Świeżynek
![]() |
|
Witam,
Chce na białej sukience wykonać wzorek, coś ala ludowe kwiatki/krajki. Mam kłopot bo nie wiem w jaki sposób najprościej je coś takiego wykonać. Wzór jednokolorowy. Haftowanie komputerowe? Jak myślicie jaki koszt? Może inna metoda? Chodzi o wykonanie wzorku w około sukienki na dole i w około szyi. Tak jak w załączniku ![]() Z szyciem nigdy nie obcowałem, a chciałbym wykonać swój projekt sukienki ![]() Pozdrawiam serdecznie. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Haft maszynowy jest jak najbardziej do wykonania, poszukaj w swojej okolicy osoby wykonującej takie rzeczy. Koszt zależy od wielkości haftu, od wzoru, czy wymaga przygotowania czy jest dostępny "z puli". Wątpię czy ktoś to wyceni tylko na podstawie informacji które podałeś. A może użyć do tego farb do tkanin, naprasowanka, aplikacja. --- Ostatnio edytowane 2015-11-06 21:10:45 przez GoraLove Szycie --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
jeśli wzorek jest przy brzegu to ciężko będzie z haftem maszynowym, zwwłaszcza ,że musi układać się po łuku ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Można wyhaftować jeszcze przed wycięciem dekoltu.Na materiale narysować formę, wyhaftować, wykroić.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuje.
Sukienka jest już uszyta i gotowa - nie ma tylko tych wzorków. A może wyhaftować na innym materiale i przyszyć? Szukam jakiegoś szybkiego i dobrego sposobu. Chodzi o coś takiego jak w załączniku. Ten czerwony wzorek na dole i wokoło dekoltu, tylko na sukience 1/4 i trochę mniejsze - zmniejszone proporcjonalnie do wielkości sukienki. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wyhaftować, wyciąć i naszyć, czyli aplikacja, oczywiście że się da, tylko czy na pewno osiągniesz pożądany efekt? A może farby do tkanin i namalować? Tylko one najlepiej się na naturalnych materiałach trzymają, więc jeśli sukienka jest z czegoś sztucznego to rezultat może nie być zbyt dobry. A ten czerwony wzorek to po prostu inny materiał. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Sukienka jest z:
Skład: 70% poliester, 30% wiskoza. Jest też druga z Skład: 35% bawełna, 65% poliester. Która lepsza? Do noszenia na co dzień i na jakieś przyjęcie? Farby chyba za bardzo nie zdadzą egzaminu, bo wyjdzie zbyt sztucznie. Tak mi się wydaje. Tak, ten czerwony to inny materiał. A co państwo myślą o tym by zakupić czerwony materiał i w nim wyciąć wzorek i przyszyć ? Cięcie laserowe albo wodne. Wyciąć wzorek w czerwonym zamiast malować go na biało. Biały wzorek utworzy kolor sukni. Dziękuje za już udzielone rady ![]() Pozdrawiam. --- Ostatnio edytowane 2015-11-07 18:50:52 przez MarekZ --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na te poliestry rzeczywiście nie za bardzo farby. Pogubiłam się trochę, czyli chcesz wyciąć kawałek czerwonego, w tym czerwonym wyciąć wzór i naszyć czerwone na białe i to wcięte będzie wystawać białe, tak? Oczywiście że w teorii jest to możliwe i wykonalne, obawiam się tylko o efekt końcowy, coś naszyte na coś, będzie widoczny szew, no nie wiem, ale próbuj może na jakichś kawałkach najpierw jak to wygląda. Nigdy nie korzystałam z cięcia laserowego, ani wodnego. W ogóle pierwsze słyszę o cięciu wodnym, ale pewnie wiesz o czym mówisz ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dokładnie tak, tylko właśnie martwię się o efekt końcowy. Gdyby użyć czerwonej nici, to chyba nie będzie tak źle?
A może tak jak wyżej, tylko zamiast przyszywać, to przykleić? Chciałbym zrobić taki wzorek jak w tej sukni. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Może słabą wyobraźnię mam, ale nie wyobrażam sobie, żeby takie ozdoby dało się szybko i prosto. Chcesz to sam robić? Bo jeśli nie, to chyba trzeba do jakiejś krawcowej w okolicy się udać i spytać, co może zrobić.
Klejenie mi się nie widzi, raczej przyszyć zrobioną osobno część kolorową. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.