Stara Gwardia
![]() |
|
Śruba ,, F '' służy do czego innego ,proszę nie ruszać Śruba którą mam na myśli jest zaznaczona strzałką żółtą. Czerwone znaki to już była wcześniej naniesione na zdjęcie.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myszek, nie chcę ruszać śruby F. Chodzi mi o tę śrubę przez którą po brzegu/krawędzi przechodzi czerwona linia od punktu F. Tę zaznaczoną przez Ciebie na żółto dokręciłam wcześniej, tak jak napisałam w poście:
Teraz chcę wycentrować igłę by ustawiona powyższą dźwignią w pozycji "środek", dźwignią od szerokości ściegu na 0, była naprawdę na środku otworu w płytce ściegowej. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Skoro tak trudno jest odkręcić tą śrubę to widocznie nie była odkręcana przez mechanika.Więc też jest mało prawdopodobne żeby w tym miejscu igielnica się przestawiła.Jeszcze raz , po przestawieniu igły za pomocą dzwigni ze środkowej pozycji w poz.lewą sprawdzić odległość igły od lewej krawędzi otworu w płytce ściegowej.Następnie przestawić tą samą dzwignię w pozycję prawą i sprawdzić czy odległość igły do prawej krawędzi jest taka sama .Potem przestawić dzwignię z powrotem w pozycję ,,środek''Dzwignię do zygzka przesunąć max.zygzak i kręcąc kołem maszyny sprawdzić czy na max.wychyleniu igły w lewo i max. w prawo odległości od krawędzi otworu są jednakowe.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
myszek, ja tak praktycznie przyszłościowo pytam, bo moje maszyny są takiej "nowszej" niby generacji, i ta automatic to nie jest blokowana od dołu, tylko od góry, a obie na zigzaku mają 5- 7 mm luzu i zależy jak ustawię igłę tak mam. Mają po prostu inną "poddającą" się konstrukcję na zewnątrz.
Dziwne, ale te stare chyba mają inaczej, bo coś pamiętam z mojego Łucznika anatomię to igła była jakby "sztywna". Znasz się na tych komputerowych nowoczesnych, żeby na pomysł w paść, co tam się może blokować tylko z jednej strony - lewej, jeśli się założy igły albo łuższe, albo źle, bo tam jest tylko otwór bębenka z dołu i luka od góry na wymiar zygzaka 7 mm... tam nic się o nic nie opiera.. ![]() ________________________________________________________
Nie ma rzeczy niemożliwych. Są tylko bardzo nudne i czasochłonne. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Niestety z takimi maszynami nie miałsm do czynienia.Nie znam konstrukcji ani parametrów takich maszyn ,na codzień mam do czynienia z maszynami przemysłowymi.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
.
--- Ostatnio edytowane 2018-09-15 11:39:54 przez myszek67 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Teraz już wiem że ma "normalny" gwint - czyli że odkręca się w lewo. Uparłam się, poluzowałam śrubkę, przesunęłam tę długą szynę minimalnie w prawo tak by igła znajdowała się dokładnie na środku otworu w płytce ściegowej, śrubkę dokręciłam i jest jak powinno być. Środek to środek, skrajne położenia igły lewo-prawo są w takim samym odstępie od brzegów otworu. To znaczy że przywróciłam mojemu Łucznikowi symetrię
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Chapeau bas Jakłuczniku, chapeau bas!
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuję Fides, ja po prostu mam więcej szczęścia niż rozumu - chociaż urodziłam się 13-tego i w dodatku był to grudzień
![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.