Świeżynek
![]() |
|
Witam,
nabyłam niedawno Merrylocka i zaczynam szyć. Cover i overlock jakoś idą ale nie mogę zrozumieć użycia konwertera. W instrukcji jest tylko napisane, jak go założyć. Próbowałam szyć ściegiem elastycznym overlock 3 nitki (pomarańcz, niebieski i czerwony (na zielonym konwertor) ale bez skutku. czy mógłby mi to ktoś wyjaśnić? Na youtubie też brak filmików. Dziękuję z góry za pomoc ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
jednak żaden ścieg owerlockowy nie działa, nawleczone wg insrukcji, a wogóle nie robi pentelki. miał ktoś tak?
|
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
zrob fotki nawleczenia
![]() |
|
Konwerter służy do tego, aby owerlokowi wydawało się, że górny chwytacz pracuje. W ten sposób jedna nitka nie jest potrzebna, ale ścieg powstaje jakby tam ten górny chwytacz pracował. Pozwala to na oszczędniejsze obrzucenie dwoma nitkami, zamiast trzema nitkami albo na wykonanie dwunitkowego wąskiego rolowania.
Wyżej napisałaś, że chciałaś skorzystać ze ściegu 3 nitkowego wzmocnionego super elastycznego przy którym stosuje się konwektor. Ten ścieg jest podobny do 4 nitkowego wzmocnionego elastycznego, ale ten 3 nitkowy rozciąga się dalej, więcej niż 4 nitkowy. Nie wszystkie owerloki mają taki ścieg. |
|
Świeżynek
![]() |
|
dziękuję za odzew, dziś była szwaczka od overloków i mówi, że wszystko dobrze nawleczone, a overlock nie działa. Wcale nie robi się ścieg.
załączam fotki. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jak poprowadzone są nitki nad igłami?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
załączam zdjęcia nitek z góry
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wydaje mi się (nie mam takiego owerloka), że na zdjęciu widać odwrotnie poprowadzone nitki do igieł - lewa nitka poszła do prawej, prawa do lewej igły. Obie nitki powinny być za prowadnikiem, który jest nad igłami (przy ustawieniu tej maszyny na obrzucanie). Zobacz, jak tutaj autorka filmu prowadzi nitki do igieł. Na tym filmie ustawia maszynę do ściegu 3 nitkowego super elastycznego z konwektorem. Dolną nitkę ma chyba już nawleczoną.
https://www.youtube.com/watch?v=g3xWYJu_gmI To, że maszyna wygląda na dobrze nawleczoną nie znaczy, że tak jest. Jeśli poprawne poprowadzenie nitek przez igły nic nie zmieni, wyciągnij wszystkie nitki i w odpowiedniej kolejności, licząc punkty nawlekania, poprowadź ponownie nitki. Zwróć uwagę na poprawne nawleczenie dolnego chwytacza, jest tam dźwignia. No i napisz, czy się udało. A jak się nie uda, to może jakiś pomysł będą mieć osoby, które mają taką maszynę i nie oglądają jej tylko przez wystawę (jak ja). |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Monia123 ja też posiadam tego overlocka i powiem ci że to delikatny sprzęt. fides dobrze radzi spróbuj nawlec jeszcze raz nitki, tylko wysuń sobie ten metalowy stojak który prowadzi nici od szpulki w górę zanim zaczniesz szyć i w instrukcji podczas zakładania nici piszą żeby sprawdzić czy na pewno nić znajduje się między talerzykami i faktycznie trzeba pociągnąć nitki i upewnić się że są we właściwych miejscach.
--- Ostatnio edytowane 2016-07-18 18:18:30 przez A. N. --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję wszystkim za pomoc. Popróbuję.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.