Świeżynek
![]() |
|
Witajcie!
Jestem dość młodą osobą, ale jestem praktykiem jeśli o krawiectwo - mam naprawdę spore doświadczenie jeśli chodzi o szycie. Szyłam skóry, futra, kożuchy, materiałówkę... Generalnie duuużo tego było ![]() Pracowałam z klientami, trochę masówki też łyknęłam. Tyle w bardzo dużym skrócie jeśli chodzi o moje doświadczenie, przejdę do rzeczy. Pragnę założyć bloga z nauką szycia dla wszystkich na różnych stopniach zaawansowania. Proszę żebyście mi pomogły - narazie chcę wiedzieć z czym każda z Was ma problem i przygotować się żeby jak najlepiej Wam pomóc ![]() Jeśli nie jesteś zainteresowany to nic nie pisz. Wszystkim, którzy będą chcieli się podzielić swoimi problemami związanymi z szyciem z góry BARDZO DZIĘKUJĘ! aaa Wszystkiego NajNAJNAJlepszego z okazji Dnia Kobiet! Trzymajcie się cieplutko! --- Ostatnio edytowane 2016-03-14 19:08:55 przez krawcowa87 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No to ja powiem z czym najczęściej mają problem moi kursanci
Ze wszystkim ![]() i mówie to poważnie, jeden siada i wszywa zamek, inny męczy i męczy i wymięka. Znowu ten co zamka nigdy nie opanuje rękawy wszywa z zamkniętymi oczami. Jednemu sprawia trudność to, innemu tamto, nie ma czegoś takiego jak trudne i łatwe rzeczy do uszycia, ja nie wiedziałam, że można mieć problem z wszyciem rękawa puki nie zaczęłam uczyć, a pikowanie z wolnej ręki ćwiczę już długi czas i postępu nie widać zbytniego. Przeszukaj forum. Od a do zet, pełen wachlarz problemów i niejasności znajdziesz. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
|
|
Bardzo fajny pomysł na bloga
![]() ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Próbowaliśmy tutaj stworzyć słowniczek krawiecki, ale chyba umarł śmiercią naturalną, bo zainteresowanie było marne.
https://ekrawiectwo.net/board/thread/5775/slownik-terminow-krawieckich/?page=1#post-5775 Zresztą - w każdej Burdzie jest słowniczek krawiecki, myślę że w różnych numerach jest niejednakowa zawartość takowego, trzeba przejrzeć ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
U mnie jest tak, że jeżeli chodzi o kolejne umiejętności krawieckie typu wszywanie zamka etc., to choć są na początku siłą rzeczy trudne dla mnie do wykonania, no bo przecież wcześniej mi nieznane i niepraktykowane, to po kilku/nastu/dziesięciu próbach da radę je wyćwiczyć, przynajmniej do umiarkowanie akceptowalnego stopnia.
Natomiast mi w tej całej przygodzie sen z powiek spędza szycie z wykroju. W sensie - co po kolei, co do czego. Wiem, że jest instrukcja przy prawie każdym z nich, no ale ja i tak mam problem. I dlatego też póki co uszyłam tylko jedną rzecz z wykroju i tylko dlatego, że jedna z blogerek zobrazowała proces szycia tego ciucha. Wiem, to strasznie ogólny problem. Z bardziej konkretnych i śmiesznych jest wszywanie lamówki - próbowałam kilka razy i kompletnie mi nie wyszło. W sumie, nie wiem czemu - przecież to wygląda na naprawdę proste ![]() Jeszcze miałam duży problem z podłożeniem spódnicy z koła, ale Forumki skutecznie mi pomogły poprawić to. Mam nadzieję, że Twój pomysł na bloga wypali! |
|
Świeżynek
![]() |
|
Bardzo dziękuję za miłe słowa
![]() Jeśli chodzi wszywanie lamówki - na pierwszy rzut oka jest to bardzo proste, gorzej w wykonaniem ![]() Nie wiem jakim sprzętem dysponujesz, ale generalnie są specjalne stopki do lamówek, które naprawdę potrafią ułatwić życie ![]() Nie mniej jednak postaram się "odrobić pracę domową" i pomóc także w przypadkach kiedy nie ma udogodnień (nie ma sensu niekiedy inwestować w sprzęt, który będzie potrzebny jednorazowo lub raz na kilka lat) ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A ja mam problem z wykończeniami. Weźmy taką lamówkę: w filmikach i na blogach widać, jak zacząć ją przyszywać (na różne sposoby), a nigdzie nie znalazłam, jak estetycznie zakończyć. Pewnie jakoś podwinąć/zawinąć i jednocześnie przyszyć, ale jak dokładnie, to nigdzie nie znalazłam.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
a ja na ktoryms z filmikow widzialam jak za 1 zamachem sie wykancza np spodnice zapinana na zamek, odszywana podszewke, ze jednym szwem sie to robi szyjac wszystko 1 szwem, a gdy tak probuje robic wyglada to brzydko jakby tez zamek sie nie miescil i gnie sie, wiec robie tak jak to zwyklam robic, ale zastanawia mnei to co robie nie tak, ze mnie to tak nie wychodzi, bylo to na filmikach szycia np zakietu zapinanego na zamek uzytkownika 22mucha na Youtube.
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
A mnie największą trudność sprawia zaczęcie. Jak już zacznę - to poleci z rozpędu. Ale przygotować sobie wszystko tak, żeby nie wstawać od maszyny i nie szukać jakichś pierdułek, żeby mieć wszystko na podorędziu i skupić się tylko na szyciu.
Zawsze o czymś zapominam i klnę później... ![]() --- Ostatnio edytowane 2016-03-19 10:26:15 przez Zibiasz --- ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.