Świeżynek
![]() |
|
No właśnie
![]() ![]() Jednak myślę, że będę celował w max 2mm grubości samego materiału. Chociaż pewnie wyjdzie metodą prób i błędów ![]() A materiał ma być na tyle sztywny (gęsty), aby dało się go zszyć właśnie krawędziami. A z drugiej strony na tyle miękki, żeby można było lekko wypchnąć te zaokrąglenia na rogach. Stąd wziął się w projekcie filc (skóra lub oba naraz). Szyłem już portfel ze skóry, bez specjalnych "widelczyków" do dziurkowania pod szew. Nie śmiejcie się ale robiłem je wiertarką ![]() I nie Warmijko, nie biorę tego do siebie ![]() ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2017-02-23 21:06:46 przez dunhill --- |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
No to teraz już wiem,że wcześniej kompletnie źle zrozumiałam co chcesz robić ... .
Teraz odbieram ,że chcesz zrobić coś jak etui na telefon. Ścieg powinien być tak obmyślony aby można było go wykonać z zewnątrz bo trudno w taki mały otwór wkładać rękę z igłą. Kiedyś w szkole robiliśmy pudełka z pocztówek, trzeba było krawędzie obszyć ręcznym ściegiem a później łączyło się dwie krawędzie łapiąc za nitki. Możliwości są a jak to wykonasz to głównie zależy od Twojej pomysłowości. Ja zrobiłabym to maszyną ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Na przykład: ścieg na okrętkę. Raz w jedną stronę, a potem w drugą, następnie trzeba rozciągnąć filc w obie strony, aby krawędzie się spotkały. Niestety z jednej strony są krzyżyki, z drugiej kreseczki.
--- Ostatnio edytowane 2017-02-23 22:57:34 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Masz na myśli całe zszycie, czy tylko "obrzucenie" krawędzi jakimś zygzakiem/pseudooverlockiem (jak mam tylko pseudo, na mojej maszynie), a później ręcznie połączenie ściegów? (No i tak, to kieszonka na telefon. Ale że to wstępny projekt, nieuwzględniający wzmocnień, dodatków, zapięć itd.,to nie chwaliłem się tym, bo istnieje szansa, że wcale nie będzie chronić urządzania. No i to, że nie podołam i będzie wstyd
![]() Fides - dzięki za zdjęcie. Nie myślałem, że tak się da rozciągnąć. Pewnie ścieg nie może być zbyt ciasny? Wcześniej myślałem żeby zszyć zygzakiem ręcznym w jedną stronę, a później w drugą. Tylko bardziej gęstym ściegiem. No to teraz muszę popracować nad tym. Jedyne co mi chodzi jeszcze po głowie to te szwy, jakich używają do obszycia kierownic w autach. To na później ale ciekaw jestem, jak by to wyglądało z jakąś kontrastową nicią. No i jak je zrobić oczywiście ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
To zależy od kreatywności , można obrzucić brzegi i wzmocnić ręcznie .
Ja jednak użyłabym ściegu podstawowego , można ładnie rogi zrobić i będzie mocno. Jutro mogę zrobić próbę na skórze , zrobię fotki. Pa, do jutra ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Znalazłem szwy takie jak na kierownice w autach. Są w miarę proste ale nie o to mi chyba chodziło. Te do obszywania skórą chyba zbyt mocno ściągają dwie krawędzie. O ile w przypadku idealnie dopasowanych i naciągniętych kawałków skóry na kierownicy to się sprawdza, o tyle w moim projekcie prawdopodobnie pomarszczą nawet filc. Niemniej jednak przetestuję i te szwy. Poniżej kilka zdjęć i źródło. W sumie w Google albo na Youtube wystarczy wpisać "how to sew steering wheel", a wyskoczy cała masa poradników krok po kroku. Można to wykorzystać w różnych projektach.
Oczywiście mam więcej ciekawych szwów ale nie chcę spamować zdjęciami. Dodam tylko link do Youtube gdzie te szwy można podejżeć -> https://www.youtube.com/user/Cechaflo/videos |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślę, że te ściegi są mocne, pięknie wyglądają, ale wymagają podparcia od spodu, naprężenia. Przetestować na pewno warto : )
|
|
Świeżynek
![]() |
|
O kurczę... Chyba masz rację. Bez podparcia może być ciężko. No nic mam już parę rozwiązań do testowania. Dam znać jak wyszło.
Dzięki Wam za podpowiedzi ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Ja znalazłam takie :
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak jak Fides pisał, prawdopodobnie te przeszycia potrzebują "podparcia". Ale bardzo mi się podobają. Muszę to przetestować. NA razie szukam odpowiedniego materiału.
Dzięki za kolejne przykłady Warmijko ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.