Wersja do druku

Zaaklimatyzowany
Witam,

Nie posiadam niestety overlocka, a chciałabym swojemu 6-cio miesięcznemu synkowi uszyć dres (z dzianiny dresówki). Problem polega na tym, że nie wiem jakim ściegiem obszyć by był elastyczny, podczas "wygibasów" synka. Czy wogle ma to sens bez posiadania overlocka? nici Adriana talia 120- 100% poliester - będą odpowiednie czy trzeba inne?

Dodam że posiadam maszynę Kornelia 2004 - niby posiada ona ściegi overlokowe - ale nie wiem którym i jak ustawić.
No i nadmienię, że moje umiejętności są na poziomie powiedziałabym "raczkowania" :D

proszę o pomoc i dziękuję za wszelkie porady :)

--- Ostatnio edytowane 2016-05-18 11:43:31 przez assca ---
Stara Gwardia
Oczywiście bez posiadania owerloka ma to sens :)
Jeżeli chodzi o łączenie materiałów w sensie że jak coś zszywasz "do kupy" np. łączysz plecy z przodem, zszywasz nogawki czy przyszywasz ściągacze to możesz użyć zygzaka ze stopką owerlokową, jeżeli masz, albo z uniwersalną i szyć kawałek od brzegu tkaniny a resztę jak jest za dużo to odciąć i potem jeszcze prostym ściegiem przeszyć żeby się lepiej trzymało (nie musisz tym prostym przeszywać jeżeli uznasz że sam zygzak Ci wystarcza), zygzak jest w miarę "luźny" więc chyba tego szukasz. Jest jeszcze taki scieg ala zygzak tylko taki przerywany (to chyba ten elastyczny jest) ale myślę że ten zwykły zygzak wystarczy, bo tamten to raczej do innych rzeczy jest. Ja bym jakieś dwa próbne skrawki materiału wzięła i spróbowała je tak zszyć i potem porozciągać w łapkach w celu sprawdzenia jak się taki ścieg spisuje i będziesz wiedzieć czy Ci odpowiada i czy użyć go na wykroju właściwym tzn dresiku :)

Skoro to jest taki maluszek to te szwy chyba na prawdę muszą być mocno luźne żeby były w miarę mięciutkie i zeby nic Twojego synka nie uwierało i nie obcierało, ale ja tam za bardzo nie wiem, więc może niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie, albo ktoś kto szył dla takich maluchów ubranka ;)

--- Ostatnio edytowane 2016-05-18 12:18:02 przez KotFilemon ---
Zaaklimatyzowany
KotFilemon bardzo dziękuję za odp

a nici poliestrowe będą dobre?
Stały Bywalec
Tak, nici poliestrowe są ogólnie stosowane w maszynach domowych, właściwie bez względu na szyty materiał (do jeansu mogą być grubsze).
Przy używaniu overlocka też można szyć zwyklą nicią lub można pobawić się w stsowanie przędzy (też poliester)- daje to bardziej miękkie szwy.
Też miałam taki problem z dzianinami (jest o tym w wątku: https://ekrawiectwo.net/board/thread/110185/silvercrest-wciaganie-materialu/?page=2 ), wydaje mi się, że fajny efekt daje stopka overlockowa i ściegi elastyczne (mam Sivercresta), bo rozciąga się ten materiał, nie jest nierozciągliwy (jak się naciągnie prosty ścieg przy dzianinie to lubi on pękać) jak przy prostym ściegu. Ja nie lubię zygzaka, bo jednak ta linia szycia (szwu) nie jest prosta, tylko taka pofalowana. W tym wątku co Ci podałam w ostatnich postach pokazywałam jak to mi wychodziło :)

--- Ostatnio edytowane 2016-05-28 11:36:22 przez klajka ---
Zaaklimatyzowany
Też miałam taki problem z dzianinami (jest o tym w wątku: https://ekrawiectwo.net/board/thread/110185/silvercrest-wciaganie-materialu/?page=2 ), wydaje mi się, że fajny efekt daje stopka overlockowa i ściegi elastyczne (mam Sivercresta), bo rozciąga się ten materiał, nie jest nierozciągliwy (jak się naciągnie prosty ścieg przy dzianinie to lubi on pękać) jak przy prostym ściegu. Ja nie lubię zygzaka, bo jednak ta linia szycia (szwu) nie jest prosta, tylko taka pofalowana. W tym wątku co Ci podałam w ostatnich postach pokazywałam jak to mi wychodziło :)

--- Ostatnio edytowane 2016-05-28 11:36:22 przez klajka ---
Bardzo dziękuję za odp. spróbuję z pewnością :)

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.