Stara Gwardia
![]() |
|
Rozmiar drutów i szydełka zazwyczaj się pokrywa, także jeśli znajdziesz włóczkę na druty 5 to i szydełko 5 też sobie z nią poradzi. Wybierz sobie jakąś włóczkę, która Ci się podoba i ma dużo kolorów, kup jeden motek, zrób próbki z szydełkiem wskazanym na metce i większym, jak będziesz miała kilka kwadratów to porównaj dzianinę i będziesz wiedziała czy narzuta będzie wystarczającej grubości. ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Świeżynek
![]() |
|
jak mi powiedziano tak i też zrobiłam
kupiłam do przetestowania włóczki (akryle wszystkie); 1) DORA, szydełko 3- 3,5, 100g 250m 2) RED HEART LISA, szudełko 4-4,5, 50g 133m 3) KOTEK; szydełko 3,5, 100g 300m 4) HIMALAYA EVERYDAY, szydełko 5, 100g 250m 5) PUCHATA KOTKA, szydełko 5, 100g 147m Z każdego zrobiłam kwadrat szydełkiem 4,5, bo tylko takie posiadałam. Wszystkie poza nr 1) poszły bezproblemowo. Numer 1) jest trochę śliski i jakoś mi nie szło (mimo że sam kwadrat wyszedł piękny). Zdziwiłam się, że można robić kwadrat włóczką na szydełko 3,5 szydełkiem 4,5... Później kupiłam szydełko 3,5. Niestety bambusowe tylko było i jakoś mi ono w ręku nie leży. Ale wykonałam jeszcze raz kwadraty, nie zrobiłam dla numeru 5), bo ta włóczka mi się nie spodobała. I okazuje się,że wizualnie ja nie widzę różnicy między kwadratem wykonanym tą samą włóczką, ale dwoma różnymi szydełkami - 3,5 i 4,5. Czy to normalne? Czy ktoś szydełkował włóczką numer 1) DORA, szydełko 3- 3,5, 100g 250m? Bardzo mi się podoba ta włóczka, bo ma taki lekki połysk. Jednak robienie kwadratu nie było przyjemne, włóczka mi się "roznitkowywała" często. Czy ktoś ma podobne doświadczenie i znalazł sposób aby praca z tą włóczką była lekka i przyjemna? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Powinnaś widzieć różnicę w wielkości kwadratu, chyba że używając większego szydełka robiłaś bardziej ścisło, wtedy mogą wyjść takie same. Jeśli tak jest to zrób je wszystkie szydełkiem 4,5 (jeśli lepiej Ci leży w ręku - ja osobiście nie znoszę bambusowych szydełek, mam wrażenie że są "tępe" i włóczka się nie ślizga odpowiednio).
Niektóre włóczki tak maja, więc masz do wyboru albo się pomęczyć (z czasem się przyzwyczaisz) i mieć narzutę taką jaką chcesz, albo wybrać "łatwiejszą" włóczkę. Dawaj znać jak postęp prac ![]() ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
Będę dawać znać i będę "walić" z pytaniami
![]() Póki co, zdecydowałam się na włóczkę KOTEK (czekam na dostawę). KOTEK spośród podanych wyżej włóczek mechacił się najbardziej (wielki minus), ale z tą włóczką najłatwiej mi się pracowało (wielki plus). A narzuta i tak mi wyjdzie piękna ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2015-08-26 23:04:33 przez megakiwi --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Będzie szybciej, te kwadraty wbrew pozorom bardzo szybko się robi - problemem jest ich zszycie ![]() Podsyłaj zdjęcia w trakcie postępów, to będziemy mobilizować ![]() ________________________________________________________
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Zszycie? Od razu łączyć szydełkiem ![]() ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Niby tak, ale jakoś mi to nie podchodzi przy większych dziergadełkach ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Moim zdaniem jesli narzuta jest robiona z takich samych kwadratów, to chyba lepiej je łączyć szydełkiem. Wtedy całość jest szydełkowa, idzie tak jakośc łatwo, bo oczko w oczko. Ale przymusu nie ma. Można tak, można inaczej. Każdy musi znależć swój sposób, który mu odpowiada najbardziej.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
violino, ta igła to był taki skrót myślowy, w rzeczywistości większość szydełkowych tworów "zszywam" szydełkiem ![]() ________________________________________________________
|
Świeżynek
![]() |
|
Narzutę chce sama zrobić, za pomocą drutów.Na welna sklep internetowy znalazłam wełnę z alpaki w kolorze fuksji i myśle,że coś dobrego z tego wyczaruje
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.