Świeżynek
![]() |
|
Witam, mam problem. Porwałam się na uszycie żakietu na podstawie wykroju z burdy i w trakcie szycia natknęłam się na pewien punkt w instrukcji szycia, którego nie rozumiem. Czy mógłby mi ktoś go wytłumaczyć? Chodzi o fragment zaczynający się od "Tyły złożyć 3mm obok szwów zaszewek..." Ja to rozumiem tak, że powinnam zrobić kolejną zaszewkę obok już istniejącej tylko po prawej stronie, a nie po lewej? jeśli nie niech mnie ktoś oświeci.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Prościej będzie jak podasz nr burdy i wykroju oraz rysunek żakietu.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
NR burdy to 8/2017 a wykrój nr 117
--- Ostatnio edytowane 2017-11-21 18:55:45 przez Smerfetka15 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja też chciałam uszyć ten żakiet ale dopiero gdy kupiłam Burdę doczytałam, ze to wykrój dla niskich kobiet. Uszyła ten żakiet Anetta http://anettaszyje.blogspot.com/2017/09/kostium-z-zakardu.html
Przerabiała formę a szczypanki uszyła na lewą stronę.Ja się w ten opis w Burdzie nie wczytywałam, bo pomyślałam, ze trzeba uszyć jak zaszewki w wersji mini i tylko starannie zakończyć szew szczypanki np. przeciągając nitki na lewą stronę |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Też tak to rozumiem, że obok istniejącej zaszewki trzeba zrobić od wierzchu żakietu - szczypankę (ona jest trochę jak zaszewka, ale w zaszewce szycie zwęża się do czubka zaszewki a w przypadku szczypanki na całej długości szczypanki szycie jest w tej samej odległości od złożonego materiału). I po zszyciu szczypanki trzeba przeciągnąć nitki na lewą stronę i tam kilka razy związać.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziwne to bo nigdy nie widziałam szczypanki która kończy się w połowie. Zazwyczaj biegnie przez całą długość materiału. Dlatego mnie to zdziwiło. Bo rozumiem że ma się skończyć na wysokości czubka zaszewki, prostopadle do jej osi?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zrobiłam dzisiaj taką "roboczą" zaszewkę, żeby zobaczyć jak szyć szczypankę i myślę, ze wystarczy ostębnować 2 mm od krawędzi zaszewek, mam na myśli te pionowe.Na zdjęciach bardzo marnie je widać, więc trudno ocenić jak to wygląda.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Faktycznie ani na rysunku, ani na zdjeciu tego nje widac. Sprobuje tez zrobic najpierw robocza wersje.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Spróbowałam uszyć tym ostatnim sposobem wersję roboczą oraz sposobem Pani Anety z bloga podanego przez Marianka50. "Na wierzchu żakietu jest zaszewka na prawej stronie materiału i ona odstaje w górę (tradycyjnie zaszewki robi się z lewej strony i rozprasowuje a na prawej jest tylko kreska zszycia) tutaj zaprasować zaszewkę w stronę ramienia i przeszyć ją jak szczypankę na brzegu." Obie wersje nie podobają mi się wizualnie. Zostanę chyba przy klasycznej zaszewce. Ale dziękuję wszystkim za zainteresowanie.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Smerfetko, widzę, że zacytowałaś wyjaśnienie pani Anetty, tak, jak i mój wpis z ekrawiectwo na jej blogu. Warto zaznaczyć do kogo należą cytowane słowa.
Zajrzałam na bloga pani Anetty, przeczytałam jeszcze raz zacytowane słowa i nie zgadzam się z nimi. W Burdzie nie ma pomyłki. A zacytowane wyjaśnienie, jak szyć, jest złe. Zaszewki od szwu barkowego szyje się tak jak zwykle, prawa do prawej - lewa strona materiału. Od prawej strony, 3 mm od zszytej zaszewki (kreski) wyznacza się linię szczypanki (po której stronie zaszewki napisano w instrukcji). Materiał składa według tej linii i przeszywa od złożenia 2 mm - tak, aby tego trójkąta zaszewki nie zszyć razem ze szczypanką. Potem szczypankę zaprasowuje się w stronę szwu zaszewki (kreski) - na tę linię szycia zaszewki, a od spodu zaszewkę w stronę przeciwną. (Termin "kreska" zapożyczony od pani Anetty). --- Ostatnio edytowane 2017-11-25 21:39:03 przez Fides --- --- Ostatnio edytowane 2017-11-25 22:41:37 przez Fides --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.