Wersja do druku

3 strony: 1 2 3 >

Administrator
W sobotę (jak co sobotę) robiłam porządki w domu i dotarło do mnie, że podsiadam wielgachną reklamówkę pełną ścinek. Nie mam serca tego wyrzucić ale zastanawiam się czy Wy też jesteście "ścinkowymi chomikami" ?? :D

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Ojjjj jestem rasowym chomikiem!!
Wydaje mi się że każdy kawałek materiału o wymiarach większych niż 3x5cm może się na coś przydać. Trzymam nawet resztki pociętych spodni jeansowych z których szyłam kamizelkę - mimo że mam jeszcze 2 pary spodni które mogę na coś zużyć :)
Stara Gwardia
mam całe mnóstwo... ze dwa spore worki... chociaż ostatnio zużyłam parę resztek na uszycie kilku szyjątek, jak to określiła Marzenka. :)
Nie wyrzucam ich, bo niebawem chłopaki zaczną chodzić do szkoły, to na plastykę się przydadzą, na łaty do spodni i bluz, na zajęciach w Pałacu Młodzieży też ścinki, guziki, pojemniki najróżniejsze są bardzo mile widziane. ostrzę zęby na guziki od Kory, muszę w końcu do niej napisać z prośbą o zarezerwowanie konkretnych zestawów ;)
Stara Gwardia
Mama zawsze mi mówiła, żeby trzymać, bo kiedy coś się podrze, to tym samym materiałem można podszyć, albo naszyć łatkę. No i trzymała ścinki, które niekiedy miały ok. 20 lat. Poważnie. Ja natomiast ścinki trzymam tylko, kiedy szyję. Kiedy skończę szyć, wyrzucam. A trzymam takie większe kawałki.
Stara Gwardia
Zbierała moja mama, zbieram i ja!
Oj, ile sie tego nazbierało!
Ja segreguje ścinki to co daje się spalić-bawełny to do spalenia, a syntetyki, taśmy,klamerki,rzepy, odprute suwaki do odpadków plastikowych ( ekologia ) , no i oczywiście puszka na złom ( trafia tam wszystko co metalowe )
Od niedawna mam osobę , która odbiera ode mnie ścinki na szycie mniejszych rzeczy ( przytulanki ). Tak, więc ścinków nie chomikuje. Poza tym jak się umiejętnie układa krój na materiale to zostaje ich naprawdę mało.
Poza tym polecam w tym temacie film "Wiek Głupoty" ( nie podaje linka,ale jest on line )
Tu trailer :
http://www.youtube.com/watch?v=EOV3ud7CXdE

--- Ostatnio edytowane 2011-05-30 11:07:32 przez NIGHT FOX ---
Administrator
Kurcze no właśnie chyba muszę zrobić przegląd ścinek bo niby zawsze może się coś przydać ALE jak zbierałam w technikum i uzbierałam całe pudło to ani razu nie skorzystałam... Teraz bo szyje te króliki, w planach mam jakieś miśki to się mogą przydać.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Pytanie co to są "ścinki". Dla mnie (szyję wyłącznie ubrania) to wszystkie kawałki, z których już nie mogę wyciąć ubrania. Więc te ścinki to ja mam całkiem spore (0,3x0,6), a często leżą, bo nie mam jak z nich wyciąć czegoś nowego. A jest to dla mnie lekki problem, bo mam wielgachny wór ze ścinkami, a nie mam z nimi co zrobić. Nie zrobię z resztek patchworka, bo szyję z dzianin głównie. Nie mam też natchnienia do szycia drobnych rzeczy, maszyna mnie za bardzo denerwuje, żebym nią szyła drobiazgi :P

Zostawianie ścinków na łaty mnie nie przekonuje, bo nie lubię łat - w jaki sposób można jeszcze zużyć ścinki?
Świeżynek
Ja jestem tez tego zdania , ze scinki tkanin , zawsze sie przydadza !,
wiem bo rowniez zbieram takie ktore mozna kiedys wykorzystac , oczywiscie nie do przesady , znam pania ktora jest bardzo znana projektantka mody, rowniez szyje itd......, kupuje ubrania uzywane , wypierze i zrobi fajna , buzke itd... , przepraszam , nie moge podac kto to ,szyje ona od ponad 20 lat , ma dobrobyt zapewniony do konca swego zycia .

3 strony: 1 2 3 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.