedy nie kupiła, bo nie mogę szastać pieniędzmi, ale jakbym bym była bardziej zdolna finansowo to nie przeszłabym obok niej obojętnie:)
Stały Bywalec
Co do zarabiania i urzędów, to z tego co wiem, jeśli robisz coś z myślą o zarobieniu kasy, to musisz zgłosić działalność. W myśl tej zasady, jeśli kupisz np. cztery żelazka (bo była promocja) i myślisz o ich odsprzedaży (po to je kupiłaś, żeby je odsprzedać), to powinnaś założyć działalność. Nie ma tu żadnej kwoty wyznaczonej. Po prostu jeśli zarobisz mniej niż 3 tyś. zł to nie musisz płacić podatku dochodowego i to tylko o to chodzi. Jeśli robisz coś, żeby zarobić, to musisz mieć w świetle prawa działalność, chyba że masz z kimś np. umowę o dzieło czy zlecenie.
Stały Bywalec
A tej babce możesz powiedzieć, że rzuciłaś szycie, bo przyszła do Ciebie kontrola z Urzędu Skarbowego. Taką karę Ci zasądzili, że już na pewno nigdy nie będziesz nikomu niczego szyła na czarno. Możesz jeszcze dodać, że każą Ci podać imiona i nazwiska klientów i dlatego zwracasz się do niej z prośbą o imię, nazwisko i PESEL. Myślę, że może się wtedy odczepić;)
Mistrzyni Krawiectwa
Hahaha, dobre!

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
yopok, dzięki za komentarz odnośnie sukienki :)
Rzeczywiście, najprawdopodobniej by się wtedy wystraszyła jakby usłyszała coś takiego... jak imie nazwisko i pesel do wglądu dla urzędu... :D Ale w sumie abstrahując od tego jak sobie z nią poradzić, to straszne jest to, że ludzie są tak zawistni wredni i "życzliwi" w stosunku do drugiego człowieka... Jako studentka, nawet jakbym bardzo chciała to nie mam kiedy zarabiać na szyciu ogromnych kokosów, bo mam zajęcia na uczelni, piszę pracę mgr w między czasie i czasem trzeba się jeszcze czegoś pouczyć,a szycie wymaga ogromnych nakładów czasu, ale gdy chcę sobie dorobić cokolwiek to znajdzie się tak hiena, która wykorzysta sytuację. I zamiast się cieszyć, że udało mi się coś uszyć, to się muszę stresować czy przepadkiem ktoś nie będzie chciał mi narobić koło przysłowiowego pióra...
Świeżynek
Baarrrrdzo podoba mi się kreacja.Kolor,fason super.Co do wyceny,jeżeli jest to sukienka szyta na miarę,gdzie materiał i dodatki są klientki to bym stawiała za usługę 250-300zł???
Jeśli sukienka będzie szukała klientki,to inna cena.

babsztyl podły,chce Cię nastraszyć,ić na zwłokę,mówiąc (jak któraś Pani powiedziała),że masz rozmowę w skarbowym.

powodzenia
Iwona
Administrator
Miałaś strasznego pecha że trafiła Ci się taka "klientka" - baba rodem z najgorszego, krawieckiego koszmaru :( Współczuję szczerze, ludzie naprawdę są wredni i wyrachowani :/

Mi się przypomniało co spotkało krawcową mojej Mamy - ktoś z "życzliwych" sąsiadów zgłosił ją do Skrabówki i miała kontrolę! Normalnie przyszli i mogli przeszukać mieszkanie. Ona na szczęście szyła na strychu i jeszcze szybko jej bratanek upychał te materiały po szafach. Ostatecznie kary nie dostała bo niczego nie znaleźli a dla siebie i dla rodziny za darmo mogła szyć. Od tego zdarzenia babeczka była bardzo ostrożna. Nie przyjmowała zleceń od obcych a jeśli z polecenie to tylko od starych i sprawdzonych klientów. Nawet nie za bardzo chciała szyć kuzynce mojej Mamy choć Mamie szyła ciuchy od wielu lat. W końcu się zgodziła ale trzeba było ją dłuuugo przekonywać.

Uważaj do siebie, bylebyś do tego lipca jakoś dotrwała.

* Susanna szyje - mój blog :)

Świeżynek
Jeśli kochasz szycie to możesz w ciemno zakładać DG i otwierać zakład krawiecki. Ja to zrobiłam 4 lata temu i nie żałuję, choć początki były ciężkie. Faktycznie przez pierwsze 3 miesiące ledwie zarabiałam na opłaty a teraz zatrudniam dwie krawcowe i ledwie się "wyrabiamy" z szyciem. Trzymam kciuki!

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.