Wersja do druku

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Administrator
Susanno - miseczki kupowane w pasmanterii mają bodaj trzy rozmiary - A, B i C. Obcina je się dookoła tak długo, aż zaczną pasować na konkretną osobę. Bez obaw, nic się nie będzie strzępiło.
Aha OK, w takim razie podjadę się zorientować co tam mają.

Absolutnie nie podklejaj marszczonej części na stanik - będzie bardzo ciężko wyglądał.

OK!
Może uda ci się wygospodarować kawałek materiału na stanik marszczony - krojony ze skosu? Możesz go nawet pozszywać z kilku kawałków - szwy zginą i we wzorze, i w marszczeniach, za to stanik będzie się o niebo lepiej układał.

Wiesz wszystko wyjdzie "w praniu". Jak się uda skroić ze skosu to tak zrobię :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Administrator
Dziewczyny zerknijcie proszę - na allegro znalazłam "wypełnienie gorsetu" czyli miseczki. To się przecina przez środek czy wszywa w całości. Wydaje mi się, że mogłabym to przeciąć i tak jak napisałam Czeremcha - poobcinać do pożądanego rozmaiaru.

Załączniki
Mistrzyni Krawiectwa
Tak Susanno ja takich używam, rozcinam je przez środek, bo na moje to one są połączone częścią dolną do siebie, potem przykładam miseczkę od stanika który jest dobry klientce odrysuję ołówkiem czy kredką, obcinam symetrycznie obie miseczki, ale oczywiście uwzględniając kształt dekoltu ciucha do którego mają być zastosowane, potem sprawdzamy przy przymiarce czy nie są aby za duże, bo jak będą mocno za duże to jak się gdzieś wgniecie na Tobie miseczka to będzie śmiesznie wyglądać :p mojej młodej panny po obcięciu wyglądają tak jak na zdjęciu

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Administrator
Tak Susanno ja takich używam, rozcinam je przez środek, bo na moje to one są połączone częścią dolną do siebie, potem przykładam miseczkę od stanika który jest dobry klientce odrysuję ołówkiem czy kredką, obcinam symetrycznie obie miseczki, ale oczywiście uwzględniając kształt dekoltu ciucha do którego mają być zastosowane, potem sprawdzamy przy przymiarce czy nie są aby za duże, bo jak będą mocno za duże to jak się gdzieś wgniecie na Tobie miseczka to będzie śmiesznie wyglądać :p mojej młodej panny po obcięciu wyglądają tak jak na zdjęciu
OK, już wszystko rozumiem bo jak sobie pomyślałam ze mam je wszyć tak w całości jak na zdjęciu to aż mnie ciary przeszły :) Magdo Twoje miseczki bardzo ładnie wyglądają :D
A jeszcze jedno pytanie: czy te miseczki trzeba wszyć pomiędzy 2 warstwy materiału czy w nie trzeba?? wierzchnia warstwa, miseczki, spodnia warstwa.

--- Ostatnio edytowane 2011-05-16 13:48:52 przez Susanna ---

Załączone obrazy

Mistrzyni Krawiectwa
Jak zaczynałam przygodę z wstawianiem miseczek to przyszywałam je ręcznie bezpośrednio pod sukienką do szwów, zaszewek tak żeby nie było widać na prawej stronie,jak była na podszewce to do podszewki,nie między dwiema warstwami materiału, nikt nie wrócił że coś nie gra, ale estetyczniej jest pomiędzy dwie warstwy włożyć no i nigdy nie wiadomo czy nie będzie Ci przeszkadzać jak będzie bezpośrednio dotykać ciała, one są nieco sztywniejsze niż w stanikach od bielizny, te wstawiają do staników od stroi kąpielowych. Spośród wszystkich miseczek które wstawiałam najwygodniej wstawiało mi się do tej sukienki (na zdjęciu), dwie identyczne warstwy każdej miseczki, podszewkę zostawiłam nie zeszytą na szwie po długości i po włożeniu zaszyłam ręcznie, jak uda się idealnie przyciąć miseczkę to jest tak najlepiej, tylko sukienka musi być dobrze dopasowana w obwodzie pod biustem, żeby dobrze przylegały miseczki i efekt był oczekiwany.

Załączone obrazy

Administrator
Jak zaczynałam przygodę z wstawianiem miseczek to przyszywałam je ręcznie bezpośrednio pod sukienką do szwów, zaszewek tak żeby nie było widać na prawej stronie,jak była na podszewce to do podszewki,nie między dwiema warstwami materiału, nikt nie wrócił że coś nie gra, ale estetyczniej jest pomiędzy dwie warstwy włożyć no i nigdy nie wiadomo czy nie będzie Ci przeszkadzać jak będzie bezpośrednio dotykać ciała, one są nieco sztywniejsze niż w stanikach od bielizny, te wstawiają do staników od stroi kąpielowych. Spośród wszystkich miseczek które wstawiałam najwygodniej wstawiało mi się do tej sukienki (na zdjęciu), dwie identyczne warstwy każdej miseczki, podszewkę zostawiłam nie zeszytą na szwie po długości i po włożeniu zaszyłam ręcznie, jak uda się idealnie przyciąć miseczkę to jest tak najlepiej, tylko sukienka musi być dobrze dopasowana w obwodzie pod biustem, żeby dobrze przylegały miseczki i efekt był oczekiwany.
Aha rozumiem. Zobaczę jak będę się czuła w tych miseczkach, czy nie będę drapać itd.
No u tej Pani to efekt końcowy naprawdę robi wrażenie, super biuścik, pięknie podkreślony :)

Mistrzyni Krawiectwa
Według mnie są złączone górą, a nie dołem. :-)

Tak je zawsze traktowałam :D Tak, jak w biustonoszu - drut jest zawsze wyprofilowany na okrągło, a nie na płasko ;-)

Jeśli bardzo zależy ci na nie wszywaniu podszewki - możesz brzegi miseczek obszyć lamówką - np. skrojoną z materiału sukienki.

Ale - jeśli będziesz szyła tę sukienkę, o której wspominałaś - tzn. z marszczonym stanikiem - to pewnie i tak będzie on podwójny.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Administrator
Będzie podwójny :) Póki co muszę zrobić wykrój. Matko, żeby się wszystko udało... Do końca tygodnia ma nas nawiedzić fala upałów, maxi sukienka byłaby idealna ;)

Mistrzyni Krawiectwa
U nas wciąż 13 - 14 stopni, wieje i chmurno...

Jutro przyjeżdża królowa brytyjska, centrum miasta wygląda strasznie - wszędzie pełno barierek, zakazów parkowania, pousuwane kosze na śmieci, masakra...

Najgorsze jest to, że Irlandczycy wściekają się na Koronę Brytyjską, ale gdyby UK ogłosiło od jutra embargo na wszelkie dostawy do Irlandii - padliby z głodu i nędzy po trzech dniach...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Dorzuce swoje 3 grosze.
Brzoskwiniowa sukienka i z tych trzech na 3 obrazku srodkowa. Urzekł mnie bardzo dekolt w tej środkowej, ale nie wiem jak się za niego zabrać ;)

Pozdrawiam! Czekam niecierpliwie na to co uszyjesz :)

Załączone obrazy

środkowa brzoskwiniowa tył brzoskwiniowa

5 stron: < 1 2 3 4 5 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.