Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Cześć,
ostatnio widziałem gdzieś dziewczynę w sukience podobnej jak w załączniku. CHyba jest to ostatnio bardzo modne. Zacząłem się zastanawiać z czego to jest uszyte? Czy to jest jakiś materiał z naszytą osobno koronką czy materiał już z fabrycznie "przymocowaną" koronką do niego? Jeżeli to jest opcja pierwsza to co to tak na prawdę jest pod spodem? Podszewka? ![]() Czy może być dowolny materiał byle "trzymał formę"? Bardzo Was proszę o podpowiedź ![]() pozdrawiam! |
|
Administrator
![]() |
|
Moim zdaniem to dwie różne tkaniny (choc można też kupic tkaninę z naszytą koronką, wszystko elegancko elastyczne). ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dla mnie w tej sukience też koronka jest osobna.
A koronka na materiale/dzianinie jest jakby naklejona. Ja mam sukienkę z "koronką" flokowaną na dzianinie podobnej trochę do nurka - wygodne szycie i noszenie, no ale po 4 latach noszenia w niektórych miejscach "koronka" zaczyna się ścierać.... |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
A jakie są sposoby żeby w miarę estetycznie i skutecznie przytwierdzić koronkę do tkaniny?
Wystarczy to obszyć? No bo klejenie to chyba słabe rozwiązanie. |
|
Administrator
![]() |
|
Kiedyś szyłam sukienkę warstwową z dzianiny i koronki i niestety ale każdy element fastrygowałam przed szyciem aby się to nie poprzesuwało. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Koronka raczej naszyta. Można na maszynie, można ręcznie.
https://ekrawiectwo.net/board/thread/110654/czerwona-sukienka-z-gipiury-tiulu-i-jes/?page=1#post-110738 https://papavero.pl/images/photos/2556/2429/p5310147.JPG --- Ostatnio edytowane 2017-12-20 22:38:43 przez Agniecha --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Agniecha, pozwoliłem sobie wyciąć fragment zdjęcia, które wrzuciłaś w tamtym temacie.
Czy przy takiej konstrukcji jak w załączniku przyszycie koronki również zda egzamin? |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Widywałam sukienki z przyszytą koronką, ale jak się przyjrzysz konkretnie temu zdjęciu, to zauważysz, że "gorset" pod spodem jest przytrzymywany przez silikonowe ramiączka. To wydaje mi się rozsądne, bo cała konstrukcja nie obciąża delikatnej tkaniny. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.